Πώς μπορεί να σας σώσει η …μύτη σας

Έχετε ευαίσθητη μύτη; Εννοώ, κυριολεκτικά. Εάν ναι και έχετε μοτοσυκλέτα είστε τυχερός. Είτε το πιστεύετε είτε όχι οι μυρωδιές που βγαίνουν μερικές φορές από τη μοτοσυκλέτα σας μπορεί να είναι έγκαιρες προειδοποιήσεις που ίσως σας σώσουν από μεγαλύτερους μπελάδες.

Για παράδειγμα, εάν έχετε υδρόψυκτο κινητήρα, μπορεί να σας μυρίσει η γλυκιά μυρωδιά του ψυκτικού υγρού πριν καν δείτε από πού προέρχεται. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει διαρροή, θα μπορούσε να σημαίνει υπερθέρμανση ή ακόμα και υπερχείλιση αλλά εάν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο τσεκάρετε το υδροχιτώνιο ή ψάξτε για διαρροή.  Εάν πρόκειται για υπερθέρμανση, κοιτάξτε το επίπεδο του ψυκτικού υγρού, αλλάξτε θερμοστάτη ή καθαρίστε την δίοδο προς το ψυγείο από φύλλα έντομα ή άλλα σκουπιδάκια. 

Μία περίεργη οσμή που συνοδεύεται από λευκό καπνό ή ατμό από την εξάτμιση μπορεί να σημαίνει πρόβλημα στο καπάκι κεφαλής.

Μία κολλημένη δαγκάνα ή ένα πρόβλημα στο τακάκι μπορεί να γίνει αντιληπτό από την έντονη μυρωδιά που έχει ένα υπερθερμασμένο τακάκι. Δεν είναι εύκολη μυρωδιά να σας την περιγράψω αλλά δεν την ξεχνάτε όταν την έχετε μυρίσει μία φορά. Η άλλη οσμή που μπορεί επίσης να υπάρχει σε αυτή την περίπτωση είναι μία περίεργη  μεταλλική οσμή από ένα υπερθερμαινόμενο δισκόφρενο. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχει μία μικρή, σχεδόν ανεπαίσθητη ποσότητα καπνού. 

Με ή χωρίς καπνό, η μυρωδιά είναι αρκετά έντονη, οπότε, είναι σημαντικό να βρείτε την πηγή. Βάλτε πολύ προσεκτικά το χέρι σας κοντά και όχι επάνω στην δαγκάνα και τους δίσκους για να δείτε αν είναι υπερβολικά ζεστά. Στα παλιότερα μοντέλα, ένα σπασμένο ελατήριο στο σύστημα φρένων μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση και φθορά στα τακάκια. 

Πιθανότατα να έχετε βιώσει την οσμή από τακάκι που καίγεται εάν έχετε ακολουθήσει κάποια νταλίκα με ρυμουλκούμενο. Μπορεί επίσης να έχετε μυρίσει την έντονη οσμή καμμένου καουτσούκ εάν το φρένο του ρυμουλκούμενου έχει κολλήσει και το ελαστικό γλιστράει. 

Η βαριά μυρωδιά καμμένου λαδιού που θυμίζει πίσσα μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι μίας τρύπιας φλάντζας, διαρροής λαδιού ή διαρροής λαδιού από το ψυγείο λαδιού σε καυτή εξάτμιση. Η ίδια μυρωδιά που βγαίνει από την εξάτμιση μαζί με μπλε καπνό μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρής ζημιάς στον κινητήρα. 

Η γνώριμη μυρωδιά του φυσικού αερίου είναι ένα επείγον προειδοποιητικό σημάδι ότι μπορεί να έχετε διαρροή καυσίμου κάπου. Οι διαρροές συστήματος καυσίμου είναι δυνητικά επικίνδυνες, οπότε είναι επείγον να μάθετε από πού προέρχεται η μυρωδιά.

Το πιο ανησυχητικό είναι η μυρωδιά του καπνού όπως όταν καίγεται πλαστικό πχ. Θυμάμαι μία φορά που οδηγούσα με μια παλιά Ηonda προς το Ουισκόνσιν και ξαφνικά η μοτοσυκλέτα σταμάτησε. Αμέσως μόλις πήγα στην άκρη θυμάμαι ότι μύριζε κάτι σαν καμμένο πλαστικό και η μυρωδιά έβγαινε κάτω από τη σέλα. Αποδείχτηκε ότι ένα κλειδί από την εργαλειοθήκη μου είχε βγεί έξω από το κουτί και είχε πάει πάνω στην μπαταρία η οποία βραχυκύκλωσε. 

Οι παράξενες μυρωδιές σε συνδυασμό με τους παράξενους ήχους που μπορεί να ακούσετε από την μοτοσυκλέτα σας, μπορεί να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε ένα πρόβλημα πριν δημιουργήσει μία σοβαρότερη και πιο επικίνδυνη ζημιά. 

Απάντηση