Ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει τις περισσότερες κάμερες ταχύτητας και τα αυστηρότερα πρόστιμα για οδικές παραβάσεις;

Η Νορβηγία είναι πρώτη στα πρόστιμα που φτάνουν σε χιλιάδες ευρώ, η Ιταλία διαθέτει τις περισσότερες κάμερες ταχύτητας, το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται τρίτο και την πεντάδα συμπληρώνουν η Ελλάδα και η Ολλανδία. 

Η Νορβηγία είναι το πιο αυστηρό κράτος όσον αφορά στα πρόστιμα της τροχαίας, κάποια εκ των οποίων όπως αυτό της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ φτάνουν σε κάποιες χιλιάδες ευρώ. 

Ο ευρωπαϊκός ερευνητικός οργανισμός Ζutobi διενήργησε μία έρευνα για την οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία από φορείς όπως η Speeding Europe, η SCBD και η Auto Europe, με σκοπό να καταγραφούν οι χώρες με τους πιο αυστηρούς νόμους ως προς τις οδικές παραβάσεις.   

Από τα στοιχεία έγινε φανερό ότι η Ιταλία είναι η χώρα που διαθέτει τις περισσότερες κάμερες ταχύτητας (8,703 σε όλη την επικράτεια), με δεύτερο το Ηνωμένο Βασίλειο με 4,014 κάμερες (λιγότερες από τις μισές της Ιταλίας).

Υπενθυμίζουμε ότι η Ιταλία έχει μικρότερο οδικό δίκτυο σε σχέση με του ΗΒ που είναι περίπου 420,000 χιλιόμετρα.

Ως προς τις κάμερες ταχύτητας, η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση του πίνακα με 3,813 και 2,406 κάμερες αντίστοιχα. 

Ετοιμάσου να πληρώσεις πολλά αν οδηγείς γρήγορα στην Νορβηγία. 

Ο οργανισμός Zutobi δημιούργησε επίσης έναν “δείκτη αυστηρότητας” χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των καμερών ταχύτητας, τα ελάχιστα πρόστιμα και τους νόμους που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σε αυτήν την κλίμακα, η Νορβηγία έρχεται πρώτη με σκορ 6.43 το οποίο οφείλεται προφανώς στο τεράστιο πρόστιμο που επιβάλλεται σε κάποιον όταν παραβιάζει το όριο ταχύτητας σε εθνικές οδούς, και το οποίο ξεκινά από 711 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ ότι στην Νορβηγία τα όρια ταχύτητας είναι πολύ χαμηλά φτάνοντας τα 110 χιλιόμετρα την ώρα, σε σχέση με αυτά που έχουν επιβάλει οι περισσότερες χώρες και κυμαίνονται μεταξύ 120-130 χλμ. 

Το άλλο επίσης εντυπωσιακό με την Νορβηγία είναι το πρόστιμο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το οποίο ανέρχεται στα 5,783 ευρώ (!) και είναι πολύ εύκολο να επιβληθεί σε κάποιον αφού το επιτρεπόμενο ποσοστό αλκοόλ στο αίμα είναι το 0,02% (!). Αντίθετα στο Ηνωμένο Βασίλειο το όριο είναι το 0,08% όταν στις περισσότερες χώρες είναι περίπου 0,05%.   

Στην Ολλανδία, το πρόστιμο παραβίασης ορίου ταχύτητας είναι 186 ευρώ ενώ στην Ιταλία αν σε πιάσουν να οδηγείς μεθυσμένος σου επιβάλλουν 1500 ευρώ. 

Πολύ πίσω από τη Νορβηγία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην δεύτερη και τρίτη θέση στην κατάταξη, με σκορ 4,95 και 4,90 αντίστοιχα. Η Ελλάδα και η Ολλανδία συμπληρώνουν τις 5 πρώτες θέσεις.

 

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, παράδειγμα “επιεικούς κράτους” όσον αφορά στα πρόστιμα και την ανοχή είναι η Αλβανία, όπου το πρόστιμο παραβίασης ταχύτητας είναι 20 ευρώ στην εθνική οδό, για όταν μιλάς στο κινητό είναι 8 ευρώ ενώ αν οδηγείς μεθυσμένος θα σου επιβληθεί πρόστιμο 175 ευρώ.

Στην Τσεχία επίσης το πρόστιμο για παραβίαση ορίου ταχύτητας αλλά και για κατανάλωση αλκοόλ είναι 19 ευρώ και για τα δύο ενώ η Πολωνία έχει τα υψηλότερα όρια ταχύτητας (140 χιλιόμετρα την ώρα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Αλβανία, Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία το επιτρεπόμενο ποσοστό αλκοόλ κυμαίνεται μεταξύ 0% και 0,02%, χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Απάντηση