Οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία αγαπούν τις μοτοσυκλέτες 

Στις 24 Ιουνίου του 2018 δόθηκε στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας η δυνατότητα να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Εκτός από αυτοκίνητο, μπορούν να οδηγούν μοτοσυκλέτες και φορτηγά. Κάποιες γυναίκες ακόμα και σήμερα προτίμησαν την αίσθηση που τους δίνει η οδήγηση μοτοσυκλέτας.

Προέρχομαι από οικογένεια μοτοσυκλετιστών. Τα αδέρφια μου οδηγούν μοτοσυκλέτα. Τους συνόδευα ως συνοδηγός, το να οδηγήσω εγώ η ίδια ήταν για μένα ένα όνειρο που δεν φανταζόμουν ότι θα γίνει πραγματικότητα κάποια μέρα“, λέει η Fatimah, οδηγός μοτοσυκλέτας από την Σαουδική Αραβία. Η Fatimah, πριν καν μάθει οδήγηση, αγόρασε μία Harley-Davidson Sportster 48. Τώρα είναι πρόεδρος στο κλαμπ Hawks MC στο Ριάντ και δεν είναι η μόνη που η ζωή της άλλαξε προς το καλύτερο από τότε που ξεκίνησε να οδηγεί μοτοσυκλέτα. 

Ο αριθμός των γυναικών που οδηγούν μοτοσυκλέτα στην Σαουδική Αραβία είναι ακόμα μικρός. Υπάρχουν ακόμα εμπόδια. Ένα από αυτά είναι το κόστος. Ένα μάθημα οδήγησης κοστίζει γύρω στα 400 δολάρια. Τον Φεβρουάριο του 2020, η εκπαιδεύτρια του Bikers Skills Institute του Ριάντ, Elena Bukaryeva δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να εκδώσουν δίπλωμα οδήγησης μέσω της Σχολής και το αρμόδιο Γραφείο δεν τις εξέδιδε. Αντί αυτού οι γυναίκες θα έπρεπε να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και στη συνέχεια να πάνε σε γειτονικές χώρες όπως το Μπαχρέιν για να αποκτήσουν κανονικό δίπλωμα οδήγησης.  

Φυσικά όπως σε κάθε αλλαγή, κάποιοι Σαουδάραβες συμφωνούν και κάποιοι όχι. Όλες οι γυναίκες που κατάφεραν να οδηγήσουν μοτοσυκλέτα είχαν μεγάλη υποστήριξη από τις οικογένειές τους, και αυτό κάνει την διαφορά.

Κάποιες γυναίκες, όπως η πρωτοπόρος Dania Akeel κατάφεραν να ζήσουν το όνειρό τους και να εμπνεύσουν άλλες γυναίκες που θέλουν να κάνουν το ίδιο. Παρόλο που οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να οδηγήσουν στους δρόμους της Σαουδικής Αραβίας μέχρι και πριν 3 χρόνια, κάποιες κοπέλες που είχαν την υποστήριξη της οικογένειάς τους, ξεκινούσαν να οδηγούν μοτοσυκλέτες εκτός δρόμου από νεαρή ηλικία. Η Dania Akeel είναι μία από αυτές. Ήδη συμμετέχει στο Ducati Cup των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ πρόκειται να συμμετάσχει στο Dakar του 2022. 

 

Απάντηση