Katie Abdilla – μία οδηγός από την Τασμανία

Ακόμα και για τους Αυστραλούς, η Τασμανία είναι σχεδόν το τέλος της γης για πολλούς λόγους. Είναι πολύ νότια, πράγμα το οποίο την κάνει πολύ κρύα το χειμώνα και είναι η λιγότερο πυκνοκατοικημένη πολιτεία σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, είναι κυριολεκτικά το τέλος της γης, καθώς, αν πλοηγηθείτε νότια από τη νοτιότερη άκρη της, θα βρίσκεστε στην Ανταρκτική πριν το καταλάβετε. Σίγουρα οι πιο λογικοί άνθρωποι στο παγωμένο αυτό νησί θα κοίταζαν να παραμείνουν ζεστοί σε εσωτερικούς χώρους αντί να τρέχουν σε αγώνες με μοτοσυκλέτες ελπίζοντας ότι δεν θα τους πέσουν τα δάχτυλα από το κρύο …όπως η Katie Abdilla.

Μπορείς να συστηθείς στους αναγνώστες μας;

Γεια σας, ονομάζομαι Katie Abdilla. Μένω στο Hobart, στα νότια της Τασμανίας, οδηγώ μοτοσυκλέτες και σπουδάζω γραφιστική. 

Πες μας πώς είναι να μεγαλώνεις στην Τασμανία

Έχω μεγαλώσει στα βόρεια της πολιτείας σε μία φάρμα. Το ενδιαφέρον μου για τις μοτοσυκλέτες προήλθε από την επιθυμία μου να πηγαίνω γρήγορα. Ένας φίλος μου από το δημοτικό σχολείο μου είπε ότι τρέχει σε χωμάτινους αγώνες. Αποφάσισα ότι ήθελα να κάνω το ίδιο και οι γονείς μου μου αγόρασαν μία Honda QR50 για να ξεκινήσω. 

Τι μοτοσυκλέτες έχεις; 

Αυτή τη στιγμή έχω: μία Honda SS125 του 1967, μία Honda CL175 του 1968, μία Honda SL175 του 1972, μία Honda XL175 του 1976, μια Honda CB400F του 1976, μία Honda VFR400R (NC30) του 1992, μια Honda CRF150RB του 2016 και μια Triumph Daytona 500 (T100R) του 1972. Είναι πολλοί οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο ώστε αυτές οι μοτοσυκλέτες να γίνουν μέρος της ζωής μου. Η αγαπημένη μου είναι η CB400F. Την είχα πρωτοδεί σε μία έκθεση το 2014 και αποφάσισα εκείνη τη στιγμή ότι αυτή η μοτοσυκλέτα ήταν για μένα. 

Πώς είναι να οδηγείς στην Τασμανία; 

Λατρεύω την Τασμανία για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως για την πληθώρα των ελικοειδών δρόμων και των γραφικών τοπίων. Ακόμα και τον χειμώνα που έχει πολύ κρύο, το χιόνι δεν πιάνει κοντά στην θάλασσα γι’ αυτό έχεις επιλογή να οδηγήσεις όλο το χρόνο. Είναι δύσκολο να διαλέξω αλλά μου αρέσουν οι διαδρομές στα βορειοδυτικά. 

 

Τρέχεις σε αγώνες μοτοκρός; 

Σαν παιδί συμμετείχα σε αγώνες μοτοκρός αλλά δεν μπορώ να πω ότι τρέχω σε αγώνες. Απολαμβάνω την οδήγηση όμως και μαθαίνω συνέχεια καινούργιες τεχνικές. Μου αρέσει όμως και η οδήγηση στην πίστα Baskerville Raceway τους πιο ζεστούς μήνες. 

Ποια είναι τα σχέδιά σου; 

Δεν έχω σχέδια, επί του παρόντος, μου αρέσει απλά να οδηγώ και να διασκεδάζω. Επίσης στήνω μία καινούργια μοτοσυκλέτα, μία Triumph τύπου chopper. Μερικοί φίλοι ήρθαν στο Tassie τον Φεβρουάριο του 2020 για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για ταξίδια με μοτοσυκλέτα. Έψαχναν μία διαδρομή μοτοκρός για να κάνουν τα γυρίσματα και να περάσουν καλά. Έτσι, ο συνεργάτης μου ο Τζέιμς τους φιλοξένησε στην πίστα του στο Surveyors Bay. Ήταν μια πραγματικά διασκεδαστική μέρα για όλους. Ειδικά στις χρονομετρημένες δοκιμές στην άμμο με ένα μικρό XR100.

Ποιοι είναι οι ήρωές σου; 

Δεν έχω κανέναν ήρωα. Θαυμάζω όμως κάποιους οδηγούς όπως τον Ken Roczen, Γερμανό οδηγό μοτοκρός, τον Barry Sheene και φυσικά την Beryl Swain, την πρώτη γυναίκα που συμμετείχε ατομικά σε αγώνα στο Isle of Man TT

Ποια είναι η γνώμη σου για τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες;

Θαυμάζω αυτή την προσέγγιση. Είναι φοβερό το πόση ταχύτητα και ροπή μπορούν να έχουν αυτού του είδους οι μοτοσυκλέτες και είναι εντυπωσιακό το πόσες εταιρείες ασχολούνται με αυτό τελευταία. Και από πλευράς μηχανικής, τα πράγματα είναι συναρπαστικά. 

Πες μου πού θα ήθελες να τρέξεις και με ποια μοτοσυκλέτα

Θα ήθελα να τρέξω στο Isle of Man TT ή στο Manx GP του Isle of Man με μία Honda NC30 ή με κάποιο παλιό βρετανικό ατσάλι. 

Τι έχεις να πεις στις άλλες γυναίκες που θα ήθελαν να οδηγήσουν μοτοσυκλέτα;

Αυτό που θα ήθελα να πω σε οποιονδήποτε, είτε άντρας είναι είτε γυναίκα, είναι απλά να το κάνουν. Δεν ξέρεις αν σου αρέσει μέχρι να το δοκιμάσεις. Επίσης θα ήθελα να προτείνω σε όποιον θέλει να ασχοληθεί, να εστιάσει καταρχάς στην τεχνική καθώς η εμπειρία είναι αυτή που θα φέρει μετά την ταχύτητα. Εάν είσαι νέος οδηγός τότε ακολούθησε άλλους πιο έμπειρους και ζήτα τους να σου δείξουν τις γραμμές τους ή να σου δώσουν κάποιες συμβουλές. Το καλό με την μοτοσυκλετιστική κοινότητα είναι ότι είμαστε όλοι μία πολύ φιλική παρέα. 

Φωτογραφίες: Jason Lau

Απάντηση