Έγιναν χειρότεροι οι οδηγοί μετά το lockdown;

Η γενική αίσθηση που υπάρχει μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό είναι ότι οι οδηγοί αυτοκινήτου οδηγούν σαν τρελοί. Αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει μία έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην οποία διαπιστώθηκε ότι τα τρία τέταρτα των οδηγών ανησυχούν για την ικανότητα και την κακή οδήγηση των άλλων οδηγών μετά το τέλος του lockdown.

Με τις περισσότερες δραστηριότητες να ανοίγουν μετά από ενάμιση χρόνο, δεν αποτελεί έκπληξη η τρομερή αύξηση κυκλοφορίας στους δρόμους. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί από τους οδηγούς δεν έχουν επαφή με το τιμόνι για αρκετά μεγάλο διάστημα. 

Η μελέτη έγινε σε δείγμα περισσότερων από 2000 οδηγούς και διαπίστωσε ότι ένα ανησυχητικό ποσοστό 58% των οδηγών χρησιμοποίησε το αμάξι του λιγότερο μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2021. Ένα 42% δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν τώρα περισσότερο το αυτοκίνητο τους λόγω της άρσης των περιορισμών. Δεν αποτελεί έκπληξη αυτό, ειδικά μετά και την βελτίωση του καιρού.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί δεν δίστασαν να παραδεχτούν ότι έχει η μειωθεί η ικανότητα οδήγησής τους λόγω του ότι δεν οδηγούσαν για μεγάλο διάστημα και αυτό το τρομακτικό ποσοστό ανέρχεται στο 36%. 

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 75% των ερωτηθέντων (55% των οποίων είναι νέοι) ανησυχούν για την ικανότητα των άλλων οδηγών 

Η αλήθεια είναι ότι οι μοτοσυκλετιστές συντηρούν την μοτοσυκλέτα τους με μεγαλύτερη συνέπεια, είναι το χόμπι τους εξάλλου. Αντίθετα, οι οδηγοί αυτοκινήτου δεν το παίρνουν τόσο σοβαρά. Το 31% από αυτούς ανησυχούν για την κατάσταση του οχήματος τους και 16% παραδέχονται ότι αμελούν την συντήρησή του. Μόνο το 39% ελέγχουν τα φρένα του αυτοκινήτου και μόλις 36% την μπαταρία. Ο πιο συνήθης έλεγχος γίνεται στα ελαστικά όπου 62% φαίνεται να είναι συνεπείς. 

Η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη για επιπλέον εκπαίδευση ειδικά για τους οδηγούς που απείχαν πολύ καιρό από την οδήγηση. Και αυτό δεν ξέρω αν είναι δουλειά του κράτους ή θέμα κοινής λογικής.

Απάντηση