Γυναίκες κασκαντέρ: μία ιστορία που ξεκινά πολλά χρόνια πριν

To 1972, η 17χρονη τότε Mary Connors διαβάζοντας μία εφημερίδα, είδε την εξής αγγελία: “Ζητούνται κορίτσια να οδηγήσουν μοτοσυκλέτες, παρέχεται πλήρης εκπαίδευση”. 

“Νόμιζα ότι πρόκειται για delivery πίτσας”, λέει η Mary -με τωρινό επώνυμο Weston-Webb. “Αλλά είχα βαρεθεί τόσο πολύ τη δουλειά μου που αποφάσισα να πάω να δω τι είναι αυτό.”

Όταν έφτασα, η πινακίδα στην πόρτα έγραφε: ‘Σχολή κασκαντέρ για γυναίκες, άνοιξε  την πόρτα με καρατιά’.

 Όταν μπήκε, η Mary κατάλαβε ότι η ζωή της επρόκειτο να αλλάξει για πάντα και ότι η έφηβη που βαριόταν θα μεταμορφωνόταν σε διεθνούς φήμης κασκαντέρ, μέλος των Motobirds, της πρώτης γυναικείας βρετανικής ομάδας κασκαντέρ. 

Κάτι διαφορετικό

Πνευματικό παιδί του Jon Weston Web, η ομάδα Motobirds  δημιουργήθηκε για να γίνει κάτι διαφορετικό στον χώρο.

Ήδη ο Joe είχε μία ομάδα, την Destruction Squad, στην οποία υπήρχε μία κοπέλα, η Tereza King που έκανε κάτι απίθανα κόλπα σε διάφορες επιδείξεις. Κάποια στιγμή του ήρθε η ιδέα να δημιουργήσει μία αμμιγώς γυναικεία ομάδα πράγμα που δεν υπήρχε καθόλου την εποχή εκείνη. Ο Joe είχε εκπαιδεύσει την Teresa να κάνει ακροβατικά με μηχανές και αποφάσισε να βάλει μία αγγελία για να έρθουν και άλλες κοπέλες. 

“Η ανταπόκριση υπήρξε μεγάλη και στο τέλος διάλεξε εμένα και δύο ακόμη κορίτσια για να μας εκπαιδεύσει”, λέει η Mary. 

H εκπαίδευση ξεκίνησε από τα βασικά καθώς κανένα από τα κορίτσια δεν είχε εμπειρία και σιγά σιγά προστέθηκαν πιο δύσκολοι χειρισμοί.

Το επόμενο πράγμα που μάθαμε ήταν πώς να κάνουμε σούζα. Φάγαμε πολλές τούμπες η αλήθεια είναι αλλά αυτό μας έκανε πολύ σκληρές.

Η Mary -στο κέντρο- με τις Motobirds το 1974

Motobirds εναντίον White Helmets

Την δεκαετία του 70 η ομάδα Motobirds έγινε μεγαλύτερη, και περνούσαν τα καλοκαίρια τους περιοδεύοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο και γνωρίζοντας από κοντά (κάποιες φορές από πολύ κοντά) τους σταρς της εποχής εκείνης.

“Εγώ έκανα τα μεγάλα άλματα”, λέει η Mary. Καμιά φορά έπρεπε να πηδήξουμε πάνω από τα άλλα κορίτσια ή φωνάζαμε εθελοντές από το κοινό. 

 

Μία φορά, σε μία επίδειξη ήμασταν με τον Chris Tarrant και την ομάδα Tiswas. Πρέπει να ήταν αρκετά μεθυσμένοι γιατί τους πείσαμε να ξαπλώσουν κάτω και εγώ να πηδήξω από πάνω τους. Την τελευταία στιγμή, την ώρα που η μοτοσυκλέτα μου ετοιμαζόταν να προσγειωθεί, ο Chris Tarrant σηκώθηκε όρθιος και αναγκάστηκα να κάνω έναν φοβερό ελιγμό για να μην τον σκοτώσω. Μετά από αυτό αποφασίσαμε να γίνουμε λίγο πιο προσεκτικοί. 

Παρόλο που η μοτοσυκλέτα ήταν ένα σπορ καθαρά ανδροκρατούμενο την εποχή εκείνη, ο κόσμος υποδέχτηκε θερμά την ομάδα Motobirds ακόμα και όταν ήταν να συγκριθούν με τους θρυλικούς White Helmets, την ομάδα των Royal Signals.

Στην αρχή ήμασταν τρομοκρατημένοι για το τι θα σκέφτονταν οι άλλοι οδηγοί μοτοσυκλέτας. Δεν είχαμε καν δίπλωμα οδήγησης. Πιστεύαμε ότι ο κόσμος θα μας κοροϊδεύει, παρόλα αυτά στο κοινό μας υπήρχαν πολλοί μοτοσυκλετιστές.

Μία φορά ήμασταν στην ίδια επίδειξη με τους White Helmets και είχαμε τρομερή αγωνία. Πώς θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν 6 άπειρα κορίτσια τους επαγγελματίες αναβάτες;

Στο φινάλε της επίδειξής τους, οι Signals έπρεπε να πηδήξουν πάνω από ένα αυτοκίνητο. Ο Joe τότε, μπήκε στην αρένα και τους προκάλεσε, λέγοντάς τους ότι οι Motobirds θα πηδούσαν πάνω από 2 αυτοκίνητα. Για την ακρίβεια δεν είχαμε καν δυο αυτοκίνητα και θα ζητούσαμε το αυτοκίνητο των Signals για να το κάνουμε αυτό.

Φυσικά ήταν αρνητικοί αλλά το κοινό είχε αρχίσει ήδη να γιουχάρει και έπρεπε να υποκύψουν στην πίεση. 

Βγήκα μπροστά και πέρασα πάνω από τα 2 αυτοκίνητα. Το κοινό μας λάτρεψε. Είχαμε νικήσει τους White Helmets! 

 

Μοναχική καριέρα

Μετά από τέσσερα χρόνια περιοδείας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και έχοντας συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις, ο Joe και η Mary αποφάσισαν να αποκοπούν από την υπόλοιπη ομάδα. 

“Όταν παντρευτήκαμε, ξεκινήσαμε να γυρίζουμε όλο τον κόσμο και εγώ έκανα ατομικές επιδείξεις. Έκανα τηλεόραση, ταινίες και διαφημίσεις και τελικά κατόρθωσα να συμμετάσχω στο Equity Stunt Register στο οποίο σπάνια εμφανίζονταν γυναίκες. Θυμάμαι ότι κάποια στιγμή ντούμπλαρα τον John Cleese, ήταν πολύ περίεργο αν το σκεφτείς, έπρεπε να καβαλήσω την μοτοσυκλέτα φορώντας τεράστια παπούτσια. Δεν κατάλαβα καν γιατί με διάλεξαν!”.  

“Θυμάμαι μία διαφήμιση που έκαναν για τα τσιγάρα Benson and Hedges, όπου έπρεπε να κάνω ένα άλμα μέσα από φωτιά και θυμάμαι ότι το μοντέλο που είχαν προσλάβει, το οποίο είχε υπέροχα χέρια και νύχια -όχι σαν τα δικά μου- είχε πάρει περισσότερα χρήματα από εμένα. 

Δεν μπορούσαν όμως να χρησιμοποιήσουν τα δικά μου χέρια γιατί ήταν χέρια μηχανόβιας, βρώμικα και γεμάτα μελανιές”.  

Μετά από 12 χρόνια καριέρας, η Mary αποφάσισε να κάνει οικογένεια με τον Joe.

“Ήταν υπέροχα”, θυμάται. “Κάναμε τόσα πολλά πράγματα και ζήσαμε τόσες ωραίες εμπειρίες. Ο κόσμος μας αγαπούσε πολύ, μας ζητούσαν αυτόγραφα, είχαμε ακόμα και fanclub δικό μας! “

“Μέχρι να φτιαχτούν οι Motobirds ήμασταν κάποια συνηθισμένα κορίτσια από το Leicester. Εγώ μέχρι τότε δεν είχα πάει ποτέ στη ζωή μου σε εστιατόριο και κατέληξα να τρώω με stars, να γυρίζω τον κόσμο και να βγάζω πιο πολλά χρήματα από τον πατέρα μου”.

“Αυτές οι επιδείξεις δεν είναι τόσο δημοφιλείς πια. Ο κόσμος φοβάται. Βέβαια ο Joe το έκανε τότε να είναι όσο πιο ασφαλές γίνεται. Μπορεί να φαινόταν παράτολμο αλλά είχαμε κάνει πολλές πρόβες για κάθε επίδειξη”. 

Αφού χώρισαν οι δρόμοι τους το 1976, κάποιες από τις Motobirds συναντήθηκαν πάλο στο One Show του BBC, το 2016. “Είμαστε όλες 60αρες τώρα”, λέει γελώντας η Mary “αλλά είναι τρομερό να σκέφτεσαι το τι έχουμε πετύχει”. 

Η επόμενη γενιά των γυναικών κασκαντέρ

Η Sarah Lezito από την Γαλλία θεωρείται μάλλον η κορυφαία γυναίκα κασκαντέρ παγκοσμίως. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Stunt συμμετείχε με BMW και έχει ντουμπλάρει διάσημες ηθοποιούς όπως η Scarlett Johannson στην ταινία Avengers 2.

Ξεκίνησε από τα 13 της να καβαλά την γουρούνα του πατέρα της και έφτασε να οδηγεί μια BMWS1000R. Τώρα οδηγεί μία Kawasaki ZX-6R 636. “Οι άντρες έχουν περισσότερη δύναμη γι’ αυτό επικεντρώνομαι στην ισορροπία και την ομαλότητα στις κινήσεις μου περισσότερο” λέει η Sarah. 

H Vicki Golden, η πρωταθλήτρια ΗΠΑ στο freestyle MX, τον Ιούλιο του 2019 πέρασε με την Indian FTR1200S της, από 13 φλεγόμενους φράχτες

σε μία εκδήλωση προς τιμήν του κασκαντέρ Evel Knievel. Με το ακροβατικό αυτό έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ και το αφιέρωσε στον πατέρα της ο οποίος έμεινε παράλυτος μετά από ατύχημα και ήταν μεγάλος φαν του Evel Knievel.

 

Η Mary Perkins από την Νέα Ζηλανδία, γνωστή και ως “Scary Mary” για το άγριο στυλ οδήγησής της, είναι η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ για το μεγαλύτερο άλμα από γυναίκα οδηγό, το 2005 (48,5 μέτρα). 

Η Mary, μέλος του περίφημου Crusty Demons of Dirt, αποσύρθηκε νωρίς μετά από ένα ατύχημα που είχε καθώς και μία διάγνωση καρκίνου το 2009. Αυτή τη στιγμή ασχολείται με τη Σχολή Χωμάτινης Οδήγησης που έχει φτιάξει με τον σύζυγό της στη Νέα Ζηλανδία. 

Απάντηση