Τα κρύα ελαστικά είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν πτώσεις!

 

Η νούμερο 1 προτεραιότητα όταν μπαίνετε στην πίστα είναι να ζεστάνετε τα λάστιχα σας. Μετά μπορείτε να βελτιώσετε την οδήγησή σας.

Brian J. Nelson

Το παρακάτω κείμενο απευθύνεται σε αρχάριους οδηγούς ή οδηγούς που επιστρέφουν στην πίστα μετά από μεγάλο διάστημα, με σκοπό να τους δώσει την απαραίτητη γνώση ώστε να αποφύγουν συχνά λάθη που κάνουν οι αρχάριοι οδηγοί. 

Τα λάστιχα πρέπει να είναι ζεστά για να λειτουργούν σωστά. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι πτώσεις στον πρώτο γύρο προθέρμανσης σε μία πίστα όταν τα λάστιχα είναι ακόμη κρύα. 

Πώς ζεσταίνεις τα λάστιχα

Ένα λάστιχο ζεσταίνεται γρηγορότερα όταν είναι εύκαμπτο και ο πιο εύκολος τρόπος να γίνει αυτό είναι να επιταχύνεις και να φρενάρεις. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί εκπαιδευτές επιταχύνουν και φρενάρουν πολλές φορές ακόμα και στην ευθεία όταν πρωτομπαίνουν στην πίστα. Το να ρολάρεις συνεχώς με την μοτοσυκλέτα μερικές φορές απαγορεύεται από τους κανονισμούς πολλών trackdays και δεν είναι και τόσο αποτελεσματικός τρόπος. Οι εναλλαγές φρεναρίσματος και επιτάχυνσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ανεβάσεις την θερμοκρασία στα ελαστικά σου και είναι σχετικά εύκολο να γίνει πριν την είσοδο στην πίστα. Για τους αναβάτες εκτός πίστας μπορείτε να το κάνετε στην ευθεία του δρόμου, αν έχετε χώρο, για να αυξήσετε την θερμοκρασία στα ελαστικά σας γρήγορα. 

Πόση ώρα διαρκεί το ζέσταμα; 

Εάν χρησιμοποιείτε λάστιχα χωρίς κουβέρτες η δουλειά σας είναι πολύ πιο δύσκολη. Σας συνιστούμε να πάρετε κουβέρτες γιατί τα λάστιχα που χρησιμοποιούνται στους αγώνες εξαρτώνται πολύ από την θερμότητα για να είναι ασφαλή. Οι κουβέρτες βέβαια απαιτούν μπρος και πίσω stand καθώς και ηλεκτρική τροφοδοσία. 

Πόσο σημαντικό είναι να ζεσταίνεις τα ελαστικά; 

Ο λόγος που ασχολούμαι και πάλι με αυτό το θέμα είναι ότι παρατηρώ πολύ συχνά πτώσεις σε trackdays λόγω μη καλής θέρμανσης των ελαστικών. Φυσικά όλοι το γνωρίζουν αυτό στην θεωρία αλλά πολλοί δείχνουν να το ξεχνούν όταν μπαίνουν στην πίστα. Όταν φεύγετε από τα pits η θερμοκρασία των ελαστικών σας πρέπει να είναι το κύριο μελημά σας. Μπορεί να θέλετε να δουλέψετε μία διαφορετική γραμμή, να δοκιμάσετε μία καινούργια ρύθμιση στην μοτοσυκλέτα σας, όχι όμως τους 2 πρώτους γύρους. Πριν από οτιδήποτε άλλο, απλά ζεσταίνουμε τα ελαστικά μας. Πείτε το δυνατά την ώρα που μπαίνετε στην πίστα: “Νούμερο ένα: ζεσταίνω τα λάστιχα”.

Γιατί όμως έχουμε πτώσεις; 

Η πτώση λόγω κρύων ελαστικών μπορεί να οφείλεται στα ακόλουθα:

  • Έχουμε μείνει παραπάνω ώρα στα pit lanes γιατί υπήρξε καθυστέρηση στο προηγούμενο session και έτσι τα ελαστικά έχουν κρυώσει.
  • Δεν έχουμε λάβει υπόψη το ψυχρό πρωινό αεράκι που ρίχνει συνεχώς την θερμοκρασία στην άσφαλτο ακόμα και σε μία ηλιόλουστη ημέρα. 
  • Βγάλαμε τις κουβέρτες με γάντια και έτσι δεν διαπιστώσαμε με γυμνό χέρι αν πραγματικά είχαν ζεσταθεί τα ελαστικά μας.
  • Μας είπαν να ακολουθήσουμε κάποιον εκπαιδευτή και στην προσπάθεια να μην τον χάσουμε δεν ζεστάναμε τα ελαστικά.
  • Η θέση του σώματός μας ήταν χάλια στον πρώτο γύρο προθέρμανσης και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη κλίση στην ίδια ακτίνα, λάθος το οποίο δεν μπορούν να ανεχτούν τα ελαστικά μας. 
  • Οι ανταγωνιστικές μας ορμές προηγούνται όλων των άλλων…
  • Δεν προσαρμόζουμε το φρενάρισμα, την επιτάχυνση, τη γραμμή μας, τη γωνία κλίσης, τα ελαστικά  στη χαμηλή θερμοκρασία μιας μέρας του Δεκεμβρίου, αντίθετα προσπαθούμε να έχουμε τον ίδιο ρυθμό με μια τέλεια ημέρα του Ιουλίου.
  • Βγάλαμε τις κουβέρτες αλλά μετά κολλήσαμε σε ένα γκρουπ που πήγαινε πολύ αργά με αποτέλεσμα να μην συνειδητοποιήσουμε ότι η θερμοκρασία σιγά σιγά έπεφτε λόγω του πολύ αργού ρυθμού. 
  • Στρίβουμε αργά σε μία στροφή μεγάλης ακτίνας επειδή είναι ο γύρος προθέρμανσης και, στη συνέχεια, προσπαθούμε να επιταχύνουμε, με το μπροστινό λάστιχο να είναι κρύο. 
  • Είμαστε απότομοι και επιθετικοί στους χειρισμούς με ζεστά ελαστικά και αυτό μας κάνει ακόμα πιο επικίνδυνους όταν είναι κρύα τα ελαστικά.
  • Κάθε πίστα δεν έχει ίδιο αριθμό δεξιών και αριστερών στροφών και ξεχνάμε ότι η πλευρά που χρησιμοποιείται λιγότερο θέλει περισσότερη ώρα να ζεσταθεί. 
  • Είμαστε ανυπόμονοι όταν υπάρχει μία καθυστέρηση μέσα στην πίστα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτό το διάστημα κρυώνουν τα ελαστικά.

    Τι μπορούμε να κάνουμε 

  • Παρκάρουμε την μοτοσυκλέτα με την πλευρά του ελαστικού που θα δεχτεί το λιγότερο βάρος, nα βλέπει προς τον ήλιο. Προηγείται το μπροστινό λάστιχο. Πηγαίνουμε την μοτοσυκλέτα μπρος πίσω ανά διαστήματα για να “απλωθεί” η θερμότητα. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της πλευράς που βλέπει ο ήλιος και της σκιερής έχει μεγάλη σημασία. 
  • Πριν μπούμε για το session μας, ρολάρουμε την μοτοσυκλέτα μας γύρω γύρω εάν υπάρχει χώρος και, εάν οι αριστερές στροφές στην πίστα είναι λιγότερες, φροντίζουμε να στρίβουμε περισσότερο με την αριστερή πλευρά. 
  • Φρενάρουμε και επιταχύνουμε αρκετές φορές για να κάνουμε τα ελαστικά πιο εύκαμπτα και πιο ζεστά. Φροντίζουμε να προειδοποιούμε τους άλλους οδηγούς ότι είμαστε σε φάση προθέρμανσης και πηγαίνουμε στην άκρη, όχι στη μέση. Η διαδικασία αυτή μας βοηθάει και στον καλό έλεγχο των φρένων. 

Οι πτώσεις λόγω κρύων ελαστικών προκαλούν μεγάλη απογοήτευση στον οδηγό αλλά και οι υπόλοιποι οδηγοί του session δυσκολεύονται  μετά από μία κόκκινη σημαία. 

Να θυμάστε πάντα ότι στον πρώτο γύρο το μόνο που κάνουμε είναι: ζεσταίνουμε τα ελαστικά!

Ο Nick Ienatsch είναι Αμερικανός εκπαιδευτής μοτοσυκλετών, συγγραφέας και μοτοσυκλετιστής. Αρθρογραφεί στο cycleworld.com και δίνει πολύ χρήσιμες συμβουλές για σωστή οδήγηση.

Απάντηση