Miguel Oliveira: ο επόμενος θρύλος του MotoGP;

Του Mat Oxley

O Miguel Oliveira αυτή τή στιγμή είναι το αστέρι του MotoGP. Στους αγώνες της Βαρκελώνης, του Mugello και του Sachsenring ο 26χρονος Πορτογάλος κέρδισε περισσότερους βαθμούς απ’ όλους. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι οι πίστες αυτές είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους ως προς τις απαιτήσεις προς την μοτοσυκλέτα και προς τον αναβάτη. Εάν συνεχίσει έτσι, ίσως απειλήσει τον Quartararo που αυτή τη στιγμή προηγείται στο πρωτάθλημα. 

Δεν ξέρω πόσα μας δίνει ο νέος σκελετός της μοτοσυκλέτας“, είπε στο Sachsenring την περασμένη εβδομάδα, “δεν πιστεύω ότι είναι τα πάντα αλλά οι μικρές λεπτομέρειες μετρούν πολύ στην κατηγορίας μας και πιστεύω ότι ο οδηγός που θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτές τις μικρές λεπτομέρειες θα είναι και ο γρηγορότερος στο τέλος. Πιστεύω επίσης ότι σε αυτό ήμουν λίγο καλύτερος από τους υπόλοιπους.” Ποια είναι λοιπόν η διαφορά του Oliveira; Προφανώς ξέρει να οδηγεί μοτοσυκλέτα όπως και όλοι στο motoGP. Αυτά όμως που κάνουν την διαφορά είναι η σκυλίσια αφοσίωσή του, η ικανότητα εστίασης σαν λέηζερ και η εξυπνάδα του.  

Η ευφυία ήταν πάντα βασικό συστατικό για τους αγώνες μοτοσυκλέτας, γιατί η νίκη δεν είναι μόνο αποτέλεσμα ρίσκου, είναι και ικανότητα να υπολογίζεις το ρίσκο αλλά και πολλά άλλα πράγματα κάθε δευτερόλεπτο. 

Οι δύο κορυφαίοι οδηγοί τα τελευταία 20 χρόνια είναι ο Valentino Rossi και ο Marc Marquez. Δεν είναι σύμπτωση το ότι αυτοί οι δύο οδηγοί είναι οι δύο πιο ευφυείς που έχω γνωρίσει προσωπικά σε όλη την διάρκεια της καριέρας μου. Όταν συζητάς μαζί τους είναι προφανές ότι υπερέχουν των άλλων. 

Mat oxley

Πολλά χρόνια πριν, είχα ρωτήσει τον επικεφαλής της ομάδας του Rossi, τον Jeremy Burgess, τι είναι αυτό που κάνει τον οδηγό του τόσο ξεχωριστό. “Ίσως τα αντανακλαστικά του και οι νευρώνες που σχετίζονται με την οδήγηση να είναι πιο γρήγορα από των άλλων“, μου απάντησε τότε. 

Ο Oliveira είναι αυτό! 

Πάντα ακούς για τους μεγάλους οδηγούς ότι μοιάζουν να κατανοούν τα πράγματα γρηγορότερα από τους άλλους και αυτό πιστεύω ότι συμβαίνει με τον Miguel”, λέει ο Paul Trevathan, επικεφαλής της Red Bull KTM.

Το χαρακτηριστικό του Miguel είναι ότι οδηγεί με σχετική άνεση και αυτό του δίνει το περιθώριο να σκέφτεται και άλλα πράγματα όπως την διαχείριση των ελαστικών, το τι πρέπει να κάνει ανά πάσα στιγμή, πού να τοποθετεί το σώμα του κλπ. Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακός ο τρόπος που διαχειρίζεται αυτό το περιθώριο. 

Αυτό βοηθά τον Oliveira να υπολογίζει συνεχώς τις άμεσες κινήσεις του -τι αποτέλεσμα θα έχει η κάθε τεχνική στην οδήγηση τα επόμενα δευτερόλεπτα. Και αυτό είναι η ουσία των αγώνων: το να βρίσκεσαι λίγο πιο μπροστα από την μοτοσυκλέτα, έτσι ώστε κάθε εγκεφαλική απόφαση και κάθε σωματική ενέργεια να βρίσκουν αποτέλεσμα στα αμέσως επόμενα χιλιοστά του δευτερολέπτου. 

Έχει λοιπόν τη δυνατότητα να κατανοεί τι θα συμβεί στα επόμενα δευτερόλεπτα αν επέμβει με συγκεκριμένο τρόπο στην μοτοσυκλέτα. Είναι όπως στο σεξ: γνωρίζεις όλα τα σημεία της συντρόφου σου που πρέπει να αγγίξεις. Αυτό έχει αυτός ο άνθρωπος, καταλαβαίνει πώς δουλεύει το κάθε τι καλύτερα από τους περισσότερους“. 

Αυτό το χαρακτηριστικό κάνει τον Oliveira να δείχνει ότι έχει τόσο πολύ αυτοέλεγχο. Όταν “κυνηγούσε” τον Marquez στο Sachsenring, δεν βγηκε ποτέ εκτός γραμμής παρόλο που εκμεταλλευόταν στο έπακρο την παραμικρή δυνατότητα που του προσέφερε η RC16.

Οι κινήσεις του Miguel είναι απαλές σαν μετάξι. Όταν κυνηγούσε τον Marc, στους τελευταίους γύρους κατάλαβε ότι έπρεπε να σταματήσει. Δεν είχαμε ξαναδεί πιο ωραία εμφάνιση της ΚΤΜ μέχρι τότε, φαινόταν τόσο σταθερή η RC16! Και αυτό εξαιτίας του ταλαντούχου οδηγού της.

Το ξεκίνημα της KTM για το 2021 ήταν καταστροφικό. Ο Oliveira συγκέντρωσε μόλις 9 βαθμούς στους πρώτους πέντε αγώνες και 65 στους τρεις τελευταίους μετά την αλλαγή στο σκελετό και το νέο καύσιμο. 

Τίποτα δεν είναι εύκολο στο MotoGP” λέει ο Trevathan. “Αυτό που είναι ωραίο με τον Miguel είναι το πώς βάζει τα πράγματα σε μία σειρά, το πώς κάνει τις ερωτήσεις, το πώς θέλει να κατανοεί τι συμβαίνει με τα ηλεκτρονικά αλλά και με τον σκελετό. Αυτό του δίνει το πλεονέκτημα να βελτιώσει τις επιδόσεις του”. 

Το 2019, ο επικεφαλής της Tech3, Herve Poncharal, είχε εντυπωσιαστεί με την ικανότητά του να προσφέρει στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας και την διαύγεια στις περιγραφές του. 

“Στο γκαράζ είναι τόσο ήρεμος που δεν το πιστεύεις, είναι σαν να τρέχει πάγος στις φλέβες του. Όπως τον βλέπεις στην πίστα υπό πίεση έτσι είναι και στο box”, λέει ο Trevathan.

Είναι πολύ συγκεντρωμένος και πολύ ήρεμος και θέλει να καταλαβαίνουμε όλοι αυτά που λέει. Λέει μόνο ό,τι θέλει να πει, γι’ αυτό και δεν μπορείς να του πεις ποτέ “ναι αλλά είπες πριν αυτό και μήπως εννοούσες το άλλο”… σου απαντά “όχι εννοούσα ακριβώς αυτό που είπα”. Είναι ευθύς και ειλικρινά το εκτιμώ αυτό. Μου λέει τι αισθάνεται. Ο Miguel είναι πραγματικά καλός σε αυτό που κάνει. “

Απάντηση