H μασκότ της Harley και η λυπητερή ιστορία του Ray Weishaar

To 2021 η Harley-Davidson έχει το όνομα HOG σε πολλά ρούχα και αξεσουάρ της. Είναι το όνομα που οι ιδιοκτήτες Harley απoκαλούν τις μοτοσυκλέτες τους, το όνομα που τα μέλη των Ιδιοκτητών Harley αποκαλούν τον εαυτό τους, είναι το όνομα που γράφει επάνω στον πίνακα μετοχών της Harley Davidson, στο χρηματιστήριο στην Wall Street. Έχετε αναρωτηθεί από πού προέρχεται το όνομα; Κάποιοι ξέρουν, κάποιοι άλλοι όχι. 

Η ιστορία ξεκινά με την γέννηση του Ray Weishaar στην Οκλαχόμα, τον Σεπτέμβριο του 1890. Η οικογένειά του αμέσως μετά τη γέννησή του μετακόμισε στο Wichita του Κάνσας. Εκεί μεγάλωσε και αυτός ήταν και ο λόγος που αργότερα ονομάστηκε ο Κυκλώνας του Κάνσας. Ο μπαμπάς του πέθανε όταν ήταν 9 χρόνων και έτσι αναγκάστηκε να δουλέψει από μικρός για να βοηθήσει την οικογένειά του. Ξεκίνησε να δουλεύει στην τηλεφωνική εταιρεία Bell. 

Στην Αμερική, στα τέλη του 20ού αιώνα, η μοτοσυκλέτα δεν ήταν μέσο αναψυχής. Ήταν ένα σχετικά φθηνό μέσο μεταφοράς. Ο Weishaar αγόρασε μία για τον εαυτό του. Σύντομα, ο Weishaar άρχισε να οδηγεί την μοτοσυκλέτα του και για διασκέδαση. Ο ενθουσιασμός του ήταν τέτοιος άρχισε να παίρνει μέρος σε αγώνες οδηγώντας με επιτυχία τις πιο σύγχρονες μοτοσυκλέτες της εποχής του. 

Η καριέρα του στους αγώνες είχε σκαμπανεβάσματα, ένα όμως ήταν το σίγουρο, δεν εγκατέλειπε ποτέ τον αγώνα όσες κι αν ήταν οι τεχνικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Σπασμένο τιμόνι; Κανένα πρόβλημα, τερμάτιζε. Σε έναν αγώνα, του έσπασε το λουρί του κράνους και το κρατούσε με τα δόντια του. Αυτός ο άνθρωπος δεν τα παρατούσε με τίποτα. Η Harley πληροφορήθηκε για αυτόν τον ταλαντούχο ανερχόμενο οδηγό και τον προσέλαβε στην ομάδα της το 1916. Η ομάδα ονομαζόταν Wrecking Crew (πλήρωμα-ναυάγιο) και η ένδοξη αγωνιστική πορεία της ακόμα αναφέρεται, έναν αιώνα μετά. Ο Weishaar ήταν μέλος της. 

Οι αγώνες τότε ήταν ένα σημαντικό είδος ψυχαγωγίας για το ευρύ κοινό. Τι έκαναν όμως οι οδηγοί όταν δεν έτρεχαν; Αν βρίσκονταν κάπου μέσα στην πίστα έβρισκαν τρόπους να περνούν την ώρα τους. Ένα σαββατοκύριακο στην Marion της Indiana, o Weishaar χάθηκε για περίπου μία ώρα από την πίστα ψάχνοντας να βρει κάτι να περάσει την ώρα του. Γύρισε κρατώντας ένα γουρουνάκι, τον Johnny, που έγινε από τότε μόνιμη παρέα του. 

Όπως μπορείτε να μαντέψετε, οι αγώνες εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα σκληροί. Η ταχύτητα και οι κινητήρες μπορεί να βελτιώνονταν αλλά ο εξοπλισμός ασφαλείας, τα φρένα και οτιδήποτε είχε να κάνει με προστασία του οδηγού από τις πτώσεις ήταν πολύ πίσω. Στις 13 Απριλίου του 1924, σε ένα ατύχημα στην πίστα Ascot Speedway στην Καλιφόρνια, ο Weishaar έχασε την ζωή του. Αρχικά μπόρεσε να απομακρυνθεί από το σημείο της πτώσης αλλά μετά υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του. Ήταν μόλις 33 ετών. Ο θάνατος του Weishaar όπως και ο θάνατος του συναθλητή του και φίλου του, Gene Walker δύο μήνες μετά, οδήγησε τους υπεύθυνους των αγώνων να επανεξετάσουν τα θέματα ταχύτητας και ασφάλειας των αγώνων. Ο μύθος του Weishaar και του μικρού γουρουνιού του, Jonnny, είναι ακόμα και σήμερα ζωντανός. 

Απάντηση