Δέκα πράγματα που πρέπει να αποφύγεις

Τα πράγματα που πρέπει να κάνει ένας μοτοσυκλετιστής είναι πάρα πολλά (να μπει σε πίστα, να διασχίσει την Ευρώπη, να μάθει να κάνει σούζες και πολλά άλλα). Ευτυχώς τα πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνει είναι σχετικά λίγα. 

 1. Ποτέ μην αφήνεις την μοτοσυκλέτα σου ξεκλείδωτη

  Το να αφήνεις την μοτοσυκλέτα σου χωρίς αλυσίδα ή τουλάχιστον ένα στοιχειώδες λουκέτο είναι σαν να κρεμάς μία φωτεινή ταμπέλα που να γράφει “κλέψε με”. Ο (μικρός) εγκέφαλος του κλέφτη ενδιαφέρεται για την πιο εύκολα προσβάσιμη λεία. Το δικό σου καθήκον είναι να κάνεις την μοτοσυκλέτα σου μη ελκυστική σε σχέση με την διπλανή. Θα σου πάρει ένα δευτερόλεπτο να την κλειδώσεις, μην αφήσεις αυτό το δευτερόλεπτο να σου κοστίσει μία μοτοσυκλέτα.

 2. Ποτέ μην θεωρείς δεδομένο ότι σε έχουν δει

  Οι οδηγοί των αυτοκινήτων (κυρίως αυτοί που δεν οδηγούν μοτοσυκλέτα) είναι μία παράξενη φυλή. Ο εγκέφαλός τους καλωδιώνεται διαφορετικά από τον δικό μας και έχοντας περάσει μία ζωή μέσα στο “κλουβί” τους, δυσκολεύονται να θυμηθούν ότι έξω από αυτό υπάρχουν αληθινοί άνθρωποι με αληθινές οικογένειες. Γι αυτό το λόγο, πρέπει πάντα να θεωρείς δεδομένο ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου στο φανάρι, στη διασταύρωση, στον κυκλικό κόμβο, ΔΕΝ σε έχει δει.

 3. Μην περιμένεις ποτέ στην ουρά

  Η δυνατότητα να περνάς ανάμεσα από τα αυτοκίνητα στην κίνηση είναι ένα από τα μεγάλα προνόμια της μοτοσυκλέτας. Φυσικά και πρέπει να γίνει σωστά και την κατάλληλη στιγμή αλλά το να φτάσεις 20 λεπτά νωρίτερα στον προορισμό σου είναι μεγάλο πράγμα ακόμα και εάν εκνευρίζει κάποιους οδηγούς αυτοκινήτων. Η διείσδυση έχει φυσικά και άλλα πλεονεκτήματα όπως το ότι δεν κινδυνεύεις να γίνεις κιμάς όταν κάποιος οδηγός δεν προλάβει να φρενάρει την ώρα που εσύ περιμένεις στην ουρά.

 4. Μην τα παίρνεις όλα κατάκαρδα

  Όπως αναφέραμε πριν, κάποιοι οδηγοί αυτοκινήτων εκνευρίζονται όταν περνάς ανάμεσά τους την ώρα που έχουν κολλήσει στην κίνηση. Κάποιοι προσπαθούν να σου κλείσουν το δρόμο με το αυτοκίνητο ή να σε επιβραδύνουν. Μην αγχώνεσαι, αυτός είναι ο σκοπός τους άλλωστε. Άλλαξε λωρίδα ομαλά και οδήγησε όπως ο πιο ζεν αναβάτης του πλανήτη.

 5. Μην οδηγείς έξω από την “ζώνη ασφαλείας” σου

  Μην κάνεις τίποτα για το οποίο δεν αισθάνεσαι άνετα. Το ίδιο ισχύει και την βόλτα που θα κάνεις με τους φίλους σου. Πήγαινε με την ταχύτητα και τον ρυθμό που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα και η βόλτα θα είναι πιο ασφαλής και πιο διασκεδαστική.

 6. Ποτέ μην οδηγείς με ακατάλληλο εξοπλισμό

  Δεν λέμε να μην οδηγήσεις με τζην και φούτερ για κοντινές αποστάσεις, όλοι έχουμε πάει κάπου κοντά ντυμένοι πρόχειρα -αρκεί να φοράς γάντια, μπότες και κράνος προφανώς. Το να βραχείς ή να κρυώσεις πάνω στην μοτοσυκλέτα είναι από τα χειρότερα πράγματα. Έλεγξε τον καιρό, ντύσου κατάλληλα και μην αφήσεις τον εαυτό σου να κρυώσει πολύ. Κάθε μέρος του σώματος σου λειτουργεί όταν οδηγείς μοτοσυκλέτα. Οι επιστήμονες λένε ότι το σώμα μας όταν είναι κρύο δεν ανταποκρίνεται σωστά στις εντολές του εγκεφάλου μας. Γι’ αυτό το λόγο όταν είμαστε παγωμένοι είμαστε χειρότεροι οδηγοί.

 7. Μην κάνεις μετατροπές στην μοτοσυκλέτα σου αν δεν είσαι σίγουρος

  Δεν λέμε να μην αλλάξεις τα φώτα σου σε led βέβαια. Αλλά όταν δεν έχεις τις κατάλληλες γνώσεις σκέψου το καλά πριν προχωρήσεις σε μετατροπές στις αναρτήσεις ή στον κινητήρα. Το κόστος του μηχανικού είναι αρκετά μεγάλο αλλά όταν κάνεις το λάθος, η διόρθωσή του θα είναι ακριβότερη. Στην χειρότερη περίπτωση ζήτα την βοήθεια ενός έμπειρου φίλου σου. Θα σου έλεγα να μπεις σε forum μοτοσυκλέτας αλλά πολλές φορές το να ζητάς συμβουλές εκεί καταλήγει σε διαγωνισμό επίδειξης γνώσεων από τους υπόλοιπους.

 8. Μην κολλάς σε μία ασφαλιστική εταιρεία

  Σύγκρινε, πάρε προσφορές, άλλαξε πάροχο. Σχεδόν όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα είναι χαμηλά τον πρώτο χρόνο και μετά προσπαθούν να πάρουν πίσω τα χαμένα τους κέρδη. Πάρε τις σωστές πληροφορίες για την πιο κατάλληλη για σένα ασφάλεια.

 9. Προσπάθησε να μην είσαι ξερόλας

  Ο κόσμος της μοτοσυκλέτας είναι μία χαρούμενη φούσκα που όλοι μοιραζόμαστε ένα κοινό ενδιαφέρον αλλά όλοι τσακωνόμαστε σαν τα παιδάκια για το ποια μοτοσυκλέτα είναι η καλύτερη και ποιος ξέρει τα περισσότερα. Σε κανέναν δεν αρέσουν οι εξυπνάκηδες αλλά συναντάς παντού τέτοιους! Αντί να ανακοινώνεις την γνώμη σου ως αδιαμφισβήτητο γεγονός, προσπάθησε να ακούς άλλες γνώμες, να συζητάς αλλά και να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα.

 10. Μην κάνεις συμβιβασμούς

  Το να αγοράσεις μία ακατάλληλη για σένα μοτοσυκλέτα είναι ένα λάθος που θα πρέπει να ζήσεις μαζί του μέχρι να μπορέσεις να βρεις λύση. Η μοτοσυκλέτα που ήθελες να αγοράσεις πριν δύο χρόνια και δεν την πήρες κοστίζει πλέον πανάκριβα ενώ η δική σου πωλείται πολύ πιο φτηνά. Δεν είναι κάτι επιστημονικό αυτό, είναι απλά ο τρόπος που λειτουργεί το σύμπαν. Φυσικά όλα αυτά στο πλαίσιο της λογικής. Ωραίο θα ήταν να είχαμε μία RCV ή μία Desmocedici στο γκαράζ αλλά πρέπει να περιμένουμε να μας τύχει το λόττο. Εντωμεταξύ όμως, το να μην αγοράζεις την μοτοσυκλέτα που ήθελες επειδή η δόση της βγαίνει 30 ευρώ παραπάνω τον μήνα, είναι κάτι που σίγουρα θα το μετανιώσεις.

Απάντηση