Οδηγώντας όρθιος: τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις

Από τότε που ξεκίνησα το ταξίδι μου στον θαυμαστό κόσμο της μοτοσυκλέτας,παλεύω με μία από τις πιο βασικές δεξιότητες: το να οδηγείς όρθιος πάνω στην μοτοσυκλέτα. Κάθε φορά όμως που το δοκιμάζω, στην πρώτη δύσκολο στιγμή, φοβάμαι ότι θα πέσω και έτσι ξανακάθομαι στην σέλα. Σύμφωνα με τον Bret Tkacs, αυτές οι φορές που φοβάσαι και θέλεις να καθίσεις είναι οι φορές που πρέπει να κάνεις ακριβώς το αντίθετο: να οδηγήσεις όρθιος. Αντίθετα με αυτό που πιστεύεις, όταν υπάρχει ένα εύκολο κομμάτι στον δρόμο τότε μάλλον πρέπει να οδηγείς καθιστός παρά όρθιος. 

Πάρα πολλές φορές έχω ακούσει ότι το βασικό πλεονέκτημα του να σηκώνεσαι όρθιος σε μία μοτοσυκλέτα είναι το ότι το κέντρο βάρους κατεβαίνει στους μαρσπιέδες. Αυτό το επιχείρημα δεν το κατάλαβα ποτέ! Εξ ορισμού, το να σηκώνεσαι όρθιος ψηλώνει το κέντρο βάρους σου, δεν το χαμηλώνει. Το πραγματικό όφελος όμως της στάσης αυτής είναι το ότι -όταν το κάνεις φυσικά σωστά- αποσυνδέεται το σώμα σου από την μοτοσυκλέτα. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπει στην μοτοσυκλέτα να αναπηδά με τον τρόπο που αυτή θέλει ενώ παράλληλα τα πόδια σου και τα χέρια σου λειτουργούν ως πρόσθετες αναρτήσεις που απορροφούν τους κραδασμούς, όπως ακριβώς συμβαίνει στην ιππασία. Φυσικά, οι μαρσπιέδες στηρίζουν το βάρος σου αλλά η διαχείριση του σώματος σου από εσένα κάνει την δουλειά της μοτοσυκλέτας πιο εύκολη. 

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχω αναφερθεί καθόλου στο τιμόνι. Το τιμόνι δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την στήριξη του σώματος σου. Ακριβώς δηλαδή αυτό που συμβαίνει και όταν κάθεσαι. Το τιμόνι δεν στηρίζει το σώμα. Ο Tkacs λέει ότι θα πρέπει να μπορείς να αφήσεις το τιμόνι οποιαδήποτε στιγμή ενώ είσαι όρθιος, στηρίζοντας τον εαυτό σου στα πόδια και πιέζοντας το ντεπόζιτο με τα γόνατα. Αυτό είναι πιθανώς ένα λάθος που κάνω συχνά. 

Πέρα όμως από τα παραπάνω πλεονεκτήματα του να οδηγείς όρθιος, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό: η δυνατότητα όρασης. Το να οδηγείς όρθιος σου δίνει πολύ καλύτερη αντίληψη του δρόμου που έχεις μπροστά σου και μπορείς να “διαβάσεις” πολύ καλύτερα το οδόστρωμα. 

 

1 σχόλιο στο “Οδηγώντας όρθιος: τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις

Απάντηση