Έχουν όντως ενδιαφέρον οι αγώνες μοτοσυκλέτας;

του Bryan Wood από το RideApart.com

 

Ας παραδεχτούμε την αλήθεια: δεν ενδιαφέρουν πολλούς οι αγώνες μοτοσυκλέτας -ακόμη και πολλούς από τους ίδιους τους οδηγούς. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την ένδοξη δεκαετία του ’70 που οι αγώνες ήταν  τρομερά δημοφιλείς. Σήμερα μόνο συνδρομητικά κανάλια ασχολούνται με αυτό το σπορ. Γιατί λοιπόν να σε νοιάζουν οι αγώνες αφού θα πάρεις την ευχαρίστηση που σου προσφέρει η οδήγηση της μοτοσυκλέτας από μία απλή βόλτα στην εξοχή ή πηγαίνοντας στη δουλειά σου γρήγορα;

Η απάντηση είναι απλή: γιατί οι αγώνες (ακόμη και όταν τους βλέπεις ως θεατής) σε κάνουν καλύτερο οδηγό, πράγμα το οποίο κάνει την οδήγησή σου πιο ασφαλή και πιο ευχάριστη κάθε φορά που καβαλάς την μοτοσυκλέτα σου.

Γιατί γίνονται αγώνες;

Από τις πρώτες μέρες που ξεκίνησαν οι αγώνες μοτοσυκλέτας υπάρχει το ρητό: “οι αγώνες βελτιώνουν τη ράτσα”. Με άλλα λόγια λόγω των αγώνων οι κατασκευαστικές εταιρείες ρίχνονταν στη μάχη βελτίωσης των μοντέλων τους για να είναι πιο ανταγωνιστικές. Σήμερα εν ονόματι της ασφάλειας οι αγώνες καθυστερούν το ρυθμό στην εξέλιξή τους, τουλάχιστον κάποιες τεχνολογικές καινοτομίες.

Παρόλα αυτά μία μοτοσυκλέτα που βλέπουμε καθημερινά στο δρόμο είναι έτη φωτός μπροστά από τις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες που έτρεχαν σε αγώνες πριν 20 χρόνια. Αν δεν είναι λοιπόν οι αγώνες ο λόγος βελτίωσης μίας μοτοσυκλέτας τότε ποιο είναι το νόημα;

 

Οι αγώνες σαν άθλημα

 

Οι αγώνες μοτοσυκλέτας είναι άθλημα, όπως το ποδόσφαιρο, όπως οι ολυμπιακοί αγώνες όπως ο διαγωνισμός καλύτερης τυρόπιτας. Για τους αγωνιζόμενους οι αγώνες αναδεικνύουν τον καλύτερο, τον πιο τυχερό ή τον πιο έξυπνο. Για τον χομπίστα που ασχολείται περιστασιακά, αγώνας σημαίνει να ξεπεράσει την προηγούμενη καλύτερή του επίδοση και να νοιώσει τόση χαρά που να μην σκεφτεί τα χρήματα που ξόδεψε σε αυτό το χόμπυ.

Έχετε ακούσει κανέναν να ρωτάει ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης του δέκαθλου και τι σχέση έχει με την σύγχρονη ζωή μας; Γνωρίζετε γιατί γνωρίζει τέτοια άνθηση το τρίαθλο ή το τρέξιμο σε λάσπη κλπ;

Άθλημα σημαίνει να δοκιμάζεις τον εαυτό σου σε σχέση με το χρονόμετρο, τον πίνακα των σκορ και τους άλλους.

 

Οι αγώνες σαν διασκέδαση

 

Για τους θεατές, οι αγώνες προσφέρουν την ίδια διασκέδαση που δίνει και η τηλεόραση. Κάποιες φορές πρόκειται για μία έντονη συγκίνηση ή για μια ξαφνική έκκριση αδρεναλίνης. Μερικές φορές η διασκέδαση προέρχεται από τη θέα ενός έξπερ που κάνει κάτι σε ένα επίπεδο που ούτε καν το φαντάζεσαι. Υπάρχουν περιπτώσεις που νομίζεις ότι παρακολουθείς δράμα ή παιχνίδι στρατηγικής. Και κάποιες άλλες φορές πρόκειται για απλή, χαζή διασκέδαση. Αν μετά από αυτά εξακολουθείς να πιστεύεις ότι δεν σε νοιάζουν οι αγώνες το πιο πιθανό είναι ότι παρακολουθείς το λάθος είδος.

 

Αγώνες dragster

 

Ίσως η πιο “χαζή” και απλοϊκή μορφή αγώνων αλλά αν το σκεφτείς η τόσο γρήγορη εκκίνηση των μοτοσυκλετών αυτών απαιτεί ικανότητες και καλά αντανακλαστικά. Δεν πρέπει να χάσεις χιλιοστό από το γκάζι, δεν επιτρέπεται να κάνεις το παραμικρό λάθος. Πολλές φορές υπάρχει και κάποιο χαμηλό χρηματικό έπαθλο που σε κάνει να αναρωτιέσαι “γιατίνα μην δοκιμάσω;” Όσον αφορά στους θεατές οι αγώνες αυτοί έχουν ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα. Είναι σαν τα video που γίνονται viral. Δεν χρειάζεται να έχεις καμία ειδική γνώση για να τους παρακολουθήσεις.

 

 

Αγώνες speedway

 

Σε περίπτωση που δεν τους έχετε ξανακούσει, οι αγώνες speedway είναι αγώνες 4 γύρων, σε μία χωμάτινη πίστα που τρέχουν 4 έως 6 οδηγοί ταυτόχρονα. Οι μοτοσυκλέτες είναι απλές 500 κ.εκ. μονοκύλινδρες και χρησιμοποιούν ως καύσιμο αιθυλική αλκοόλη. Παρά την ύπαρξη συμπλέκτη έχουν μόνο μία ταχύτητα. Δεν έχουν φρένα και ουσιαστικά δεν έχουν ανάρτηση. Εϊναι ακόμη ένα είδος αγώνων όπου δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τίποτα ούτε για τις μοτοσυκλέτες ούτε για τους οδηγούς για να ευχαριστηθείς το θέαμα. Όλα συμβαίνουν πολύ γρήγορα γιατί οι πίστες ουσιαστικά είναι πολύ μικρές. Οι μοτοσυκλέτες πιο πολύ πλαγιοδρομούν παρά πηγαίνουν ευθεία. Θα μείνετε όμως έκπληκτοι με τις στρατηγικές των αναβατών κατά τη διάρκεια αυτών των 3 λεπτών που διαρκεί κάθε αγώνας.

Οι αγώνες speedway είναι το σύντομο ποπ βιντεοκλιπ που μένει στο μυαλό σου για μέρες.

 

Αγώνες Supercross-Motocross

 

Πριν από 40 περίπου χρονια κάποιοι πανέξυπνοι διαφημιστές είχαν την ιδέα να οργανώσουν έναν αγώνα motocrosss στο στάδιο Coliseum του Los Angeles. Σήμερα τα πράγματα εκεί με τους αγώνες Supercross έχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο!. Πρόκειται για ένα κατασκευασμένο θέαμα όπως μια ροκ συναυλία ή ένας αγώνας πάλης με την διαφορά ότι αυτό που βλέπεις στη σκηνή είναι απολύτως πραγματικό.

Το να βλέπεις αγώνες motocross μοιάζει με το να βλέπεις αγώνες πυγμαχίας. Είναι μια πολύ σκληρή σωματική μάχη με τον νικητή να αγωνίζεται να ισορροπήσει στο να μείνει μπροστά χωρίς να υποστεί ατύχημα. Πρόκειται για αγώνες υψηλού κόστους συμμετοχής οι οποίοι απαιτούν μεγάλη εγρήγορση στην σκέψη.  Οι αγώνες αυτοί διαρκούν 30 έως 60 λεπτά και έχουν περισσότερες ανατροπές στη δράση από αυτές που βλέπεις στο CSI ή στο Νόμος και Τάξη.

 

Αγώνες Flat Track

 

Οι αγώνες Flat Track είναι αγώνες με ιδιαίτερα δεξιοτέχνες αναβάτες που γίνονται σε οβάλ πίστες μήκους περίπου 1.5 χιλιομέτρου. Η δράση είναι συνεχής όπως στους αγώνες μπάσκετ ή hockey. Το ότι δεν γνωρίζεις κανέναν από τους αθλητές  δεν σημαίνει ότι οι αγώνες δεν είναι καθηλωτικοί. Εάν είσαι καθημερινός χρήστης μοτοσυκλέτας δρόμου το να παρακολουθείς αυτούς τους αγώνες θα βάλει σε άλλα μονοπάτια τη σκέψη σου και θα σε διδάξει μερικά πράγματα. Οι γύροι σε αυτούς τους αγώνες ειναι 25 με ένα μπουλούκι οδηγών να παλεύουν συνεχώς για κυριαρχία.

 

Αγώνες ταχύτητας (MotoGP/World Superbike/MotoAmerica)

 

Το MotoGP βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των αγώνων ταχύτητας όπου “τα χρήματα δεν αποτελούν εμπόδιο” και οι μοτοσυκλέτες είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το World Superbike και το MotoAmerica βρίσκονται ένα σκαλί παρακάτω. Πρόκειται για αγώνες μεγαλύτερης διάρκειας από τους προηγούμενους. Ένας τέτοιος αγώνας μπορεί να κυλά χωρίς να συμβαίνουν πολλά και ξαφνικά να υπάρχει καταιγιστική δράση.

Οι αγώνες αυτοί έχουν πολλά κοινά με τις ταινίες blockbuster του Xόλλυγουντ. Όσο περισσότερα γνωρίζεις για τους χαρακτήρες και όσο πιο πολύ στενά παρακολουθείς την πλοκή από αγώνα σε αγώνα τόσο πιο πολύ απολαμβάνεις το θέαμα.

Αν τύχει να παρακολουθήσεις κάποιον μεμονωμένο αγώνα μπορεί να μην καταλάβεις πολλά πράγματα. Αυτό που σίγουρα θα καταλάβεις όμως είναι ότι οδηγούν υπεράνθρωποι.

Οι οδηγοί αυτών των αγώνων είναι για τους απλούς καθημερινούς οδηγούς ό,τι είναι οι χορευτές για τους πεζούς.

 

 

Τώρα που είδατε τι κάνουν οι μοτοσυκλέτες και οι αναβάτες σε πολύ αργή κίνηση, σκεφθείτε το γεγονός ότι οι μοτοσυκλέτες αυτές φτάνουν τα 300 χιλιόμετρα την ώρα.

 

Λέσχες και  αγώνες με αντίκες

 

Αν το MotoGP ειναι ο Bruce Springsteen στο Madison Square Garden, oι αγώνες αυτοί είναι η μικρή όμορφη μπάντα σε συνοικιακή pub.

Δεν είναι δύσκολο να διασκεδάσεις. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει αγώνας να παρακολουθήσεις απλά το θέαμα δεν είναι τόσο δραματικό όσο στο MotoGP. Οι αγώνες με μοτοσυκλέτες αντίκες προσφέρουν ένα θέαμα υψηλής αισθητικής και πολλές φορές έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά τους “ήρωες”.

 

Isle of Man TT (και παρόμοιοι αγώνες)

 

Οι “πραγματικοί” αγώνες ταχύτητας δρόμου, με το Isle of Man να είναι ο πιο δημοφιλής (υπάρχει ακόμα το Ulster GP και το North West 200) είναι ο κολοφώνας των αγώνων στη δική μου κατάταξη. Οι ταχύτητες δεν είναι τόσο μεγάλες όσο του MotoGP.  Η διαδρομή των 37 μιλίων του Isle of Man είναι διάσημη για τις εναλλαγές πολλών διαφορετικών καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια ενός γύρου. Οι δρόμοι της Βόρεια Ιρλανδία χρησιμοποιούνται ως πίστα και οι μοτοσυκλέτες συναντούν στο δρόμο τους δέντρα πέτρινους τοίχους και συρματοπλέγματα.

Πρόκειται για το “Game of Thrones” των αγώνων. Εκεί βοηθά να γνωρίζεις τους παίκτες, μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε και η τραγωδία αλλά και η βία εμφανίζονται χωρίς προειδοποίηση. Εάν οι οδηγοί στο MotoGP είναι οι υπερ-ήρωες εδώ μιλάμε περισσότερο για Βίκινγκς ή Σαμουράι, άνθρωποι που μοιάζουν συνηθισμένοι και με αρκετά ελαττώματα αλλά διαθέτουν υπερφυσικές ιδιότητες.

Οι αγώνες cross country στο Dakar και Baja ανήκουν στην ίδια κατηγορία και το κοινό χαρακτηριστικό με τους προηγούμενους είναι ότι είναι αρκετά δύσκολο να τους απολαύσει κάποιος χωρίς την τηλεοπτική κάλυψη.

 

Αυτές είναι κάποιες από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες αγώνων μοτοσυκλέτας. Το να προσπαθείς να εξηγήσεις γιατί κάποιος θα έπρεπε να νοιάζεται για τους αγώνες είναι σαν να προσπαθείς να απαντήσεις στην ερώτηση τι καλό έχει η τηλεόραση ή γιατί σου αρέσουν οι τυρόπιτες. Αν δεν σου αρέσει η μία κατηγορία διάλεξε κάποια άλλη. Στην τελική, αν δεν σου αρέσει καμία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!

Απάντηση