4 ασκήσεις για μια ασφαλή οδήγηση

Oι μοτοσυκλέτες δεν είναι (ευτυχώς) σαν τα αυτοκίνητα. Αντί να κάθεσαι μέσα, κάθεσαι επάνω τους.  Αντί να πατάς με γλυκές κινήσεις το γκάζι με το πόδι σου, χειρίζεσαι ένα τιμόνι που δέχεται συνέχεια κραδασμούς και συνδέεται με τον μπροστινό τροχό.

Στο φανάρι, αντί να ρουφάς με το καλαμάκι έναν εσπρέσο φρέντο, προσπαθείς να ισορροπήσεις μια βαριά μοτοσυκλέτα. Για να μην μιλήσουμε για εμάς που χρησιμοποιούμε μανιβέλα και όχι μίζα για να ξεκινήσουμε την μοτοσυκλέτα μας.

Ναι, η οδήγηση μοτοσυκλέτας είναι ένα άθλημα όπου πρέπει να δουλέψει το σώμα μας. Και όπως σε κάθε άθλημα έτσι και εδώ πρέπει να είσαι καλά προπονημένος.

Η διαρκής κίνηση είναι το παν”, λέει ο  Peter Park ιδιοκτήτης του Platinum Fitness όπου γυμνάζονται πολλοί αναβάτες SX/MX. “Ακόμη και άνθρωποι που υπήρξαν αθλητικοί στο παρελθόν χάνουν την κινητικότητά τους όσο κάνουν καθιστική ζωή”. “Οι αρθρώσεις τους σκουριάζουν και δεν μπορούν πια να κάνουν το απλό κάθισμα (squat), που είναι και η πιο ασφαλής στάση στην μοτοσυκλέτα”. “Και αυτό δεν αφορά μόνο τους μεγαλύτερους στην ηλικία, το παθαίνουν και νέοι άνθρωποι”, λέει ο Park.

Στις νεότερες γενιές, με όλες αυτές τις ώρες που ξοδεύουν μπροστά στον υπολογιστή τους, είναι ακόμη χειρότερο το φαινόμενο. Τελευταία βλέπουμε ολοένα και πιο συχνά τη “στάση του υπολογιστή” σε πολλά νέα παιδιά. Έχουν το μοτίβο κίνησης ενός 50άρη ή και 60άρη ανθρώπου.

Σας παρουσιάζουμε τέσσερις ασκήσεις με τις οποίες οι οδηγοί μπορούν να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο και αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ασφάλεια στην οδήγησή τους.

 

ΚΤΙΣΕ ΤΗΝ ΒΑΣΗ

Η προπόνηση που προτείνει ο Park ξεκινά από τη δημιουργία μιας καλής βάσης, δηλαδή γυμνάζοντας καλά τον κορμό σου. Σκέψου ότι ο κορμός σου είναι το σασί της μοτοσυκλέτας. Με ένα αδύναμο πλαίσιο ακόμα και ένας άριστος κινητήρας είναι άχρηστος.

 

ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΟ ΚΑΡΔΙΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΟΥ

Τρέξε, κάνε ορειβασία, κολύμπα ή κάνε ποδήλατο για 30 έως 45 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα. Θα κάνεις πολύ λιγότερα λάθη όταν οδηγείς. Αυτό σημαίνει ότι θα είσαι πιο ασφαλής πάνω στην μοτοσυκλέτα σου.

 

ΑΥΞΗΣΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

Δεν χρειάζεται να κατατροπώσεις όλα τα μηχανήματα στο γυμναστήριο που πηγαίνεις. Μια καλή αρχή είναι να εστιάσεις στις μεγάλες μυικές ομάδες του κορμού, κάνοντας καθίσματα, άρσεις θανάτου, pull-ups και push-ups. Ακόμη και δύο φορές την εβδομάδα θα αυξήσεις αξιοσημείωτα την δύναμή σου.

 

ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Παρατήρησε πώς οδηγούν οι πρωταθλητές”, λέει ο Park. Η πλάτη τους είναι ίσια, όχι καμπουριαστή και οι γοφοί προς τα πίσω. Μία σωστή στάση θα διοχετεύσει όλη σου την δύναμη στο να ελέγξεις σωστά την μοτοσυκλέτα σου.

Απάντηση