Γνωρίστε την Behnaz Shafiei

Τρία ολόκληρα χρόνια έκανε η 27χρονη Behnaz Shafiei από το Iran να πείσει την κυβέρνηση της χώρας της ότι μπορεί να διοργανώσει αγώνες μοτοσυκλέτας μόνο για γυναίκες. Η νίκη της μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει στις γυναίκες να παίρνουν μέρος σε αγώνες.

Τον Φεβρουάριο του 2017, δύο γυναίκες συνελήφθησαν στο Dezful μετά την καταγραφή τους σε video όπου φαίνεται να οδηγούν μοτοσυκλέτα. Η αστυνομία τις συνέλαβε για “άσεμνες πράξεις”.

 

Μετά την διεξαγωγή του αγώνα, η οδήγηση μοτοσυκλέτας θα είναι πάλι παράνομη. Όταν ήταν 15 ετών είδε για πρώτη φορά μία γυναίκα πάνω σε μία μοτοσυκλέτα και ρώτησε αν μπορεί να δοκιμάσει. Τότε γεννήθηκε το μικρόβιο της αγωνιστικής οδήγησης.

Για τις προπονήσεις της η Behnaz χρησιμοποιούσε την μοτοσυκλέτα του αδερφού της στο σχετικά ασφαλές περιβάλλον του βουνού Atashgah. Λίγα χρόνια πιο μετά, βγήκε και στους δρόμους κρυμμένη καλά μέσα στη δερμάτινη φόρμα της. “Το να οδηγώ μοτοσυκλέτα μου φαινόταν πολύ φυσιολογικό για μία γυναίκα” λέει. “Όταν έβλεπα το σοκ στην αντίδραση του κόσμου, αυτό δρούσε για μένα ως κίνητρο”.

 

Δεν γνώριζε ότι οι γυναίκες απαγορεύεται να συμμετέχουν σε αγώνες μέχρι που ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Αθλητισμού της χώρας της. “Προσπάθησαν να με αποτρέψουν. Μου έλεγαν να ασχοληθώ με το πλύσιμο και το μαγείρεμα. Μου έλεγαν ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Αυτό με έκανε να θέλω διακαώς να τους αποδείξω πόσο λάθος κάνουν”.

Τελικά, πήρε την πολυπόθητη έγκριση να λάβει μέρος σε αγώνες ανδρών φορώντας πάντα hijab.

Τότε διαπίστωσαν ότι οι αγώνες μοτοσυκλέτας έχουν καλύτερο hijab από τα περισσότερα αθλήματα”, λέει ειρωνικά η Behnaz.

Σύντομα κέρδισε την υποστήριξη και άλλων γυναικών που ήθελαν να αγωνιστούν και έγραψαν επιστολές στον Υπουργό.

Οι αρχές έδωσαν την άδεια να διεξαχθεί ο αγώνας.

Λίγες μέρες πριν τον αγώνα η πίστα στο Karaj, καλύφθηκε με χιόνι, κάτι που έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους άνδρες να προσπαθήσουν να ακυρώσουν τον αγώνα. Οι γυναίκες ήταν αποφασισμένες. Καθάρισαν την πίστα από το χιόνι με φτυάρια, την στέγνωσαν και έβαλαν λάστιχα για να οριοθετήσουν την διαδρομή. “Ήταν όλες τους αποφασισμένες ότι ο αγώνας θα γινόταν πάση θυσία”, λέει η Behnaz.

 

Στο Ιράν η αντίθεση στη συμμετοχή των γυναικών σε οποιοδήποτε άθλημα είναι πάρα πολύ ισχυρή. Σε κάποιους ανδρικούς αγώνες οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να παρευρίσκονται ούτε ως θεατές.

Δύο χρόνια νωρίτερα η νέα κυβέρνηση του Hassan Rouhani  επέτρεψε στις γυναίκες να παρακολουθούν κάποια αθλητικά γεγονότα.

 

Ο επόμενος στόχος της Behnaz είναι ένα ταξίδι στις ΗΠΑ ως προσκεκλημένη μίας φίλης της που τρέχει και αυτή σε αγώνες. Όταν πήγε στην αμερικανική πρεσβεία στο Dubai για να παραλάβει την visa της πληροφορήθηκε ότι ο νέος πρόεδρος Donald Trump απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ στους πολίτες επτά χωρών. Μία από αυτές ήταν και το Ιράν. “Έμεινα άφωνη”, λέει. “Ελπίζω όμως να λυθεί αυτό το πρόβλημα και να μπορέσω να ταξιδέψω στις ΗΠΑ”.

 

Ξέρετε, στο Ιράν οι άνδρες συνήθως κοροϊδεύουν μία γυναίκα για τις ικανότητές της στην οδήγηση. Αν έβλεπαν όμως τι κάνω με την μοτοσυκλέτα μου θα φοβούνταν πολύ”.

 

του Papa Weasley από το RideApart.com

 

Απάντηση