Η “μοτοσυκλέτα” των Ολυμπιακών Αγώνων – το Keirin Derny Bike

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκυο του 2020 ξεκίνησαν ήδη με όλη την δόξα, το θέαμα, και την φαντασία που διαθέτει το “καλύτερο σόου της γης”. Είναι μία μαγευτική επίδειξη ανθρώπινης ικανότητας, ομαδικού πνεύματος και εθνικής περηφάνειας. 

Υπάρχει ένα άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες που η μοτοσυκλέτα με την έννοια της λέξης παίζει σημαντικό ρόλο. Το “Derny” εμφανίζεται κάθε τέσσερα χρόνια στις οθόνες μας ως οργανικό εργαλείο στο Keirin, μία κατηγορία ποδηλασίας.

Το Keirin είναι μία περίεργη κατηγορία στο άθλημα της ποδηλασίας. Είναι ιαπωνική λέξη και μεταφράζεται αυτολεξεί ως “αγωνιστικός κύκλος”. 

Στο συγκεκριμένο αγώνισμα, συμμετέχει και ένα μηχανοκίνητο μέσο με το όνομα “Derny” το οποίο θέτει τον ρυθμό για μέχρι 7 αναβάτες -συνήθως συναντάμε 6 αναβάτες στους τελικούς του πρωταθλήματος. To Derny βρίσκεται μπροστά για 1400 μέτρα με ταχύτητες από 30 μέχρι 50 χιλιόμετρα την ώρα, πριν αποχωρήσει και αναλάβουν οι αναβάτες.

Κανείς δεν επιτρέπεται να προσπεράσει το Derny όσο οι αναβάτες προσπαθούν να πάρουν την καλύτερη δυνατή θέση πίσω του και πριν αυτό αποχωρήσει από την πίστα. Πρόκειται για ένα αγώνισμα πολύ διαδεδομένο στην Ιαπωνία.

Για κάποιο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιούνταν κανονικές μοτοσυκλέτες, πράγμα το οποίο υποθέτουμε ότι δεν θα ήταν τόσο καλό καθώς οι στριμωγμένοι ποδηλάτες αναγκάζονταν να βρίσκονται πίσω από την εξάτμιση εισπνέοντας τον καπνό. 

Ένα από τα πιο γνωστά “Derny” -γνωστό ως Stayer- ήταν το Triumph TR65 Thunderbird, όπου ο αναβάτης ουσιαστικά ήταν όρθιος, πράγμα το οποίο ήταν προτιμητέο στην δεκαετία του ’80 επειδή άνοιγε τον αέρα με το σώμα και έτσι επέτρεπε στους ποδηλάτες να κάνουν το γνωστό slipstream και έτσι να κουράζονται λιγότερο. Υπήρξαν διάφορες παραλλαγές κατά τη διάρκεια των χρόνων και υπήρξε πράγματι μία εποχή που οι μοτοσυκλέτες ήταν ζωτικής σημασίας για την ποδηλασία. Έτσι, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν επίσημα σας αφήνουμε με αυτό το ενδιαφέρον στοιχείο: ο Καναδός ποδηλάτης Sam Whittingham κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σπριντ που είναι τα 132.47 χιλιόετρα την ώρα δηλαδή όσο μία μοτοσυκλέτα! 

Απάντηση