Τι σημαίνουν τα αρχικά στις μοτοσυκλέτες

Εάν είχατε ποτέ την απορία τι σημαίνει το CB στο CB750 ή γιατί οι BMW ADVσυνοδεύονται από τα αρχικά GS ή τι είναι το XS στο XS650 ή τι σημαίνει MV Agusta, τα παρακάτω δεν είναι μία ολοκληρωμένη λίστα για το τι σημαίνει κάθε γράμμα σε κάθε μάρκα αλλά μια ιδέα για το τι βλέπετε όταν εντοπίζετε για παράδειγμα μια CB550Four.

 

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά μοντέλα παραγωγής, έτσι θα εξετάσουμε μερικά δημοφιλή μοντέλα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πολλές μοτοσυκλέτες φέρουν διαφορετικά αρχικά σε διαφορετικές αγορές καθώς επίσης ότι πολλές φορές τα ονόματα μοντέλων δεν σημαίνουν απολύτως τίποτε και απλώς χρησιμοποιούνται για να διαφοροποιηθούν από το προηγούμενο μοντέλο ή να επισημάνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Επίσης, για προφανείς λόγους, δεν θα εξετάσουμε μοτοσυκλέτες με ονόματα όπως Ninja, Fireblade, Boulevard, Multistrada, Super Tenere κλπ. Θα εξετάσουμε ωστόσο τα αρχικά που ακολουθούν τα ονόματα αυτά όπως στο Yamaha Virago XV1100.

Οι ενδείξεις αυτές συχνά υποδηλώνουν ένα συγκεκριμένο έτος μοντέλου και, πιο συχνά, ένα κατά προσέγγιση μέγεθος κινητήρα. Άλλες μοτοσυκλέτες φέρουν αφηρημένα γράμματα και αριθμητικά ονόματα αντί για πραγματικά ονόματα. Τα μοντέλα Yamaha R1, R6 και R3 υποδεικνύουν μοντέλα των 1000 κ.εκ., 600 κ.εκ. και 300 κ.εκ.

 

Οι ονομασίες που αποτελούνται από αρχικά —CBX, GSXR, κλπ- συνήθως αντιπροσωπεύουν κάτι ιδιαίτερο, όπως μια φράση που δηλώνει την έμπνευση και τον στόχο της ίδιας της μοτοσυκλέτας.

Το “GSX-R” της Suzuki σημαίνει “Grand Sport eXperimental- Racing”, το CB της Honda σημαίνει  “City Bike” ενώ το “CBR” σημαίνει “City Bike Racer” και όχι “cross beam racer”.

Κάτι άλλο επίσης ενδιαφέρον είναι ότι το “RR” που συνοδεύει τα ονόματα αγωνιστικών μοτοσυκλετών της Honda δεν σημαίνει ούτε “race replica” ούτε “race ready”, είναι απλά ένδειξη της αγωνιστικής ταυτότητας αυτών των μοτοσυκλετών. Παρόλα αυτά αυτή η φήμη δεν ενοχλεί την ίδια την Honda γιατί είναι ένα καλό marketing για τις μοτοσυκλέτες της.

Στην Ducati Desmosedici RR όμως το RR σημαίνει πράγματι “race replica”.

 

Ανοίγοντας μια παρένθεση εδώ, κάποια ονόματα έχουν επιλεγεί με τέτοιο τρόπο που να δίνουν μία “απάντηση” στον ανταγωνισμό. Για παράδειγμα το “Hayabusa” δεν είναι απλώς ένα γενικά ηχηρό όνομα, στην πραγματικότητα είναι ένα απίστευτα γρήγορο ιαπωνικό πουλί που τρώει …Blackbirds. Αυτό έγινε σκόπιμα για λογαριασμό της Suzuki καθώς η Busa κατασκευάστηκε για να αντιμετωπίσει την Blackbird της Honda, η οποία ήταν κάποτε η πιο γρήγορη μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες ανεπίσημες συντομογραφίες που έχουν καθιερωθεί και ταιριάζουν πολύ σε κάποια μοντέλα. Για παράδειγμα η μη δημοφιλής μοτοσυκλέτα DN-01 της Honda έχει γίνει γνωστή ως η “Do Not Own One“.

 

Κάποια ονόματα είναι επίσης συντομογραφίες όπως τα παρακάτω:

 

Bimota: ένας συνδυασμός της πρώτης συλλαβής των Bianchi, Morri, and Tamburini.

BMW: Bayerische Motoren Werke, (ή Bavarian Motor Works).

CCM: Clews Competition Machines.

KTM: Kraftfahrzeuge Trunkenpolz Mattighofen (πανεύκολο να το θυμάσαι ε;).

Το MV στην MV Agusta σημαίνει Meccanica και Verghera—την ιταλική πόλη που οι πρώτες MV κατασκευάστηκαν.

 

Κάποια γράμματα ή αριθμοί επίσης αντιπροσωπεύουν τον τύπο του κινητήρα.

Έτσι έχουμε τις VTR (V-Twin Racing) και VFR (“Vee Four Racer” )της Honda.

 

Το GT και το L που χρησιμοποιεί η BMW, χρησιμεύουν για να δείξουν το διαφορετικό σκοπό της κάθε μοτοσυκλέτας (Grand Turismo και Luxus).

Τα RT και ST της ίδιας εταιρείας σημαίνουν Reise Touring (Travel Touring) και Sport Touring ενώ το GS λέγεται ότι σημαίνει Gelande και Strasse (εκτός δρόμου και ασφάλτου) και είναι μία από τις διάσημες γερμανικές φράσεις.

 

Ονόματα όπως CB550 Four περιγράφουν πιο απλά ότι πρόκειται για μια τετρακύλινδρη Honda “City Bike” με κινητήρα 550 κ.εκ.

Απάντηση