Kινέζικα μηχανάκια, αυτή η μάστιγα

Οι κινέζικες μοτοσυκλέτες που έχουμε μαζέψει εδώ (συν ένα σκούτερ ταϊβανέζικο) θα ήθελαν πάρα πολύ να είναι κάτι που απλά δεν είναι. Κάποιες από αυτές καταφέρνουν να μας πείσουν, κάποιες άλλες είναι σκέτη ύβρις.  Λένε ότι η μίμηση είναι η πιο ειλικρινής μορφή κολακείας αλλά σε μερικές περιπτώσεις είναι απλά προσβολή. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις μοτοσυκλέτες. Οι δρόμοι της Κίνας -και όχι μόνο- έχουν γεμίσει από μοτοσυκλέτες που σου θυμίζουν κάποια άλλη αλλά δεν είναι πιστή αντιγραφή αυτής αποδεικνύοντας ότι η έννοια “πνευματική ιδιοκτησία” φαίνεται μην απασχολεί πολύ τους κατασκευαστές.

Φυσικά κανείς κατασκευαστής δεν έχει γλιτώσει από αυτό. Κακές αντιγραφές της Honda, της Ducati, της Kawasaki και της Yamaha κυκλοφορούν και ποιος ξέρει τι μας περιμένει ακόμα.

Φυσικά τα ονόματα είναι πάντα αυθεντικά αλλά, όσο τους κυνηγούν οι δικηγόροι των μεγάλων εργοστασίων τόσο περισσότερες απομιμήσεις ξεφυτρώνουν. Μερικές είναι κάπως πειστικές όταν τις κοιτάς …μεθυσμένος ενώ οι άλλες αποτελούν απλά προσβολή για το πρωτότυπο.

Motrac

Motrac Unicon – MV Agusta Superveloce 800

Πιστότητα στην αντιγραφή: 3/10

Η MV Agusta Superveloce 800. Προκλητική, κομψή γεμάτη νοσταλγία.

Η Motrac Unicon. Ακριβώς το αντίθετο. Συν του ότι έχει πάρει το όνομά της από ένα άλογο με κέρατο. Ό,τι ναναι!

Σε ο,τι αφορά στον κινητήρα, αυτός είναι δικύλινδρος 800 κ.εκ. που αποδίδει 61 hp. Καμία σύγκριση φυσικά με τον τρικύλινδρο σε σειρά κινητήρα των 798 κ. εκ. της Superveloce 800 που αποδίδει 147 hp.

Αξιοθαύμαστη ιδέα, αξιοθρήνητη εκτέλεση

Tairong T400

Tairong T400 – Ducati Panigale V4

Βαθμός προσβολής: 2/10

Αυτό που μας προκάλεσε την προσοχή είναι ότι κάπου υπάρχει ένα σκούτερ με την εμφάνιση μιας Ducati Panigale V4.

Αλλά ακριβώς επειδή είναι σκούτερ οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έχει γίνει καλή δουλειά από την Tairong η οποία φάνηκε να έχει στο μυαλό της κάτι σαν τη Yamaha T-MAX όταν ξεκίνησε να το φτιάχνει.

Τώρα λοιπόν ξέρετε ότι αν διασταυρωνόταν μια Yamaha T-MAX με μία Panigale V4 θα έβγαζαν αυτό.

Dragon

Dragon – Ducati Monster

Βαθμός προσβολής: 5/10

Το Ducati Monster έχει μία ξεχωριστή σιλουέτα που μάλλον δεν θα αλλάξει ποτέ, άρα υποθέτουμε ότι η κινεζική του έκδοση θα βρίσκεται τουλάχιστον για 25 χρόνια ακόμα στην παραγωγή.

Τέλος πάντων αυτό είναι το Dragon, ναι ακριβώς, o Δράκος.

Θα ζεστάνουμε λίγο την κρύα καρδιά μας λέγοντας ότι αυτό το μηχανάκι είναι κάπως χαριτωμένο, δεν θα αποκαλούσες βέβαια ποτέ χαριτωμένο έναν δράκο.

Η ειρωνία είναι ότι είναι τόσο ψηλό που αν πέσεις από αυτό εν στάση σίγουρα θα χτυπήσεις αρκετά.

Moto S450RR

Moto S450RR – BMW S 1000 RR

Βαθμός προσβολής: 6/10

Σε σύγκριση με τις άλλες μοτοσυκλέτες που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, η εταιρεία με το ευφάνταστο όνομα … “Moto” έδειξε κάποια στοιχειώδη προσοχή στην αντιγραφή όταν δημιούργησε την S450RR και έτσι με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι είναι αντίγραφο της S1000RR.

Βέβαια όλα αυτά είναι μόνο εφέ γιατί ο κινητήρας των 450 κ.εκ. δείχνει ότι το μόνο που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί είναι ίσως το Kawasaki Ninja 400, πράγμα καθόλου απίθανο αφού έχει αντιγράψει και αυτό το μοντέλο.

Το καλύτερο όλων; Το ΣΗΜΑ, που πάει να μιμηθεί το σήμα της BMW αλλά τελικά θυμίζει περισσότερο επιτραπέζιο ανεμιστήρα.

Moxaio 500 RR

Moxaio 500 RR – Ducati Panigale 959

Βαθμός προσβολής: 9/10

Κάποιες φορές ακόμα και οι αντιγραφές πρέπει να αλλάζουν τακτική για να ξεχωρίζουν από τις άλλες αντιγραφές.

Για το μόνο κακό που μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη η Ducati είναι ότι δημιουργεί μία εικόνα που την κάνει επιθυμητή αλλά με τιμές απαγορευτικές για τους περισσότερους.

Το αποτέλεσμα είναι μία χαλαρή διασταύρωση της 959 και της V4 αν ήταν …Lego. Μία χονδροειδής έκδοση της μοτοσυκλέτας όπου η χαριστική βολή είναι το logo της …Ferrari κάπου στη μέση του πλαισίου.

Yayama R6

Yayama R6 – Yamaha R6

Βαθμός προσβολής: 9/10

Μόνο σαν αστείο μπορούμε να το εκλάβουμε αυτό το Yayama!

Είχαμε να ακούσουμε τόσο ωραίο όνομα από τους Dread Zeppelin. Εμείς προτιμάμε πάντως το Yayaya ή το Yayamaha.

Δεν υπάρχει βραβείο μαντεψιάς για το ποιο μοντέλο είναι ποιο, αλλά η Yayama R6 πρέπει να πάρει βραβείο κακής copy-paste προσπάθειας.

Βέσπες

Πάρα πολλές κινέζικες βέσπες – Vespa Primavera

Βαθμός προσβολής: 8/10

Η περίπτωση αυτή θυμίζει την ταινία “Το ξύπνημα των νεκρών”.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές, παρόλο που δεν θέλουν με τιποτα να τους αντιγράφουν δεν τους νοιάζει να περιμένουν αρκετό καιρό για να σταματήσουν τους αντιγραφείς οι νομικές τους υπηρεσίες. Με μία εξαίρεση, την Piaggio, που επιταχύνει τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να σταματήσει όλα αυτά τα μοντέλα που αντιγράφουν συνέχεια το μοντέλο Vespa Primavera.

Φαίνεται να υπάρχει μία πρόοδος στην διαδικασία αυτή τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Το μοντέλο Primavera επικαλείται τον ρομαντισμό και την κουλτούρα μιας ευρωπαϊκής πόλης μέσα από ένα λιτό, φθηνότερο και χωρίς λάθη συνολικό πακέτο. Με τις αντιγραφές χάνεται τελείως αυτός ο στόχος και γι’ αυτό η Piaggio βρίσκεται συνέχεια στα δικαστήρια, όχι τόσο για οικονομικούς λόγους όσο γιατί αυτές οι κακές κόπιες προσβάλλουν την ύπαρξή της.

Yiben YB250

Yiben YB250 – Piaggio MP3

Βαθμός προσβολής: 7/10

Είναι τόσο μεγάλη η δημοτικότητα των σκούτερ σε όλο τον κόσμο που καμιά φορά δυσκολεύεσαι να καταλάβεις ποιο είναι ποιο. Στην περίπτωση του Piaggio MP3 με τους τρεις τροχούς δεν κάνεις λάθος.

Στην Κίνα το πήραν έτσι όπως ήταν και απλά του άλλαξαν τα σήματα.

Όπως αναφέρθηκε πριν, η Piaggio δεν αστειεύεται όταν την αντιγράφουν, και έτσι όταν μία εταιρεία ονόματι Yiben προσπάθησε να εκθέσει το YB250 στην EICMA το 2019, οι διοργανωτές της έκθεσης την πέταξαν έξω όπως πετούν τους ανήλικους μεθυσμένους από τα μπαρ.

Άβολο. Αλλά να είστε σίγουροι ότι την άλλη εβδομάδα ο ανήλικος θα κάνει πάλι την εμφάνισή του, αυτή τη φορά με ψεύτικο μουστάκι.

Xinshiji Finja 500

Xinshiji Finja 500 – Kawasaki ZX-10R

Βαθμός προσβολής: 5/10

Μην είσαι πολύ σίγουρος στο να μαντέψεις ποιο μοντέλο έχει αντιγράψει εδώ η Xinshiji. Εϊναι αντιγραφή της Kawasaki ZX-10R αλλά περισσότερο θυμίζει την Ninja 400.

Dahaidao 500 GS ADV

Dahaidao 500 GS ADV – Honda CRF1000L Africa Twin

Βαθμός προσβολής: 5/10

Το να αντιγράψεις την Honda Africa Twin έχει κάποιο ρίσκο. Είναι ένα αρκετά παλιό μοντέλο και χρειάζεται έναν βαρύ κινητήρα για να γεμίσει το χώρο και ταυτόχρονα να είναι ικανός να διασχίσει ένα από τα πιο δύσκολα τερέν παγκοσμίως.

Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι η Dahaidao 500 GS ADV μιμείται αρκετά καλά την Africa Twin και σε αρκετές λεπτομέρειες.

Απάντηση