Βελτίωσε τις οδηγικές σου ικανότητες “ξεβολεύοντας” τον εαυτό σου

Στη ζωή αλλά και στην οδήγηση της μοτοσυκλέτας ο εφησυχασμός δεν σε πάει μακριά. Πίεσε συστηματικά τον εαυτό σου για να δεις πρόοδο. Στο πλαίσιο οδήγησης μιας μοτοσυκλέτας αυτό σημαίνει να μετακινείς τα σημάδια αναφοράς, πράγμα το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση στους χρόνους σου. Ποια είναι όμως τα σημάδια αναφοράς που πρέπει να αλλάξεις και πόσο πολύ μπορείς να πιέσεις;

 

Όταν λέμε σημάδια αναφοράς εννοούμε τα σημάδια ή τα αντικείμενα που βάζεις μέσα ή δίπλα στην πίστα για να ξέρεις πού πρέπει να φρενάρεις, πού πρέπει να αφήσεις τα φρένα, πού να πλαγιάσεις τη μοτοσυκλέτα και πού να ανοίξεις το γκάζι. Τα σημάδια αυτά σε βοηθούν να μην “χαθείς” μέσα στην πίστα, να κάνεις σταθερούς χρόνους και να έχεις μεγαλύτερη συνέπεια. Όταν όμως πετυχαίνεις τα ίδια σημάδια, στις ίδιες θέσεις κατά τη διάρκεια πολλών trackdays ή προπονήσεων, το μόνο που καταφέρνεις είναι να κάνεις σταθερά γυρολόγια. Δεν υπάρχει πρόοδος ως προς τον ρυθμό ακόμα και εάν η οδηγική σου ικανότητα έχει ανέβει επίπεδο.

 

Ποια σημάδια μετακινείς λοιπόν και πόσο; Ενώ η απάντηση στο ερώτημα “πόσο” εξαρτάται από την ικανότητα του κάθε οδηγού, το επίπεδο άνεσης που έχει, αλλά και την ίδια τη μοτοσυκλέτα, η απάντηση στο “ποια σημάδια” είναι πιο εύκολο να διατυπωθεί. Η δική μας συμβουλή σε αυτό είναι: τα σημάδια που έχεις βάλει για να φρενάρεις  και τα σημάδια που έχεις βάλει για να ανοίξεις το γκάζι μέσα στη στροφή. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι αυτές οι αλλαγές στα σημάδια, ανεξάρτητα από το επίπεδο του κάθε οδηγού πρέπει να γίνονται με μικρες διαφοροποιήσεις (σ.σ. του ενός μέτρου) και η αλλαγή σε ένα από αυτά να έχει άμεση επίδραση στην ικανότητά σου να “πετυχεις” το επόμενο. Εάν το σημάδι που έχεις βάλει για τα φρένα είναι πολύ βαθιά στη στροφή, τότε θα έχεις μεγάλη ταχύτητα η οποία δεν θα σου επιτρέψει να ανοίξεις το γκάζι τη στιγμή που θα περνάς δίπλα από το σημάδι που έχεις βάλει για το γκάζι.  Αυτό θα επηρεάσει και την ταχύτητα εξόδου αλλά και την ταχύτητά σου στην επόμενη ευθεία. Στην πράξη θα επιδεινώσει τους χρόνους σου.

 

Εδώ θα φανεί η οδηγική σου ικανότητα. Όσο περισσότερο άνετα αισθάνεσαι με τα φρένα σου, τόσο πιο μακριά μπορείς να μετακινείς το σημάδι που θα φρενάρεις και, μπαίνοντας στη στροφή, θα πατήσεις το φρένο με μεγαλύτερη δύναμη. Ο τελικός σκοπός είναι να φτάσεις στο apex της στροφής με την ίδια ταχύτητα όπως πριν αλλά να φτάσεις στην ταχύτητα αυτή διανύοντας μικρότερη απόσταση.

 

Όταν είσαι ικανός να “πετύχεις” το νέο σημάδι που έχεις βάλει στα φρένα και να αισθανθείς άνετα με την ταχύτητα εισόδου, τότε μπορείς να πειραματιστείς με την αλλαγή στο σημάδι που έχεις βάλει για να ανοίξεις το γκάζι σου. Το να ανοίγεις νωρίτερα το γκάζι, έχει πάρα πολλά οφέλη, ένα από τα οποία είναι να ανασηκώνεται το κέντρο βάρους εκτείνοντας τις αναρτήσεις και να βελτιωνεται η γενικότερη ισορροπία της μοτοσυκλέτας.

 

Δοκίμασε να μεταφέρεις το σημάδι που ανοίγεις το γκάζι 1 μέτρο προς τα πίσω και μετά ακόμη ένα εάν δείς ότι μπορείς να παίρνεις άνετα τη στροφή, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφυση (εμπρός και πίσω) και την ικανότητά σου να βρεις το apex και να “πετύχεις” τα σημάδια στην έξοδο της στροφής. Ο σκοπός εδώ είναι να “παίζεις” συνεχώς με τα όρια (τα δικά σου και της μοτοσυκλέτας σου) και να οδηγείς στο εύρος που σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής και άνετος, ενώ προσπαθείς να τιθασεύσεις τα πραγματικά ή τα νοητικά εμπόδια, αυξάνοντας προοδευτικά το ρυθμό σου.

 

Αυτή είναι η χαρά του να οδηγείς μοτοσυκλέτα. Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης και σε επίπεδο οδήγησης αλλά και προετοιμασίας.

 

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο sportrider.com

Μετάφραση από το πρωτότυπο: Gilu

Απάντηση