Κάποιες σκέψεις για την βελτίωση στις επιδόσεις

Ναι, το γνωρίζω. Επίδοση στους αγώνες μοτοσυκλέτας σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο: Χρόνοι!

Αυτός που έχει τα καλύτερα γυρολόγια είναι ο καλύτερος, σωστά;

Αυτή είναι κατά βάση η προσέγγιση που έχουν οι οδηγοί και οι ομάδες τους όσον αφορά στο θέμα “επιδόσεις”.  Ακόμη και αυτοί που βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής μετά από κάποιον μεγάλο τραυματισμό, αυτό έχουν στο μυαλό τους.

 

Γενικά δεν μου αρέσει να προσεγγίζω τα πράγματα επιφανειακά. Προτιμώ να “σκάβω” λιγο. Όσο σκάβεις όμως στο συγκεκριμένο θέμα έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα από τα πιο παράδοξα φαινόμενα στους αγώνες της μοτοσυκλέτας: Εάν θέλεις να βελτιώσεις τους χρόνους σου και κατά συνέπεια τα αποτελέσματά σου, πρέπει να μην τα σκέφτεσαι καθόλου!

Και αυτό γιατί απλά η επίδοση δεν έρχεται κυνηγώντας χρόνους, ούτε μετρώντας τους δικούς σου σε σχέση με του πιο κοντινού αντιπάλου σου. Απλά σταμάτα να το σκέφτεσαι.

 

Ενώ οι αγώνες μοτοσυκλέτας μετρώνται με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα και νούμερα -πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε αντικειμενικές μετρήσεις- στη βάση τους αποτελούνται από μία συγκεκριμένη ροή εμπειριών που συσσωρεύονται δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο, από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνα. Το να ολοκληρώνεις κάθε στιγμή του αγώνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  είναι αυτό που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία. Τό σύνολο αυτών των εμπειριών είναι που καθορίζει την επίδοση και την βελτίωσή της. Εστίασε στο παρόν, ζήσε την κάθε στιγμή του αγώνα και τελειοποίησε την ποιότητα της εμπειρίας.

 

του Simon Darnton *

 

*Ο Simon Darnton είναι ψυχολόγος με μεγάλη εμπειρία στο executive coaching. Παρέχει εδώ και πολλά χρόνια τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες σε αθλητές και ομάδες όχι μόνο από το χώρο των αγώνων μοτοσυκλέτας αλλά από άλλα extreme sports. Στο site του simondarnton.com μπορεί να βρει κάποιος τις απόψεις του πάνω σε θέματα ψυχολογίας των αθλητών.

Απάντηση