Η μοτοσυκλέτα είναι πιο ασφαλής από την ιππασία. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι μελέτες. 

Η ιππασία θεωρείται ένα άθλημα της ανώτερης τάξης. Ναι είναι αλήθεια αυτό. Τα άλογα και η φροντίδα τους είναι ακριβά. Από την άλλη μεριά η κοινωνία δεν έχει σε μεγάλη υπόληψη τις μοτοσυκλέτες και τους αναβάτες τους. Όταν όμως μιλάμε για θέμα ασφάλειας, οι ιππείς πρέπει να ρίξουν λίγο τη μύτη τους.  

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Trauma Surgery and Acute Care Open, μας λέει ότι σε σύγκριση με άλλα αθλήματα που αγαπούν οι άνθρωποι, η μοτοσυκλέτα δεν είναι τόσο επικίνδυνη. Η ιππασία όμως ενέχει πραγματικούς κινδύνους.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Texas Rio Grande Valley, μελετώντας δεδομένα της δεκαετίας 2006 έως 2017 από την Εθνική Τράπεζα Τραυματισμών των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι οι τραυματισμοί στο στήθος, στο κεφάλι και το λαιμό κατά την ιππασία ήταν οι πιο θανατηφόροι. 

Πρόσφατα, μία αγγλική μελέτη (στο Ηνωμένο Βασίλειο ομολογουμένως οι αναβάτες επενδύουν περισσότερο σε προστατευτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ) ήρθε να προσθέσει ότι η οδήγηση μοτοσυκλέτας είναι πιο ασφαλής από αθλήματα όπως το σκι και η ιππασία.  

 Η κοινότητα των δύο τροχών συνεχίζει να εργάζεται με κατεύθυνση την ασφαλέστερη οδήγηση. Η πρόοδος στον σχεδιασμό κράνους και καλά θωρακισμένου και άνετου εξοπλισμού μας βοηθά να τα χρησιμοποιούμε περισσότερο. Ίσως η ιππική κοινότητα να πρέπει να παραδειγματιστεί σε αυτό το σημείο. Η επερχόμενη ηλεκτρική “επανάσταση” θα κάνει τις μοτοσυκλέτες πιο ήσυχες. Οποιαδήποτε μελέτη που αναδεικνύει την οδήγηση μοτοσυκλέτας ως ασφαλή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανατροπή της άποψης που έχει η κοινωνία για τους μοτοσυκλετιστές. Πολλές μελέτες πλέον έχουν δείξει ότι η μοτοσυκλέτα μας κάνει χαρούμενους, αν και κανένας από εμάς δεν χρειαζόταν μία μελέτη για να μας το πει. 

Φανταστείτε όμως στο μέλλον γονείς να αποτρέπουν τα παιδιά τους από δραστηριότητες όπως τα άλογα, το σκι και το ποδόσφαιρο και να τα ενθαρρύνουν να οδηγήσουν μοτοσυκλέτα! Απίθανο; Θα το δούμε.  

Απάντηση