Πες μου τι χρώμα έχει η μοτοσυκλέτα σου να σου πω ποιος είσαι!

Υπάρχουν πολλές μελέτες που ασχολούνται με το τι σημαίνει για την προσωπικότητά μας η επιλογή ενός χρώματος.

“Τα χρώματα”, λέει ο Pablo Picasso, “όπως και τα χαρακτηριστικά μας, ακολουθούν τις αλλαγές στη διάθεσή μας”.

Όσον αφορά στις αγοραστικές τάσεις των καταναλωτών στην βιομηχανία της μοτοσυκλέτας εκεί οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί για σας: Οι Honda είναι κόκκινες, οι Yamaha μπλε, οι Kawasaki είναι πράσινες, οι ΚΤΜ πορτοκαλί, οι BMW λευκές… το χρώμα της μοτοσυκλέτας σου δεν δηλώνει τίποτε άλλο παρά το από πού θα αγοράσεις τα ανταλλακτικά.
Συνήθως κάθε 3 χρόνια τα χρώματα στις βιομηχανίες προσαρμόζονται στις κοινωνικές συνθήκες. Αυτό προφανώς δεν αφορά την αγορά μοτοσυκλέτας.

Τι σας έκανε κλικ στο χρώμα της μοτοσυκλέτας σας όταν την αγοράσατε; Παρακάτω θα πάρετε μία μικρή γεύση από την ψυχολογία χρωμάτων η οποία μπορεί να σας φανεί οικεία.

Μαύρο

 Θεωρητικά το μαύρο δεν είναι χρώμα. Είναι η απουσία χρώματος. Είναι επίσης ένα δημοφιλές χρώμα όταν βάφει κάποιος την μοτοσυκλέτα του, ειδικά όταν είναι τύπου cruiser.

O Wayne Hughes, Διευθυντής περιφερειακών πωλήσεων της Suzuki Motor Αμερικής λέει: “Κατά τη διάρκεια των χρόνων, η Suzuki και άλλοι κατασκευαστές δοκίμασαν πάρα πολλά χρώματα στις μοτοσυκλέτες τύπου cruiser, αλλά κανένα δεν αποδείχτηκε τόσο πετυχημένο όσο το μαύρο”. Χρόνια συνδεδεμένο με το μακάβριο στοιχείο και την εικόνα του κακού (Δράκουλας, Darth Vader κ.ά.) όσον αφορά στα οχήματα αντιπροσωπεύει κατεξοχήν το εκλεπτυσμένο και το πολυτελές. Στις μοτοσυκλέτες, ας το παραδεχτούμε, είναι μία τρομερά σέξυ επιλογή χρώματος. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Kentucky τον Μάρτιο του 2011 έδειξε ότι στο 36% των ατυχημάτων που η αιτία τους ήταν η αδυναμία του οδηγού να παρατηρήσει την μοτοσυκλέτα, εμπλέκονταν μαύρες μοτοσυκλέτες.

Λευκό

Από την άλλη πλευρά, το λευκό χρώμα είναι η απορρόφηση του φωτός, είναι το άθροισμα όλων των χρωμάτων παρόλο που φαίνεται να απουσιάζουν. Ο καμβάς είναι λευκός πριν τον ζωγραφίσεις. Αυτό εξηγεί γιατί το λευκό είναι πολύ συχνά συνδεδεμένο με την αγνότητα. Οι ήρωες καβαλούν λευκά άλογα. Ίσως επιλέξατε μια λευκή μοτοσυκλέτα γιατί είστε ένας ιδεολόγος με στυλ. Θυμηθείτε τον Sonny Crocket από τους σκληρούς του Μαϊάμι: ο “μοδάτος” ντετέκτιβ κυνηγούσε τους κακούς στην άσπρη Ferrari Testarossa του.

Κόκκινο

 Το κόκκινο προκαλεί δυνατά αισθήματα. Ο “κόκκινος” τραγουδιστής της ροκ Sammy Hagar το τραγούδησε: “green ain’t mean compared to red”. Είναι επίσης ένα χρώμα άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ενθουσιασμό. Και για μένα είναι το κατεξοχήν χρώμα της Ferrari.

Δεν μπορείς όμως να συζητάς για κόκκινες μοτοσυκλέτες εάν δεν αναφερθείς στην ιταλική εταιρεία που φτιάχνει όμορφα και γρήγορα πράγματα: την Ducati

Όταν βλέπεις μια κόκκινη μοτοσυκλέτα καταρχήν θεωρείς δεδομένο ότι είναι μια Ducati παρόλο που το χρώμα αυτό χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες.

Είναι το χρώμα που ουρλιάζει “ταχύτητα” λέει ο Hughes της Suzuki και πραγματικά είναι δύσκολο να διαχωρίσεις τις έννοιες ταχύτητα και Ducati. Σε ένα πρόσφατο άρθρο της Fox Business News στο οποίο περιέγραφε τα πιο δημοφιλή χρώματα αυτοκινήτων το κόκκινο αναφέρεται ως το χρώμα  που αντιπροσωπεύει κατεξοχήν τη δράση, τη δύναμη, και την αρρενωπότητα.

Πράσινο

Το πράσινο χρώμα συμβολίζει τη φύση, την ηρεμία και την καλή τύχη αλλά όταν μιλάμε για μοτοσυκλέτες πράσινο σημαίνει Kawasaki. Τελεία. Στο δρόμο όταν βλέπεις πράσινη μοτοσυκλέτα το μυαλό σου πάει κατευθείαν στη μάρκα αυτή. Το πράσινο χρώμα υπάρχει σε μεγάλη αφθονία γύρω μας και το έχουν πάρα πολλά πράγματα. Εκτός από το πράσινο της Kawasaki που δεν μπορείς να το μπερδέψεις με τίποτε άλλο στον πλανήτη.

Το 1968 o Molly Sanders o εμπνευστής του χρώματος της Kawasaki παρατήρησε ότι κανείς άλλος δεν χρησιμοποιούσε αυτό το χρώμα. Και έκτοτε κανείς άλλος δεν το έχει χρησιμοποιήσει εντός και εκτός δρόμου.

Μπλε

Το μπλε είναι το πιο αγαπημένο χρώμα μεταξύ των ανδρών όπως αποδεικνύεται από ψυχολογικές μελέτες που αναφέρουν ότι οι φαν του μπλε χρωματος συνήθως είναι στιβαρά αρσενικά που έχουν μεγάλη προσκόλληση σε αυτό που τους είναι οικείο και πεισματικά κάνουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο ακόμη και αν υπάρχει καλύτερος. Αυτή ειναι η “σκοτεινή πλευρά” του μπλε. Από την άλλη πλευρά είναι το χρώμα της αφοσίωσης, της πίστης, της αξιοπιστίας και της ειλικρίνειας. Οι “μπλε” έχουν συνήθως πιστούς φίλους.  Το μπλε βγάζει μια αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας, δύο χαρακτηριστικών που σίγουρα δεν σου έρχονται στο νου όταν ακούς τις λέξεις Suzuki GSXR. Τα μπλε και τα άσπρα μοντέλα Suzuki βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο των πωλήσεων της εταιρείας.

Κίτρινο

“Πόσο ωραίο είναι το κίτρινο” λέει ο Vincent Van Gogh. Προκαλεί μία αίσθηση ζεστασιάς και χαράς. Ένα κίτρινο όχημα στον δρόμο γίνεται άμεσα αντιληπτό. Ακόμα ένα αγαπημένο χρώμα της Ferrari. Tα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που αφορούν το κίτρινο χρώμα  έχουν σχέση περισσότερο με τον εγκέφαλο:Χρησιμοποιείς το μυαλό σου για να επιτύχεις τους στόχους σου, αντί της φυσικής κατάστασης, είσαι καλός στη δικτύωση και την επίλυση προβλημάτων, ενώ, από την άλλη πλευρά είσαι αλαζόνας, απαιτητικός, και σνομπ. Υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι το κίτρινο χρώμα ταιριάζει  με τους δημοσιογράφους, αλλά δεν πρόκειται να αποκαλύψω πού τις βρήκα.

Πορτοκαλί

Η έντονη ενέργεια και το πόσο γρήγορα γίνεται αισθητή η παρουσία του, έχει κάνει το πορτοκαλί χρώμα αγαπημένο στις μοτοσυκλέτες εντός και εκτός δρόμου. Η ΚΤΜ υιοθέτησε επίσημα το χρώμα αυτό όταν μετά την πτώχευση που κήρυξε το 1994 έπρεπε να προσδιορίσει μία ταυτότητα (ένα brand identity). Και έπραξε πολύ σωστά. Το χρώμα αυτό έχει γίνει σήμα κατατεθέν της ΚΤΜ. Σύμφωνα με το colorpsychology.com οι άνθρωποι που το χρώμα της “προσωπικότητάς” τους είναι το πορτοκαλί είναι εξωστρεφείς και καμιά φορά επιδεικτικά ριψοκίνδυνοι τύποι, όχι αυτό που θα λέγαμε “νοικοκύρηδες”.

Τι χρώμα λοιπόν έχει η μοτοσυκλέτα σας και γιατί το διαλέξατε;

ένα άρθρο της Heather McCoy στο RideApart.com

Απάντηση