Οι 8 πιο extreme αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο

Ξεχάστε το WorldSBK, ξεχάστε το MotoGP. Αν αγώνας για σας σημαίνει ατσαλένια νεύρα τότε αυτά έιναι τα πιο extreme events στον κόσμο σήμερα. 

Isle of Man TT – Snaefell Mountain Course

Μία από τις πιο διάσημες διοργανώσεις στον κόσμο, το Isle of Man TT είναι το ετήσιο “κόσμημα” των αγώνων δρόμου από το 1907. Οι ακρότητες του αγώνα αυτού μπορούν να μετρηθούν με δύο πολύ πολωτικούς τρόπους. Από τη μία ο αγώνας 37 μιλίων, στο Snaefell Mountain Course που πραγματοποιείται ανάμεσα σε χωριά, τρομοκρατεί ανέμελα ζώα και περιέχει το περίφημο Ago’s Leap στο Quarterbridge Road. Όμως υπάρχει και το μακάβριο φάσμα της τραγωδίας. Στο Snaefell έχουν χαθεί 260 ζωές μέσα σε 118 χρόνια. Αμφιβάλλουμε αν θα προτεινόταν καν στις μέρες μας ως αγώνας. 

Rally Dakar

Η τοποθεσία μπορεί να μην αντικατοπτρίζει πλέον το όνομα αλλά το ράλλι αυτό έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο υπέροχες εικόνες του αθλήματος. 

Θεωρείται η απόλυτη δοκιμασία του ανθρώπου και της μηχανής -δίτροχης και τετράτροχης- και ξεκίνησε το 1979 ως αγώνας αντοχής με σκέλη που εκτυλίσσονται από την Γαλλία μέχρι την πρωτεύουσα της Σενεγάλης, περνώντας από Αλγερία, Νιγηρία, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο. Με τα χρόνια, οι διαδρομές στη Σαχάρα τροποποιήθηκαν αλλά η πρόκληση και ο κίνδυνος παρέμειναν, με τους οδηγούς να χάνονται συχνά στις απέραντες εκτάσεις ή να έχουν ατυχήματα χωρίς την στοιχειώδη στήριξη. Υπάρχει περιστατικό όπου ένας αναβάτης πέθανε γιατί έμεινε από βενζίνη και δεν μπόρεσαν να τον βρουν επί τρεις ημέρες. 

Όταν η κατάσταση στην Αφρική έγινε επικίνδυνη από θέμα ασφάλειας, η Νότια Αμερική έγινε το “σπίτι” του ράλλι Dakar από το 2009 έως το 2019 πριν φτάσει στην Σαουδική Αραβία , όπου τρεις οδηγοί έχασαν τη ζωή τους στην εκδήλωση της έναρξης, προκαλώντας την λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας για το 2021. 

Pikes Peak

Το Pikes Peak, το οποίο μετονομάστηκε σε “Αγώνα στα Σύννεφα” είναι ένας παράδοξος αγώνας όπου δεν υπάρχει ουσιαστικά αγώνας αλλά μάλλον μία παράσταση του τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος με τη μηχανή του ανεβαίνοντας σε ορεινό μονοπάτι μεγάλου υψομέτρου. Η πάλαι ποτέ μεικτή διαδρομή, τώρα πραγματοποιείται σε 12 μίλια αμμιγούς ασφάλτου με 156 στροφές και κλίση κατά μέσο όρο 7,2%. 

Με τα εντυπωσιακά τοπία του Κολοράντο γύρω, το Pikes Peak είναι καθαρά μία επίδειξη δύναμης που προσελκύει κάθε είδους περίεργα τετράτροχα οχήματα. 

Η κατηγορία των μοτοσυκλετών είναι κάπως πιο συμβατική με τον Rennie Scaysbrook να έχει το ρεκόρ πίστας με 9 λεπτά και 44,963 δευτερόλεπτα με την Aprilia Tuono V4 1100.  Ο Αμερικανός Carlin Dunne έχασε τη ζωή του το 2019 εκεί με την πρωτότυπη γυμνή Streetfighter V4 Ducati, στην τελευταία στροφή, 20 μόλις μέτρα πριν τον τερματισμό. 

Macau Grand Prix

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να θεωρείς ότι οι μοτοσυκλέτες και οι αγώνες δεν κινούνται ακριβώς στα πλαίσια της λογικής. Το Macau Grand Prix βρίσκεται ψηλά σε αυτήν την ιεραρχία. 

Μία αρκετά ακραία πίστα όπου έχουν τραβηχτεί φωτογραφικά στιγμιότυπα που κόβουν την ανάσα με οδηγούς που το κεφάλι τους απέχει κάποια εκατοστά από τον τοίχο. 

 Δεν αποτελούν καμία έκπληξη τα μοιραία συμβάντα -εννέα θάνατοι από το 1976. Οποιοδήποτε συμβάν, μηχανικό ή άλλο έχει ως αποτέλεσμα να βγει κίτρινη ή κόκκινη σημαία. Λόγω του ότι η πίστα είναι πολύ μεγάλη και το πρόγραμμα πολύ γεμάτο, λίγες είναι οι φορές που έχει ολοκληρωθεί αγώνας. Το 2018 ο αγώνας σταμάτησε στο δεύτερο γύρο, με αποτέλεσμα τα αποτελέσματα να μετρηθούν βάσει του πρώτου γύρου και έτσι ο Michael Rutter ήταν αυτός που είχε την περίεργη νίκη σε μόλις έναν γύρο. 

Ο αγώνας στον πάγο στη λίμνη της Βαϊκάλης

Το να οδηγείς πάνω στον πάγο σίγουρα έχει κάποια προφανή ζητήματα αλλά στην λίμνη Βαϊκάλη είναι κάπως διαφορετικά. Πρόκειται για την βαθύτερη λίμνη του κόσμου, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Σιβηρίας και δεν υπάρχει κίνδυνος πτώσης σε νερό καθώς το πάχος του πάγου από κάτω είναι πολλά μέτρα. Ωστόσο θα χρειαστείτε ελαστικά με καρφιά για να αποφύγετε τις θεαματικές πτώσεις είτε δοκιμάζετε το Φεστιβάλ Ταχύτητας, μήκους ενός μιλίου, είτε δοκιμάζετε το Ice Run  που έχει μήκος 600 χιλιόμετρα. Αξίζει τον κόπο μόνο και μόνο για τα φωτογραφικά στιγμιότυπα. 

Imatra Grand Prix

Στην Imatra κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας με Ρωσία πρωτοέγινε το Φινλανδικό GP μέχρι το 1982. Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρόλο που θεωρείται όχι και τόσο ασφαλής πίστα, περιλαμβάνεται και πάλι σήμερα στο ημερολόγιο του International Road Racing Championship (IRRC), με σχεδόν την μορφή που είχε τότε. Και όταν λέμε σχεδόν, εννοούμε ότι ακόμα χρειάζεται να κάνεις άλματα πάνω απο τις σιδηροδρομικές γραμμές που συναντάς στο δρόμο σου. Μας θυμίζει το πρωτότυπο Hockenheimring αλλά κάπως στο πιο γρήγορο. 

Horice Road Race

Ναι, υπάρχει το TT Mountain Course και η πίστα της Imatra αλλά για εμάς ο αγώνας Horice που διασχίζει την τσεχική πόλη Horice, έχει το μεγαλύτερο φόβο για τραγωδία. Υψηλές ταχύτητες, τυφλές στροφές ανάμεσα από σπίτια και καταστήματα (κάποια στιγμή περνάς έξω από ένα Lidl!), πυκνό δάσος σε κάποια σημεία. Για όνομα του Θεού, μην κάνετε κάποιο λάθος σε αυτόν τον αγώνα!

Γιαπωνέζικο Minibike GP 

Δεν είναι μεγάλο, δεν είναι έξυπνο, είναι όμως αστείο. 

Εντάξει είναι λίγο απίθανο να δείτε κάποιο σοβαρό τραυματισμό σε αυτόν τον αγώνα αλλά οι ενήλικοι οδηγοί με τον φουλ εξοπλισμό πάνω σε minibikes θα κάνουν το δικό σας στομάχι να πονέσει από τα γέλια. Έχει πλάκα, οι αγκώνες και τα γόνατα είναι στο ίδιο ύψος ενώ τα στανταρντς οδήγησης είναι αμφιλεγόμενα. 

Απάντηση