Μελέτη της Οξφόρδης δείχνει πόσο ωφέλιμη είναι η μοτοσυκλέτα

Μία μελέτη από την Oxford Economics δείχνει πόσο θετικό ρόλο παίζει η μοτοσυκλέτα στην οικονομία, το περιβάλλον και τους αναβάτες. 

Γύρω στις 389.000 θέσεις εργασίας υποστηρίζονται από την βιομηχανία μοτοσυκλέτας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, με τη μερίδα του λέοντος να παίρνουν η  παραγωγή και κατασκευή μοτοσυκλετών,τα ανταλλακτικά, ο ρουχισμός και ο εξοπλισμός. Μαζί με τους καταναλωτές που προμηθεύουν, βοήθησαν σε μία τόνωση 18 δισ. λιρών της ευρωπαϊκής αγοράς  το 2019. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι ο τομέας της μοτοσυκλέτας με τις συναφείς δραστηριότητες συνέβαλαν στην παραγωγή περίπου 13 δισεκατομμυρίων λιρών καθιστώντας την βιομηχανία έναν μεγάλο παίκτη σε μεγάλες αγορές όπως αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οδήγησης μοτοσυκλέτας είναι εύκολα αντιληπτές, με την μελέτη να διαπιστώνει ότι κατά μέσο όρο το κόστος μετακίνησης με μοτοσυκλέτα ήταν σχεδόν το ένα τρίτο του κόστους χρήσης αυτοκινήτου. Τμήμα της μείωσης του κόστους για τον καταναλωτή είναι βέβαια η κατανάλωση λιγότερου καυσίμου. Λιγότερο καύσιμο στον κινητήρα σημαίνει λιγότερες αναθυμιάσεις και έτσι λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.  

Οι μοτοσυκλετιστές επίσης τείνουν να πηγαίνουν συχνά σε εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την μοτοσυκλέτα, είτε αυτές είναι διεθνείς ή εθνικοί αγώνες, είτε εκθέσεις κλπ. Η μελέτη έδειξε ότι αυτές οι δραστηριότητες συνέβαλαν περίπου 2.1 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, υποστήριξαν περίπου 38.400 θέσεις εργασίας και 1.2 δισ. ευρώ φορολογικών εισφορών. 

Σύμφωνα με την μελέτη, 5 εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν σημαντικές εκδηλώσεις μοτοσυκλέτας το 2019, με το MotoGP να προσελκύει περίπου 1.8 εκατομμύρια θεατές στους 12 ευρωπαϊκούς αγώνες της σεζόν εκείνης. Επιπλέον, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν εμπορικές εκθέσεις μοτοσυκλέτας και προωθητικές εκδηλώσεις κατασκευαστών την ίδια χρονιά.

Ένας τομέας με τον οποίο δεν ασχολείται η μελέτη είναι ο τομέας της ψυχικής υγείας και ευεξίας. Υποστηρίζεται εδώ και καιρό ότι η μοτοσυκλέτα κάνει καλό στο μυαλό, το σώμα και την ψυχή του ανθρώπου. Πρόσφατη μελέτη ανέδειξε κάποια εκπληκτικά συμπεράσματα για τους οδηγούς κατά τη δοκιμή μοτοσυκλετών σε σχέση με τους οδηγούς αυτοκινήτου. Από τα επίπεδα στρες που μετρήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι οι μοτοσυκλετιστές ήταν πιο χαλαροί, συγκεντρωμένοι και ικανοποιημένοι από τους οδηγούς αυτοκινήτων.

Απάντηση