Είσαι έτοιμος για το trackday;

Φυσική κατάσταση

Ναι, γνωρίζουμε ότι δεν σκοπεύεις να είσαι ο επόμενος Valentino Rossi αλλά η αλήθεια είναι ότι η οδήγηση στην πίστα έχει απαιτήσεις ως προς τη φυσική σου κατάσταση, ανεξάρτητα από το οδηγικό σου επίπεδο.

Είναι γνωστό επίσης ότι τα αντανακλαστικά σου και η κρίση σου μειώνονται όταν είσαι κουρασμένος και αυτό δεν είναι καλό για την οδήγηση σε μία πίστα.

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η αερόβια προπόνηση θα σε βοηθήσει να παραμείνεις στην πίστα περισσότερη ώρα από άλλους οδηγούς που δεν είναι τόσο γυμνασμένοι και κουράζονται νωρίτερα. Το  υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης σε βοηθάει να έχεις μια “καθαρή ματιά” στην πίστα όσο η μέρα περνά.

Σωστή διατροφή

Πολυ σημαντικό κομμάτι της φυσικής κατάστασης είναι η σωστή διατροφή. Όχι δεν χρειάζεται να προσλάβεις ειδικό διατροφολόγο αλλά πρέπει να προσέχεις τι τρως τις μέρες που πας για προπόνηση. Το βράδυ πριν από την προπόνηση είναι καλύτερο να φας ψητό ψάρι με λαχανικά παρά πατατάκια και μπύρες. Ξεκίνα τη μέρα σου με τροφές που δεν θα σε κάνουν να αισθάνεσαι νωθρός. Στην πίστα να έχεις μαζί σου μια ποικιλία ενεργειακών σνακ και οπωσδήποτε φρούτα όπως μπανάνες και berries. Να τρως μικρά γεύματα ανά τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χρειάζεσαι συνεχώς αναπλήρωση θερμίδων και αυτό πρέπει να γίνεται σε μικρές δόσεις.

Ενυδάτωση

Το νούμερο ένα που πρέπει να θυμάσαι είναι η ενυδάτωση. Πρέπει να πίνεις αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας προπόνησης (προσοχή μην πίνεις ζαχαρούχα και ενεργειακά ποτά με καφεϊνη). Σημείωσε εδώ ότι όσο μεγαλώνεις τα σημάδια που στέλνει το σώμα σου για αφυδάτωση μειώνονται.

Εργαλεία και ανταλλακτικά

Το να έχεις μαζί σου τη σωστή συλλογή εργαλείων -και ακόμη καλύτερα ανταλλακτικών – είναι πολύ ουσιαστικό. Δεν χρειάζεται να κουβαλάς ολόκληρη την συρόμενη εργαλειοθήκη σου.

Γενικά θα χρειαστείς μια συλλογή απο “καρυδάκια” διαμέτρου 8 έως 17 mm, ένα σετ κλειδιά Allen.

Ενδεικτικά θα χρειαστείς επίσης: ηλεκτρικό κατσαβίδι, κόφτης καλωδίων, μονωτική ταινία, μια αντλία αέρα, και ένα αξιόπιστο μετρητή ελαστικών. Έχε μαζί σου τα κατάλληλα εργαλεία για να βγάλεις τους τροχούς. Εάν έχει κάτι προτεραιότητα είναι να έχεις ανταλλακτικά για τα σημεία της μοτοσυκλέτας που ακουμπούν στο έδαφος και ίσως θέλουν επισκευή.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αναγκαστείς να διακόψεις την προπόνησή σου επειδή δεν έφερες από το σπίτι σου κάποιο εργαλείο ή ανταλλακτικό.

Άνεση

Το να αισθάνεσαι άνετα όταν κατεβαίνεις από τη μοτοσυκλέτα σου είναι πολύ σημαντικό. Φέρε μια καρέκλα για να κάθεσαι και ένα χαλί για να βάζεις επάνω τη μοτοσυκλέτα σου. Καλό θα ήταν να κάθεσαι στη δική σου τέντα, η έκθεση στον ήλιο απορροφά την ενέργειά σου.

Θα χρειαστείς επίσης ένα ψυγειάκι για να βάζεις τα ποτά και τα τρόφιμα που θες να διατηρήσεις δροσερά. Ένα άλλο αντικείμενο που σίγουρα θα σου φανεί χρήσιμο είναι ο ανεμιστήρας για σένα και το κράνος σου. Και τέλος μια γεννήτρια καθώς δεν διαθέτουν όλες οι πίστες ρεύμα.

Ποδήλατο, πατίνι, skate

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι ένα μέσο μεταφοράς για την πίστα. Είναι καλό να έχεις μαζί σου ένα ποδήλατο ένα skateboard ή ένα μικρό σκουτεράκι. Ο χώρος είναι μεγάλος για να μετακινείσαι με τα πόδια φορώντας την δερμάτινη φόρμα σου.

Η προετοιμασία σου είναι πολύ βασικό συστατικό για να ευχαριστηθείς την προπόνησή σου και να βελτιωθείς σαν οδηγός.

Ένα πράγμα που έχω παρατηρήσει είναι ότι μετά από μία προπόνηση στην πίστα είμαι πιο προσεκτικός στο δρόμο. Τρέξε όσο θέλεις στην πίστα όπου όλοι πηγαίνουν στην ίδια κατεύθυνση με σένα και πάντα υπάρχει διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό.

από το SportRider.com

Απάντηση