Η μάνα του Rossi αγχώνεται όταν βλέπει αγώνες MotoGP

Oι πεταλούδες στο στομάχι ξεκινούν μια εβδομάδα πριν τον αγώνα, τότε γίνομαι νευρική” λέει η Stefania Palma, η μητέρα του Valentino Rossi, γνωρίζοντας πολύ καλά αυτό το αίσθημα αφού είναι μητέρα ενός -εννέα φορές- πρωταθλητή.

 

Η παρουσία της στο MotoGP ποτέ δεν είναι τυχαία. Εμφανίζεται όταν η πίεση είναι μεγάλη, η μυρωδιά της σαμπάνιας είναι στον αέρα και η υποστήριξή της χρειάζεται για να μπει η σφραγίδα μιας ακόμη νίκης.

Στη Βαλένθια το 2015, η έντασή της ήταν πολύ μεγάλη. Τιμωρημένος ο Rossi για το επεισόδιο με τον Márquez στην Μαλαισία, θα ξεκινούσε τελευταίος. Την παραμονή του μεγάλου τελικού είχε φωτογραφηθεί με τον γιο της κοιτάζοντάς τον με το γλυκό βλέμμα που έχει μια μητέρα όταν κοιτάζει το γιο της.

Την επόμενη σεζόν, οι έννοιες της διπλασιάστηκαν όταν ο άλλος της γιος ο Luca, ο ετεροθαλής αδελφός του Valentino Rossi μπήκε στο πρωτάθλημα της Moto2.

Tη χρονιά αυτή, ο 20χρονος Ιταλός μπήκε στην ομάδα Sky Racing Team VR46, η οποία υποστηρίζεται από την ακαδημία του Valentino Rossi και την πασίγνωστη αγγλική εταιρεία επικοινωνιών.

Ο πατέρας του Rossi, o Graziano, μπορεί να ήταν ένας κορυφαίος αθλητής αλλά φαίνεται ότι τη γενετική “σφραγίδα” του ταλέντου οδήγησης μοτοσυκλέτας στα παιδιά της, έβαλε η μητέρα τους Stefania.

Με δύο παιδιά μέσα στην πίστα έχει αυξηθεί η ανησυχία σας;

Για μια μητέρα αυτό δεν είναι εύκολο, πόσο μάλλον όταν οι αγώνες της Moto2 και του MotoGP είναι τόσο κοντά.

Πού παρακολουθείτε συνήθως τους αγώνες;

Στο σπίτι, με απόλυτη ησυχία την ώρα του αγώνα.

Έχετε συνυπάρξει με τρεις κορυφαίους οδηγούς. Αυτό  σας κάνει ξεχωριστή.

Με  τον Graziano ήταν μια περιπέτεια. Ταξιδεύαμε με το αυτοκίνητο και απολαμβάναμε την ατμόσφαιρα του paddock όπου μπορούσες να κοιμηθείς σε σκηνή ή σε ένα μικρό βαν. Μου άρεσε πολύ μετά τον αγώνα, που οι οδηγοί κάθονταν στη σειρά για να παραλάβουν τα βραβεία τους. Ήταν η αποζημίωσή τους για την συμμετοχή τους στον αγώνα. ΜΙλούσαν μεταξύ τους, σχολίαζαν τις προσπεράσεις, αντάλλασσαν ιδέες. Ο αέρας ήταν γεμάτος με τα συναισθήματα του αγώνα. Ήταν μια υπέροχη στιγμή αυτή που ένωνε όλους τους οδηγούς.

Μία από τις αγαπημένες μου πίστες ήταν η Imatra στη Φινλανδία. Το φως ήταν τόσο ιδιαίτερο εκεί. Συνήθιζα να ακολουθώ τον Graziano στους αγώνες. Τώρα είναι διαφορετικά. Πηγαίνω μόνο όταν αισθάνομαι ότι πρέπει να πάω,

Πώς ήταν ο Valentino σαν παιδί;

Μοναδικό. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα γινόταν παγκόσμιος πρωταθλητής αλλά ήμουν σίγουρη ότι με αυτό το μυαλό και αυτό το ταμπεραμέντο θα ήταν πετυχημένος σε οποιαδήποτε δουλειά κι αν διάλεγε.

Ο Luca;

 Στο παρελθόν έχω πει πολές φορές ότι δεν ήθελα να ακολουθήσει τα βήματα του Valentino. Ήταν όμως μια μεγάλη έκπληξη. Απέδειξε ότι έχει πάθος με τις μοτοσυκλέτες. Ακόμη θυμάμαι μια συγκεκριμένη στιγμή. Ήταν επτά ετών και είχαμε πάει στο Assen. Mε είχε εντυπωσιάσει ο υπέρμετρος ενθουσιασμός του.

Ο Luca μόλις τελείωσε το σχολείο. Δεν είναι πολλοί οδηγοί καλοί μαθητές.

Ο Luca πάντα διάβαζε πολύ και είχε καλές επιδόσεις στο σχολείο. Το μυαλό του ήταν πάντα καθαρό.

Ο Luca έχει γεννηθεί τον Αύγουστο του 1997, όταν ο Valentino κέρδιζε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο στα 125cc με την Aprilia. Είναι δύσκολο να συγκρίνεις αυτές τις δύο εποχές.

Ναι ο Valentino ήταν άλλη ιστορία αλλά από όταν ξεκίνησε τους αγώνες άλλαξαν επίσης και οι εποχές. Στις μικρές κατηγορίες τα πράγματα ήταν πιο αυθόρμητα, πιο ερασιτεχνικά. Σήμερα έχουν γίνει όλα επαγγελματικά.

Τα παιδιά σας ζητούν ακόμη τις συμβουλές σας;

Έχω στο μυαλό μου πολύ ξεκάθαρα την στιγμή που συνειδητοποίησα ότι είχε έρθει η ώρα να ανοίξουν τα φτερά τους. Για τον Valentino αυτό συνέβη με μια ζωγραφιά. Είχα εκπλαγεί με το φως στα μάτια του παιδιού που είχε σχεδιάσει. Το μήνυμά του ήταν καθαρό: “Μαμά μην ανησυχείς, μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου”. Με τον Luca αυτό το αισθάνθηκα κάποια στιγμή που έπαιζε φλάουτο.

Πώς είναι η σχέση σας με τον Valentino τώρα; 

Μιλάμε πολύ αλλά τώρα εγώ κάνω τις ερωτήσεις. Είμαι πολύ περίεργη. Απολαμβάνω τον χρόνο μου μαζί του. Παλιά ο Valentino ήταν αυτός που ήθελε να μαθαίνει τα πάντα.

Πώς βλέπετε τον Valentino λίγο πριν την έναρξη της σεζόν του 2018;

Βλέπω ότι είναι τρομερά παθιασμένος και συνεχώς απασχολημένος με την βελτίωση της αγωνιστικής του μοτοσυκλέτας. Λατρεύει αυτήν την περίοδο του χρόνου. Το καταλαβαίνεις από τις ιστορίες που λέει. Τον έχει ενεργοποιήσει πολύ το τεχνικό κομμάτι. Θέλει να ξέρει και την παραμικρή τεχνική λεπτομέρεια και ανακατεύεται πολύ και ο ίδιος σε όλη την διαδικασία. Λατρεύει την περόδο της προετοιμασίας. Όταν ξεκινούν οι αγώνες τον απασχολεί περισσότερο η στρατηγική, θέλει να επινοεί συνεχώς κάτι καινούργιο και να μελετά τους άλλους οδηγούς.

Ποιο είναι το μυστικό της κινητήριας δύναμής του;

Είναι πραγματικά παθιασμένος με τις μοτοσυκλέτες και τους αγώνες. Αγαπά όμως και την τεχνική πλευρά και το κομμάτι της βελτίωσης της μοτοσυκλέτας του. Το πάθος του αυτό είναι που τον κάνει να προπονείται καθημερινά για να είναι ανταγωνιστικός.

Για πόσον καιρό πιστεύετε ότι θα αγωνίζεται ο Valentino;

Μέχρι να σταματήσει να το ευχαριστιέται. Κάποια στιγμή θα πάρει και αυτή την απόφαση αλλά τώρα φαίνεται να το διασκεδάζει.

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε το MotoGP χωρίς τον Valentino Rossi. 

Πάντα είναι πολύ δύσκολο να κλείσεις ένα κεφάλαιο στη ζωή σου. Πιστεύω όμως ότι αυτό που μας παρακινεί στη ζωή είναι η ιδέα του να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Όταν ο Valentino αποφασίσει ότι έχει να προσφέρει περισσότερα κάπου αλλού, θα το κάνει. Αλλά τώρα έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στο MotoGP

Απάντηση