Μετά το Airbnb για τα σπίτια έρχεται το Twisted Road για τις μοτοσυκλέτες

01/03/2018

Εδώ και κάποια χρόνια, υπηρεσίες όπως η Airbnb έχουν ταράξει τα νερά των παραδοσιακών βιομηχανιών, λανσάροντας την ιδέα της sharing economy. Η ιδέα είναι απλή, νοικιάζεις το σπίτι σου και βγάζεις έξτρα εισόδημα.

Η ιδέα φυσικά δεν θα αργούσε να εφαρμοστεί και στον χώρο της μοτοσυκλέτας.

Η Twisted Road είναι μια νέα υπηρεσία που επιτρέπει σε οποιοδήποτε αναβάτη (με δίπλωμα οδήγησης φυσικά) να επιλέξει για να νοικιάσει μια μοτοσυκλέτα ανάμεσα σε πολλές που μπορεί να βρει στο site της.

Η υπηρεσία μέχρι τώρα είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ αλλά στις προθέσεις της εταιρείας είναι να εξαπλωθεί αν τα πράγματα πάνε καλά.

Κάθε χρήστης δημιουργεί ένα προφίλ στο οποίο περιγράφει την εμπειρία του στην οδήγηση και τι  μοτοσυκλέτες έχει οδηγήσει στο παρελθόν. Οι ιδιοκτήτες των μοτοσυκλετών από την άλλη πλευρά έχουν την ευχέρεια να απορρίψουν κάποιο αίτημα ενοικίασης της μοτοσυκλέτας τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι γίνεται έλεγχος στους αναβάτες για να εξασφαλιστεί ότι δεν έχουν συλληφθεί για κλοπή μοτοσυκλέτας ή κάποιο παρόμοιο αδίκημα στο παρελθόν.

Η επιλογή των μοτοσυκλετών γίνεται ολοένα και πιο μεγάλη όσο εγγράφονται περισσότεροι χρήστες. Μέχρι τώρα έχουν “ανεβεί” περίπου 300 μοτοσυκλέτες αλλά ο αριθμός αυξάνεται. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 75 και 200 δολάρια την ημέρα, κάτι που κάνει την υπηρεσία προσιτή σε σχέση με τις εταιρείες ενοικίασης μοτοσυκλετών.

Είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών που έχουν στην κατοχή τους παραπάνω από μία μοτοσυκλέτες, οι οποίες συνήθως “κάθονται”.

Επίσης πολλοί είναι οι αναβάτες που χρησιμοποιούν τις μοτοσυκλέτες τους για μια μόνο βόλτα κάθε Κυριακή για παράδειγμα όταν έχει καλό καιρό. Αυτοί μπορούν να κερδίσουν ένα έξτρα εισόδημα με τη νέα αυτή υπηρεσία.

Η υπηρεσία αυτή επίσης δίνει το προνόμιο σε κάποιον που δεν έχει αποφασίσει τι μοτοσυκλέτα θέλει να αγοράσει, να κάνει μια δοκιμή οδηγώντας μια μοτοσυκλέτα για περισσότερο χρόνο από μια απλή βόλτα.

Φυσικά, υπάρχουν και πολλά αρνητικά σημεία.

Το κυριότερο είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότεροι αναβάτες δεν θα “σεβαστούν” μια μοτοσυκλέτα που δεν είναι δική τους και θα την οδηγήσουν με τέτοιο τρόπο που πολλές από αυτές θα πάθουν αρκετές ζημιές.

Η Twisted Throttle έχει βάλει κάποιους όρους σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύονται οι σούζες και γενικά οι καγκουριές αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί απόλυτα αυτό.

Υπάρχει επίσης ο προφανής κίνδυνος των πολλών χιλιομέτρων που θα διανυθούν. Όλοι ξέρουμε ότι τα πολλά χιλιόμετρα μειώνουν την αξία ενός οχήματος αλλά και την διάρκεια ζωής του.

Επίσης ποιος εγγυάται ότι ο χρήστης δεν θα χρησιμοποιήσει την υπηρεσία αυτή για να νοικιάσει μια μοτοσυκλέτα ίδια με τη δική του και απλά να αντικαταστήσει κάποια χαλασμένα κομμάτια της δικής του με αυτά της νοικιασμένης; Ή βάζοντας στη θέση ενός original ανταλλακτικού ένα δικό του “μαϊμού”;

Πείτε μας απαισιόδοξους αλλά είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το αν πραγματικά έχει μέλλον και διάρκεια αυτή η προσπάθεια. Ρίξτε μια ματιά και στο site της υπηρεσίας: https://www.twistedroad.com/.

Απάντηση