Είτε πρόκειται για μοτοσυκλέτες δρόμου, σκούτερ, μοτοποδήλατα, εντούρο, η αγορά μοτοσυκλετών έχει αυξηθεί. Από το 2014-2025 υπήρχε μία πρόβλεψη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 3-7%. Η εμφάνιση του Covid-19 που δεν μπορούσε να προβλεφθεί και άλλαξε τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Οι καταναλωτές μείωσαν την χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και αναζήτησαν νέες μορφές αναψυχής.
Στους πιθανούς αγοραστές μοτοσυκλετών στις ΗΠΑ, έμπειρους αλλά και αρχάριους προσφέρθηκαν πολλές ελκυστικές επιλογές, επιτρέποντάς τους να βρουν το μοντέλο που ικανοποιεί όλες τις ανάγκες τους. Από την έκθεση του Ιανουαρίου, προβλέπεται ότι η αύξηση της ζήτησης διαμορφώνεται σε ένα 5,4% ετησίως μέχρι το 2024, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Η βιωσιμότητα του πλανήτη μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά η βιωσιμότητα των ανθρώπων μπορεί να είναι ένα άλλο ζήτημα. Από το 2009 μέχρι το 2018 ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Κυκλοφορίας (NHTSA) αυξήθηκε, όμως ακόμη πιο ανησυχητική είναι η σταθερή αύξηση των θανάτων ανά 100 εκατομμύρια μίλια οχήματος. Το 2009 είχαμε 21.46 θανατηφόρα ατυχήματα τα οποία το 2015-2018 ήταν κατά 15-21% περισσότερα. Αντίθετα, τα θανατηφόρα ατυχήματα γενικά των οχημάτων μειώθηκαν θεαματικά, σε 1.11 ανά 100 εκατομμύρια μίλια. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι οι οδηγοί μοτοσυκλέτας κινδυνεύουν 22 φορές περισσότερο από τους οδηγούς αυτοκινήτων ή φορτηγών.
Αυτό προκαλεί πολλά ερωτήματα. Γιατί από την μία πλευρά έχουμε αύξηση της ασφάλειας στο αυτοκίνητο και ταυτόχρονη μείωση της ασφάλειας στην μοτοσυκλέτα; Είναι λόγω της αύξησης στην ταχύτητα; Είναι λόγω των τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως το Electronic Stability Control (ESC) που έχουν εφαρμοστεί μόνο σε τετράτροχα οχήματα μέχρι στιγμής; Είναι λόγω των πιο ακραίων καιρικών συνθηκών; Ή οφείλεται στις διαφορές μηχανικών κανόνων μεταξύ των εταιρειών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών;
Σύμφωνα με μελέτες:
- Περίπου τα 2/3 των ατυχημάτων μοτοσυκλέτας προέρχονται από παραβίαση προτεραιότητας από άλλο όχημα, ειδικά σε διασταυρώσεις.
- Η μέση ταχύτητα μιας μοτοσικλέτας πριν από το ατύχημα είναι 29,8 μίλια/ώρα και 21,5 μίλια/ώρα την ώρα της σύγκρουσης.
- Στο 98% των ατυχημάτων δεν παίζει ρόλο ο καιρός.
- Στο 62% των ατυχημάτων υπήρξαν διαρροές στο σύστημα καυσίμου ή μετά το ατύχημα, γεγονός που δημιουργεί έναν ασυνήθιστα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς που δεν υπάρχει συνήθως σε άλλους τύπους ατυχημάτων.
- Οι ανακλήσεις μοντέλων έχουν γίνει πιο συχνές. Μόνο η Yamaha είχε 49 ανακλήσεις μοντέλων την τελευταία δεκαετία.
Όλα αυτά τα δεδομένα θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται κατά την δημιουργία μελετών Ανάλυσης και Αξιολόγησης Κινδύνου και στη συνέχεια ενός ασφαλέστερου τελικού προϊόντος με βελτιωμένες λειτουργικές και τεχνικές έννοιες ασφάλειας.
Για παράδειγμα, η Honda, η οποία κατασκευάζει τόσο αυτοκίνητα όσο και μοτοσυκλέτες, λόγω του ότι χρησιμοποιεί πρακτικές λειτουργικής ασφάλειας SPICE® έχει χαμηλότερα ποσοστά ανάκλησης και καλύτερη αξιοπιστία (π.χ. έχει την 3η υψηλότερη βαθμολογία ως μάρκα, σύμφωνα με τις αναφορές καταναλωτών σε μελέτες αξιοπιστίας).
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του 2021 που εκπονήθηκε για το Κογκρέσο, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) προέτρεψε το NHTSA, στον σχεδιασμό μοτοσυκλετών να λαβει υπόψη του σοβαρά τα εξής:
- Να απαιτούν από τις μοτοσυκλέτες να πληρούν τα πρότυπα επιδόσεων για τα συστήματα προειδοποίησης σύγκρουσης επιβατικών οχημάτων ·
- Να υποχρεώνουν τις νέες μοτοσικλέτες που κατασκευάζονται για οδική χρήση να είναι εφοδιασμένες με συστήματα πέδησης antilock ·
- Να αναπτύξουν πρότυπα συστήματα ελέγχου ευστάθειας για μοτοσυκλέτες δρόμου.
Αυτές οι εκθέσεις αλλά και οι πολιτικές πιέσεις θα εμπνεύσουν μια μεγαλύτερη κουλτούρα ασφάλειας; Θα δημιουργήσουν την ανάγκη για την δημιουργία περισσότερων συστημάτων ασφαλείας; Θα αλλάξουν τον τρόπο που εργάζονται μέχρι τώρα οι μηχανικοί;
Το πιο σημαντικό όμως ερώτημα είναι αυτό: “Πότε θα πουν οι καταναλωτές ‘ΩΣ ΕΔΩ’”;
ένα άρθρο του Steve Tengler που δημοσιεύτηκε στο Forbes