Πώς να αποφύγεις τις διαδικτυακές απάτες; 

Από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε το Internet, οι απατεώνες ψάχνουν να βρουν το επόμενο θύμα τους. Φυσικά η αγορά της μοτοσυκλέτας δεν θα μπορούσε να γλιτώσει από αυτούς. Από τα emails ηλεκτρονικού ψαρέματος μέχρι τον πρίγκηπα από την Νιγηρία που θέλει οπωσδήποτε να σας δώσει πολλά εκατομμύρια, οι διαδικτυακές απάτες έχουν γίνει ακόμα πιο περίπλοκες αλλά και πιστευτές. 

Τελευταία κάνουν την εμφάνισή τους πολλές σελίδες που εμπορεύονται εξοπλισμό, αξεσουάρ και κράνη σε πολύ χαμηλές τιμές. Διάβασε κάποια tips για να ξεχωρίζεις αυτές τις απάτες και να προστατεύεις τον εαυτό σου.  

Πώς ξεχωρίζεις μία διαφήμιση-απάτη;   

Είσαι στη διαδικασία να αγοράσεις κράνος, ψάχνεις στο διαδίκτυο, και, ω του θαύματος, εμφανίζεται στο facebook η διαφήμιση με το κράνος που θέλεις σε πάρα πολύ καλή τιμή. Πριν πατήσεις το link που θα σε οδηγήσει -εκτός facebook- στο site που το πουλάει, ρίξε μία ματιά πρώτα στην προωθητική σελίδα στο facebook. Πολύ συχνά η σελίδα που προωθεί το συγκεκριμένο προϊόν, το κράνος στην περίπτωσή μας δεν έχει καμία σχέση με εξοπλισμό μοτοσυκλέτας. Μπορεί να είναι μία σελίδα μόδας ή μία προσωπική σελίδα κάποιου ατόμου που έχει χακαριστεί. Τώρα αναρωτηθείτε, μπορεί μία σελίδα που πουλάει μπλουζάκια και καπελάκια ή μία σελίδα blog να είναι το ιδαντικό μέρος για να αγοράσεις το πιο σημαντικό ίσως μέρος του εξοπλισμού σου-το κράνος σου; Μάλλον όχι…

Αντίγραψε το URL του site και κάνε μία μικρή έρευνα.

Κάποια εργαλεία όπως το Whois.net δίνουν πληροφορίες για sites όπως:

-Πόσο καιρό υπάρχουν

-Ποια είναι η χώρα προέλευσης

-Από ποιον έχει καταχωρηθεί το site

-Ποιο είναι το αντικείμενο του site.

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι αρκετά χρήσιμες για να πάρεις μία ιδέα αν το site είναι νόμιμο ή όχι.  

Εάν το site έχει καταχωρηθεί μόλις πριν λίγες εβδομάδες, ρώτα τον εαυτό σου: είναι αρκετός αυτός ο χρόνος για να στήσει μια εταιρεία την κατάλληλη υποδομή και τους συνδέσμους για να στέλνει σε πελάτες τόσο ακριβά προϊόντα με ημερομηνία αποστολής την επόμενη μέρα; 

Πήγαινε σε ένα site το οποίο γνωρίζεις ότι είναι αξιόπιστο και τσέκαρε τις τιμές. 

Κοίταξε, σε όλους μας αρέσουν οι εκπτώσεις αλλά πριν αγοράσεις κάτι σκέψου: πραγματικά μπορεί να πωληθεί αυτό το προϊόν σε αυτή την τιμή; 

Οι περισσότεροι έμποροι λιανικής δουλεύουν με ένα περιθώριο κέρδους μεταξύ 15%-25%, ανάλογα με την ποσότητα που πουλάνε και την αγοραστική τους δύναμη – ένα μαγαζί που αγοράζει μαζικά έχει μεγαλύτερο περιθώριο να ρίξει τις τιμές. Οι υπερβολικές αποκλίσεις στις τιμές θα σου δώσουν μία ιδέα για το αν πρόκειται για απάτη ή όχι. 

Πώς μπορώ να σταματήσω τους απατεώνες;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις αν παρατηρήσεις μία διαφημιστική απάτη είναι να κάνεις αναφορά στο facebook. Πάτα επάνω στις 3 τελείες που βρίσκονται πάνω δεξιά της διαφήμισης και μπορείς να κάνεις αναφορά για κακόβουλη διαφήμιση ή απάτη. 

Μετά από αυτό, η ανάρτηση θα φύγει από τον “τοίχο” σου και το facebook θα πρέπει να εξετάσει ενδελεχώς την αναφορά. Ο καλύτερος τρόπος να σταματήσεις τους απατεώνες είναι να μην πέσεις θύμα της τακτικής τους -όσο λιγότερα χρήματα μας κλέβουν τόσα λιγότερα χρήματα θα επενδύσουν σε διαφημίσεις στο facebook!

Απάντηση