Ένα πρωτότυπο συνεργείο στο Βανκούβερ

Tο να μάθεις να επισκευάζεις μοτοσυκλέτες είναι μία αργή διαδικασία κατά την οποία πρέπει να διαλέξεις με τον σωστό τρόπο τα σωστά εργαλεία χωρίς να …καταστρέψεις την ίδια την μοτοσυκλέτα.

Μια βασική δυσκολία για επίδοξους μηχανικούς είναι η εύρεση του φυσικού χώρου για εργασία. Στο Βανκούβερ, ένα κατάστημα μοτοσυκλέτας άνοιξε έναν ξεχωριστό κοινόχρηστο χώρο DIY για όσους επιθυμούν να επισκευάζουν τις μοτοσυκλέτες τους, να μαθαίνουν ή απλά να βρίσκονται με άλλους ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος. Κάτι σαν συνεργείο-κολλεκτίβα.

Η Rising Sun Motocycles, ένα εμπορικό κατάστημα μοτοσυκλετών με έδρα το Βανκούβερ, ιδρύθηκε το 2010 και σήμερα έχει ανοίξει πολλά υποκαταστήματα. Επτά χρόνια μετά την ίδρυσή της, ο ιδιοκτήτης Samson Lang διαπίστωνε όλο και περισσότερο την ανάγκη για ένα κοινόχρηστο συνεργείο στην πόλη του. Έτσι αποφάσισε να ιδρύσει το Vancouver Motorcycle Collective. Το συνεργείο στεγάζεται σε ένα χώρο 1.500 τ.μ. που ανήκει στην Easting Rising Sun.

“Το κύριο αντικείμενό μας είναι η εκπαίδευση στο αντικείμενο αυτό και δευτερευόντως η παροχή οτιδήποτε χρειαστεί κάποιος για να κάνει τη δουλειά του” λέει ο Lang. “Ο χώρος διαθέτει κάθε εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος για να επισκευάσει την μοτοσυκλέτα του. Τελευταία το συνεργείο αυτό προσφέρει και ένα επιμορφωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ετήσια ή εξαμηνιαία συμμετοχή, το οποίο αποτελείται από ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τεχνικούς μοτοσυκλετών, πρόσβαση σε αμέτρητα εγχειρίδια υπηρεσιών/επισκευών και φυσικά μαθήματα στον ίδιο τον φυσικό χώρο.

Επειδή η γνώση που μοιράζεται είναι ένα σημαντικό συστατικό του ήθους μιας ομάδας, όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων είναι ευπρόσδεκτα. Η δημιουργία ενός φιλικού, μαθησιακού περιβάλλοντος είναι ένας από τους στόχους της προσπάθειας αυτής.

Έρχονται άνθρωποι που δεν είχαν καμία ιδέα για το αντικείμενο, και μετατρέπονται σε έμπειρους γνώστες”, λέει ο Lang.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του συλλογικού αυτού DIY συνεργείου η πλειοψηφία όσων ενδιαφέρονται να μάθουν είναι γυναίκες, μια τάση που δεν περιορίζεται στο Van Moto Collective.

Οι γυναίκες στη βιομηχανία μοτοσυκλετών δημογραφικά είναι σίγουρα το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα“, δήλωσε ο Lang.

Η ετήσια συμμετοχή κοστίζει 700 δολάρια ενώ η εξαμηνιαία 400.

 

Η ιδέα ενός τέτοιου κοινόχρηστου συνεργείου στην Αμερική δεν είναι καινούργια. Ένα τέτοιο συνεργείο είναι και το Lucky Wheels Garage www.luckywheelsgarage.com στο Λος Άντζελες.

Απάντηση