Ταξίδι σε μία ευρωπαϊκή έρημο -Το Μυστήριο της Gorafe

Κατεβαίνοντας το απότομο μονοπάτι με τις παραφορτωμένες μοτοσυκλέτες μας, τα τείχη του φαραγγιού υψώνονται ολοένα και ψηλότερα ενώ εμείς μένουμε άφωνοι από τον φλεγόμενο ήλιο και τα απερίγραπτα χρώματα και σχήματα των πετρωμάτων γύρω μας. Ο αέρας μοιάζει να δονείται από την μεσημεριανή ζέστη και τα κόκκινα, πορτοκαλί και λευκά χρώματα των αμμόλιθων μοιάζουν να φλέγονται από τον ανελέητο ήλιο. Καθώς μπαίνουμε στον ξερότοπο της Ανδαλουσίας, δεν συναντάμε ψυχή, ούτε άνθρωπο ούτε ζώο, νομίζεις πως ο χρόνος πάγωσε εδώ. 

Στο φαράγγι, οι ξηρές κοίτες του ποταμού πλέκονται με την έρημο και τους βράχους με κάποιους αραιούς θάμνους. Το μοναχικό μονοπάτι μέσα από ένα δάσος με κωνικούς βράχους μας ξεβράζει σε μία μικρή πράσινη όαση που την διαπερνά ένα ποτάμι. Στους χάρτες το ποτάμι φαινόταν μικρό αλλά μετά τη χτεσινή καταιγίδα έχει πλημμυρίσει. Έχοντας βυθιστεί μέχρι τα γόνατα μέσα στη λάσπη περπατάμε αναζητώντας την καλύτερη γραμμή διέλευσης. Το ρεύμα φαίνεται δυνατό αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το διασχίσουμε. 

Ισπανικά western

Η έρημος Gorafe έχει κάτι το αφύσικο. Οι χαράδρες και τα φαράγγια φαίνεται να έχουν αποκοπεί κατευθείαν από την Αριζόνα ή την Γιούτα και κάποιο μαγικό χέρι να τα έχει τοποθετήσει στη μέση της Ανδαλουσίας. Το τοπίο είναι τόσο σουρεαλιστικό για Ευρώπη που νομίζουμε ότι έχουμε μεταφερθεί στην Βόρεια Αμερική- και δεν είμαστε οι μόνοι. Το 1950 η έρημος Gorafe χρησίμευσε ως δημοφιλής τοποθεσία γυρισμάτων για ταινίες western. Πολλές σκηνές από τις ταινίες Once Upon a Time, Indiana Jones, Lawrence of Arabia, Exodus έχουν γυριστεί στην έρημο Gorafe. 

Γνωστή και ως έρημος Tabernas, η Gorafe μοιάζει να προήλθε από κάποιο περίεργο ατύχημα: βρίσκεται στο κέντρο της Guadix-Baza Depression και είναι το αποτέλεσμα διάβρωσης εκατομμυρίων ετών που δημιούργησε έναν θεαματικό ξερότοπο. Βαθιές χαράδρες, ρεματιές, και φαράγγια με πολύχρωμα βράχια διανθίζουν το τοπίο και η οδήγηση εδώ μοιάζει σαν να διασχίζεις μία μινιατούρα του Canyon de Shelly και του Grand Canyon μαζί. 

Οι σπηλιές

Εκτός από το συναρπαστικό τοπίο, η έρημος Gorafe διαθέτει χιλιάδες αρχαίες σπηλιές, πολλές από τις οποίες έχουν μετατραπεί σε σπίτια και AirBnB. Μόνο στην πόλη της Gorafe υπάρχουν εκατοντάδες σπηλιές. Το Guadix, μια πόλη στα περίχωρα της ερήμου, είναι ένας κόμβος για τον τουρισμό σπηλαίων με πάνω από 2.000 υπόγειες κατοικίες. Μερικά από αυτά τα σπίτια χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια και είδαμε ολόκληρα χωριά χτισμένα κάτω από βράχια και βουνά – συμπεριλαμβανομένου ενός μικροσκοπικού οικισμού σπηλαίων χτισμένων σε ένα φαράγγι.

Οι σπηλιές-κατοικίες της Ανδαλουσίας είναι εύκολο να εντοπιστούν από τις λευκές καμινάδες τους. Οι καμινάδες παρέχουν την απαραίτητη κυκλοφορία του αέρα και οι σπηλιές αυτές είναι τρομερά δροσερές ακόμα και το μεσημέρι. Τα πάλαι ποτέ σπίτια των φτωχών, οι σπηλιές Guadix, αποτελούν τώρα ένα πολύ δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Είναι διαθέσιμα για ενοικίαση μέσω Airbnb με αρκετά υψηλές τιμές διανυκτέρευσης. 

Οδηγώντας στην έρημο Gorafe

Για μένα, η οδήγηση στην έρημο Gorafe ήταν ένα εγχείρημα που είχα αφήσει στη μέση μετά το Ισπανικό Ράλλυ του 2020. Ήθελα από τότε να επιστρέψω και να εξερευνήσω την περιοχή λόγω του μοναδικού τοπίου. 

Δεν είναι δύσκολο να βρεις διαδρομές στην έρημο Gorafe, απλά χρησιμοποίησε το Google Earth ή βρες διαδρομές στο WikiLoc. Προετοιμαστείτε για κάποια κομμάτια διαδρομής σε άμμο, όπου σε κάποια σημεία κρύβουν πέτρες από κάτω τους. 

Εάν έχετε σκοπό να επισκεφθείτε την Ανδαλουσία, φροντίστε να προσθέσετε την Gorafe στο ταξίδι σας. Η έρημος μπορεί να εξερευνηθεί σε διάστημα 3-4 ημερών αν έχετε χρόνο και κάποιες από τις γραφικές περιοχές είναι η πλευρά του Guadix / Benalua / Fonelas, το χωριό Gorafe και το Embalse της λίμνης Negratin που περιβάλλεται από κόκκινα βράχια ψαμμίτη. Να έχετε μαζί σας άφθονο απόθεμα νερού και να περιμένετε εκπλήξεις, τα ίχνη στην άμμο αλλάζουν με τον καιρό, οι κοίτες του ποταμού είναι μερικές φορές δύσκολες στην οδήγηση και οι απότομες βραχώδεις ανηφόρες μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση για την μοτοσυκλέτα σας.  

Το σκηνικό, η τέλεια απομόνωση και η αίσθηση της εκπλήρωσης του στόχου μόλις βγείτε από την έρημο, θα σας ανταμείψει παραπάνω από όσο νομίζετε. 

Πρωτότυπο κείμενο, φωτογραφίες: https://advrider.com/europes-only-desert-the-mystery-of-gorafe/

 

Απάντηση