6 ερωτήσεις στον Keith Code του California Superbike School

Για πολλούς μοτοσυκλετιστές η οδήγηση μαθαίνεται στο δρόμο μέσα από δοκιμές και λάθη. Δυστυχώς κάποια από τα μαθήματα είναι σκληρά, με ατυχήματα και αξιώσεις ασφαλιστικών εταιρειών κι έχουν ως αποτέλεσμα την απογοήτευση και πολλές φορές την εγκατάλειψη.

Σε κάποιες χώρες για να πάρεις δίπλωμα μοτοσυκλέτας είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση.

Με την εκπαίδευση όμως εξασφαλίζεις ένα βασικό επίπεδο. Από κει και πέρα για να οδηγήσεις μια μοτοσυκλέτα πολλών ίππων και κυβικών σωστά και με ασφάλεια χρειάζεται την ανάλογη ικανότητα.

Τα μαθήματα σε μία σχολή αγωνιστικής οδήγησης είναι ο απευθείας τρόπος για να αποκτήσεις επάρκεια στην οδήγηση και εμπιστοσύνη στην μοτοσυκλέτα σου. Η πίστα είναι ένας ελεγχόμενος και ασφαλής -σε σχέση με τον δρόμο- χώρος.

Στις ΗΠΑ μία από τις καλύτερες σχολές αγωνιστικής οδήγησης  μοτοσυκλέτας είναι το California Superbike School.

Ο Keith Code ιδιοκτήτης και εκπαιδευτής από το 1976, απαντά στις ερωτήσεις μας:

 

1. Όσον αφορά στην οδήγηση μίας μοτοσυκλέτας στο δρόμο ποιες είναι οι πέντε κορυφαίες δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας οδηγός; 

 

“Κάποια χρόνια πριν, θα έδινα μία απάντηση “κονσέρβα” σε μία τέτοια ερώτηση αλλά όσο περνούν τα χρόνια και εκπαιδεύοντας ολοένα και περισσότερους οδηγούς παρατηρώ ότι αυτές οι οδηγίες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές ως προς την βελτίωσή τους. 

Θα ήθελα να κάνω ένα τεστ για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Πάρτε μερικούς οδηγούς και εκπαιδεύστε τους αποκλειστικά εκτός δρόμου. Μην τους αναφέρετε καν τις λέξεις “οδήγηση στο δρόμο”.  Δώστε τους όμως ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αυτά που εμείς εδώ στη σχολή θεωρούμε ως βασικά. 

Θα στοιχημάτιζα ότι η οδήγησή τους θα είναι πολύ ασφαλέστερη από κάποιου που έχει μόνο τη βασική εκπαίδευση, ακόμη και αν αυτός είχε οδηγήσει στην πράξη χιλιάδες μίλια στο δρόμο. Η λογική μου είναι ότι η γνώση είναι πάντα γνώση. Άσχετα με τις συνθήκες  ο οδηγός που έχει κατανοήσει τις βασικές αρχές αγωνιστικής οδήγησης θα γίνει όσο καλύτερος μπορεί να γίνει.”

 

2. Από την πολύχρονη διδακτική και οδηγική εμπειρία σας μπορείτε να διακρίνετε ένα χαρακτηριστικό ή μία ικανότητα που είναι πιο δύσκολο να κατανοηθεί από τους εκπαιδευόμενους οδηγούς ή τους αγωνιζόμενους;

 

Σε αυτό μπορώ να απαντήσω εύκολα: Η κρίση τους στο τι ταχύτητα εισόδου στροφής πρέπει να έχουν. Ένας οδηγός έχει τεράστια δυσκολία στο να συντονίσει όλες τις δεξιότητες και τις γνώσεις του μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα ώστε να βελτιώσει την ταχύτητα εισόδου. Συμβαίνουν τόσα πολλά πράγματα στην είσοδο μιας στροφής και ο αναβάτης έχει τόσο λίγο χρόνο να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει. 

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι διάφορες τεχνικές φρεναρίσματος είναι το κλειδί αλλά η δική μου εμπειρία λέει ότι η  υποκειμενική αντίληψη που έχει ο καθένας για την ταχύτητα είναι αυτή που διέπει τη δυνατότητα ελέγχου της εισόδου σε μία στροφή.  

Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκινούμε κάθε μάθημα βάζοντας τους οδηγούς να χρησιμοποιούν μόνο μία ταχύτητα και καθόλου φρένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οδηγός να σκέφτεται πώς θα μπει στη στροφή και όχι πώς θα φρενάρει πριν από αυτήν. “

 

3. Το να αξιοποιείς τις δυνατότητες και την εμπιστοσύνη στην μοτοσυκλέτα σου (τουλάχιστον για τους αρχάριους οδηγούς) φαίνεται πολύ πιο εύκολο με μια πιο μικρή μοτοσυκλέτα. Τι είχατε στο μυαλό σας όταν χρησιμοποιούσατε την S1000RR στην σχολή σας;

 

Πέρα από το γεγονός ότι η BMW S1000RR είναι μια πολύ άνετη και εύκολα διαχειρίσιμη μοτοσυκλέτα, σκέφτηκα ότι η ηλεκτρονική “βοήθεια” που προσφέρει η μοτοσυκλέτα δεν θα δημιουργούσε πανικό σε κάποιο λάθος χειρισμού του οδηγού. Δεν είναι τα λάθη του οδηγού που προκαλούν το ατύχημα αλλά οι σπασμωδικές προσπάθειες διόρθωσης που κάνει ο οδηγός. Τελικά είχα δίκιο. Τα ατυχήματα των μαθητών μειώθηκαν κατά 40% σε σχέση με αυτά που είχαν με τα 600”.

 

4. Έχετε υπάρξει εκπαιδευτής οδηγών παγκοσμίας κλάσης αλλά και αρχαρίων οδηγών δρόμου. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων σε σχέση με την ασφάλεια και την ικανότητα οδήγησης;

 

Δεν θα είμαι μετριόφρων σε αυτή την απάντηση. Η εξάσκηση και η τεχνική κατανόηση που έχουμε αναπτύξει στη σχολή μας είναι αυτά που οι οδηγοί σήμερα θεωρούν δεδομένα. Η περισσότερη γνώση είναι πλέον κοινή αντίληψη λες και υπήρχε ανέκαθεν. 

Όμως, όταν ξεκίνησα να εκπαιδεύω οδηγούς το 1976, δεν υπήρχαν καθόλου στοιχεία και τεχνικές για την αγωνιστική οδήγηση”.

 

5. Για έναν τελείως άπειρο οδηγό η επιλογή της μοτοσυκλέτας μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο. Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν ενθουσιώδη που θέλει να ξεκινήσει την περιπέτεια πάνω σε δύο τροχούς; Ποια είναι η πιο κατάλληλη μοτοσυκλέτα για να ξεκινήσει; 

 

Η συμβατική άποψη είναι να ξεκινήσεις με μία μικρή μοτοσυκλέτα και να συνεχίσεις προοδευτικά. Η δική μου άποψη είναι να ξεκινήσεις με την μοτοσυκλέτα που κάνει την καρδιά σου να χτυπά. Δεν πιστεύω ότι το μέγεθος και η δύναμη της μοτοσυκλέτας ευθύνονται για την ασφάλεια του αναβάτη. Εκεί θα φτάσει με την σωστή εκπαίδευση”.

 

6. Έχετε την φήμη ειδικού πάνω σε πολύπλοκα θέματα που αφορούν την μοτοσυκλέτα. Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το επόμενο μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα που θα αλλάξει τους κανόνες;

 

Θα επαναλάβω ότι οι βασικές αρχές οδήγησης είναι οι ίδιες και δεν πρόκειται να αλλάξουν όσο οι μοτοσυκλέτες έχουν δύο ρόδες. 

Είναι η εποχή που πρέπει να ερευνήσουμε και να μελετήσουμε τι κρύβεται πίσω από τα λάθη των οδηγών και πώς οι εκπαιδευτές μας θα τα κατανοήσουν πιο βαθιά και τελικά θα τα λύσουν. Οι περισσότεροι αναβάτες δεν έχουν επίγνωση του πόσο καλοί οδηγοί είναι. Γνωρίζουν ότι μπορούν να βελτιωθούν αλλά μέχρι να βάλουν σε μια σειρά τα βασικά, δεν έχουν ιδέα πόσο. Η δουλειά μας είναι να τους δείξουμε πώς θα το κάνουν”.

 

του Justin Mendenhall από το RideApart.com

 

Απάντηση