Πανσέληνος και μοτοσυκλετιστές

Μία καναδέζικη έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο British Medical Journal, αναφέρει ότι “οι οδηγοί που δεν είναι συγκεντρωμένοι στην οδήγηση, όπως πχ αυτοί που στέλνουν SMS όταν οδηγούν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους ίδιους και τους γύρω τους.” Κάθε οδηγός μπορεί να το επιβεβαιώσει, η έρευνα όμως εντοπίζει έναν επιπλέον μοιραίο παράγοντα για τους οδηγούς μοτοσυκλέτας ο οποίος κάνει την εμφάνισή του δώδεκα φορές το χρόνο και δεν είναι άλλος από την Πανσέληνο (!).

 

Η έρευνα αναφέρει ότι τα βράδια που έχει πανσέληνο, τα μοιραία  ατυχήματα αυξάνονται κατά 5% σε σχέση με τα βράδια που δεν έχει πανσέληνο. Οι χώρες που περιλήφθηκαν στην έρευνα αυτή ήταν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

 

Ενώ αυτά τα στοιχεία παρατήρησης δεν μπορούν να οδηγήσουν σε σίγουρα συμπεράσματα, οι ερευνητές προειδοποιούν τους οδηγούς για τους κινδύνους των φαινομενικά μικρών περισπασμών, συνιστώντας την συνεχή προσοχή και εγρήγορση κατά την οδήγηση.

 

“Οι οδηγοί αντιμετωπίζουν μια πληθώρα  περισπασμών πίσω από το τιμόνι – γραπτά μηνύματα, τηλεφωνήματα έως και εμπόδια στο δρόμο”, δήλωσε ο Eldar Shafir, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, καθηγητής ψυχολογίας και δημοσίων υποθέσεων στη Σχολή Woodrow Wilson. “Η μελέτη μας προσθέτει στη βιβλιογραφία ότι οι μικροί περισπασμοί μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε αλλαγές που επηρεάζουν τη ζωή μας”.

 

“Μία ματιά στην πανσέληνο αποσπά το βλέμμα του μοτοσυκλετιστή από το δρόμο, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Donald Redelmeier, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο. “Μία συνηθισμένη βόλτα με μια μοτοσυκλέτα είναι πιο επικίνδυνη από μία ίσης απόστασης διαδρομή με αυτοκίνητο που οδηγείται από έναν μεθυσμένο οδηγό χωρίς ζώνη ασφαλείας. Αυτό που προτείνουμε στους αναβάτες είναι να αγνοήσουν τις περισπασμούς και να παρακολουθούν συνεχώς το δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον”.

 

Οι Redelmeier και Shafir υπέθεσαν ότι η πανσέληνος μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των οδηγών, συμβάλλοντας πιθανώς σε μία θανατηφόρα πρόσκρουση. Για να το εξετάσουν, ανέλυσαν δεδομένα από το επίσημο μητρώο των Ηνωμένων Πολιτειών για τα μηχανοκίνητα οχήματα από το 1975 έως το 2014. Κατά το διάστημα αυτό υπήρξαν 494 πανσέληνοι και 65 supermoons. Υπολόγισαν τον αριθμό των θανατηφόρων συντριβών κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σύγκριση με τις νύχτες μία εβδομάδα πριν και μία μετά την πανσέληνο.

 

4.994 μοιραίες συγκρούσεις συνέβησαν τα βράδια όπου υπήρχε πανσέληνος, δηλαδή 9,1 προσκρούσεις ανά βράδυ.

Οι θανατηφόρες συγκρούσεις τα βράδια χωρίς πανσέληνο ήταν 8,64 ανά βράδυ.

Τα βράδια που υπήρχε το φαινόμενο του supermoon αυτός ο αριθμός ήταν ακόμη πιο μεγάλος φτάνοντας τις 10,82 θανατηφόρες συγκρούσεις ανά βράδυ.

 

Συνολικά υπήρχε μία αύξηση 226 θανατηφόρων ατυχημάτων τα βράδια που υπήρχε πανσέληνος.

 

“Τα στοιχεία αυτά μπορεί να φαίνονται επιφανειακά αλλά είναι αρκετά σημαντικά”, δήλωσε ο Redelmeier. “Όλοι αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εντελώς με κάποιες μικρές διαφορές στη συμπεριφορά”.

Το τυπικό δείγμα αναβάτη ήταν μεσήλικας άνδρας που οδηγούσε μοτοσυκλέτα δρόμου μεγάλου κινητήρα σε αγροτική περιοχή και η πρόσκρουση ήταν μετωπική. Λιγότεροι από τους μισούς φορούσαν κράνος. Το 73% των δυστυχημάτων συνέβη κατά τις ώρες πριν από τα μεσάνυχτα και το 27% συνέβη μετά τα μεσάνυχτα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία βρέθηκαν παρόμοια αποτελέσματα.

 

Οι ερευνητές τόνισαν όμως και τους περιορισμούς της μελέτης. Για παράδειγμα, δεν λήφθηκαν υπόψη άλλα στοιχεία που αποσπούσαν την προσοχή των οδηγών ούτε εμπόδια στο δρόμο. Επίσης δεν λήφθηκαν υπόψη οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ούτε εάν η πανσέληνος ήταν ευδιάκριτη από τους οδηγούς. Τέλος, παρόλο που χρησιμοποίησαν μεγάλο αριθμό δεδομένων, θα μπορούσαν να έχουν γίνει λάθη κατά την εισαγωγή τους.

Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν τη σημασία της ασφαλούς, προσεκτικής οδήγησης, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

“Ενθαρρύνουμε τους μοτοσυκλετιστές να φορούν κράνος, να χρησιμοποιούν τους προβολείς, να ελέγχουν την επιφάνεια του δρόμου και να είναι πολύ προσεκτικοί με τα άλλα οχήματα”, δήλωσε ο Redelmeier. “Η καλύτερη προσέγγιση στην ασφαλή οδήγηση είναι η μείωση όσο το δυνατόν περισσότερων περισπασμών και η διαρκής εγρήγορση”

 

Γενικά υπάρχει μια αντίληψη που πολλές φορές στηρίζεται και από διάφορες επιστημονικές μελέτες ότι κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου γίνονται περισσότερα εγκλήματα, αυξάνονται οι παράφρονες, αυξάνεται η επιθυμία για σεξ, αυξάνονται οι κρίσεις, οι επιληψίες γενικά επικρατεί ένας χαμός. Η γνώμη μας είναι να μην σταματήσεις τις βόλτες με τη μοτοσυκλέτα όταν έχει πανσέληνο απλά προσπάθησε να την κοιτάς όταν παρκάρεις και όχι όταν οδηγείς.

Απάντηση