Οι 4 πιο επικίνδυνες διαδρομές στον κόσμο

Οποιοδήποτε ταξίδι σε δύο τροχούς πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή. Στατιστικά, είναι πιθανότερο να έχετε ένα ατύχημα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το σπίτι σας. Ωστόσο, κάποιες διαδρομές στον κόσμο πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολύ περισσότερο σεβασμό από τη μαμά σας την Ημέρα της Μητέρας.

Παρακάτω θα δούμε τέσσερις από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές μοτοσυκλετών στον κόσμο. Όχι αυτές που είναι στατιστικά πιο επικίνδυνες αλλά αυτές που θα σας ανταμείψουν με απόψεις και εμπειρίες που αλλάζουν τη ζωή ενός ανθρώπου αλλά και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μοιραίους τραυματισμούς αν κάνετε κάποιο λάθος. 

Canning Stock Route, Αυστραλία

Συμπυκνωμένη σε 1850 χιλιόμετρα, η διαδρομή Canning Stock ακολουθεί την ιστορική διαδρομή της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης διαδρομής με βοοειδή στον κόσμο. Αν φαντάζεστε καουμπόηδες να οδηγούν γελάδια σε χωμάτινα μονοπάτια με πολλή σκόνη,είστε στο σωστό μέρος. Η διαδρομή Canning Stock είναι η ίδια, απλά χωρίς τα γελάδια και τους καουμπόηδες. Είναι ένας χωματόδρομος στο πιο άγονο έδαφος που διαθέτει η Αυστραλία. 

Η διαδρομή που μπορεί να κρατήσει δύο έως τρεις εβδομάδες σκληρής οδήγησης, δεν περνά από μία αλλά από τρεις ερήμους, την Gibson, την Little και την Great Sandy. Στο δρόμο δεν θα συναντήσετε καφετέριες, αντίθετα θα πρέπει να εύχεστε να έχουν νερό τα πηγάδια που θα συναντήσετε στη διαδρομή σας. Πρόκεται για μία διαδρομή που δεν απαιτεί μόνο απίστευτες δεξιότητες στην οδήγηση αλλά και μηχανικές γνώσεις, μεγάλη λογική και πολύ μεγάλα αρχίδια. 

Pamir – Αφγανιστάν, Τατζικιστάν, Κυργυστάν 

Γνωστή επίσημα ως Μ41 αλλά ανεπίσημα ως “ο δρόμος της ηρωίνης”, η τοποθεσία της διαδρομής θα έπρεπε να θεωρείται κάτι σαν δώρο σε σχέση με τους άλλους κινδύνους. Οποιοσδήποτε δρόμος διασχίζει το Αφγανιστάν και το Τατζικιστάν δεν θεωρείται μία βόλτα στο πάρκο. Και ενώ η απαγωγή, η ληστεία και οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην εθνική οδό Pamir, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο ίδιος ο δρόμος.

Ο δρόμος έχει τις ρίζες του στον χιλιετή δρόμο του μεταξιού που ένωνε την Κίνα με την Κεντρική Ασία. Είναι ο δεύτερος εθνικός αυτοκινητόδρομος με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο αλλά ο χαρακτηρισμός “αυτοκινητόδρομος” τον αδικεί καθώς αποτελείται από περισσότερες λακκούβες παρά δρόμο. Σίγουρα δεν απευθύνεται σε αρχάριους οδηγούς. Οι κατολισθήσεις, τα φαγώματα του δρόμου, οι σεισμοί και το υπερβολικό κρύο είναι παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπίσει κάποιος οδηγός που θα ακολουθήσει το Pamir Highway. Ως ανταμοιβή όμως, η διαδρομή έχει να προσφέρει ανεπανάληπτες εικόνες και οι πιθανότητες να συναντήσεις κάποιον τουρίστα είναι μηδαμινές. 

North Yungas, Βολιβία 

Είναι πιθανό να έχετε ακούσει ή να τον έχετε δει στην τηλεόραση. Συχνά αναφέρεται με το όνομα “Bolivian Death Road” (Βολιβιανος Δρόμος του Θανάτου). Η διαδρομή συνδέει την υψηλότερη πρωτεύουσα του κόσμου, την La Paz (υψόμετρο 3.660 μέτρων) με την χαμηλή περιοχή Yungas του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Η ίδια η διαδρομή έχει μήκος μικρότερο από 70 χιλιόμετρα, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει πάρει έως και 300 ζωές τον χρόνο…

Ο δρόμος έχει χτιστεί την δεκαετία του ’30 από αιχμάλωτους πολέμου της Παραγουάης και είναι ένα πραγματικό επίτευγμα της μηχανικής. Σε κάποια σημεία έχει πλάτος μόλις 3 μέτρων με γκρεμό 600 μέτρων. Εάν πάσχετε από τον παραμικρό ίλιγγο, πρέπει να τον αποφύγετε. Πρόσφατα έχει κατασκευαστεί ένας πιο ασφαλής δρόμος στην ίδια περιοχή αλλά ο Death Road είναι ακόμα ανοιχτός και περιμένει τους γενναίους να τον διασχίσουν.  

Manali-Leh, Ινδία

Ο “αυτοκινητόδρομος” Manali-Leh, ανοικτός μόλις τέσσερις μήνες τον χρόνο, όταν το επιτρέπει το λιωμένο χιόνι, συνδέει την ιστορική πρωτεύουσα της επαρχίας Ladakh της Ινδίας με την πολιτεία Himachal Pradesh. Εκτείνεται σε 490 χιλιόμετρα και κάποιος μπορεί να την περάσει μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες. Ωστόσο, όπως και στο Pamir, ένας από τους απρόβλεπτους κινδύνους για πολλούς αναβάτες που ακολουθούν τη διαδρομή προς Leh είναι οι γρήγορες αλλαγές στο υψόμετρο. Και το να νιώθεις υπνηλία ή το να παλεύεις να αναπνεύσεις ενώ προσπαθείς να οδηγήσεις μοτοσυκλέτα δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό. Οι συνθήκες στο οδόστρωμα ποικίλουν από καλές σε λιγότερο καλές έως και σε καθόλου μα καθόλου καλές. Υπάρχουν πολλές τυφλές στροφές που μπορούν να σας φέρουν ξαφνικά μπροστά από ένα υπερφορτωμένο ινδικό λεωφορείο. 

Αν έχετε κατακτήσει μία από τις παραπάνω διαδρομές κερδίζετε επάξια τον τίτλο του τυχοδιώκτη οδηγού μοτοσυκλέτας. 

Απάντηση