Τι δίνει ποιότητα σε ένα ταξίδι μοτοσυκλέτας; 

Λένε ότι η περιπέτεια είναι καλύτερη όταν δεν υπάρχει προγραμματισμός. Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, έχω παρατηρήσει ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που κάνουν ένα ταξίδι μοτοσυκλέτας ποιοτικό, όταν επιλέγεις να το κάνεις οργανωμένα. 

Τοπική γνώση

Ανεξάρτητα από το πόσο καλή, μεγάλη ή αξιόπιστη είναι μία εταιρεία που διοργανώνει ταξίδια, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την καλή γνώση του κάθε τόπου. Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία οργανώνουν ταξίδια με μοτοσυκλέτα σε όλον τον κόσμο αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, αν θέλετε μία πραγματικά αυθεντική εμπειρία, αναζητήστε εταιρείες που διοργανώνουν εκδρομές τοπικά, στη δική τους περιοχή. 

Σε τελική ανάλυση, ένα ταξίδι με μοτοσυκλέτα δεν είναι μόνο υπέροχοι δρόμοι ή μονοπάτια και εκπληκτικό τοπίο – αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι δεδομένο ούτως ή άλλως. Δεν είναι τόσο δύσκολο να συνδυάσεις μερικές διάσημες διαδρομές και να το ονομάσεις ταξίδι. Όταν όμως υπάρχει καλή γνώση του τόπου, η όλη εμπειρία είναι πολύ πιο βαθιά, πιο οικεία και πιο συναρπαστική.

Για μένα, τα δύο καλύτερα ταξίδια με εξαιρετικές τοπικές γνώσεις ήταν από την Ecuador Freedom στον Εκουαδόρ και την Enduro Escape στη Ρουμανία. Με την Ecuador Freedom, είτε επιλέξετε μια επιλογή με ξεναγό είτε όχι, θα σας δοθούν διαδρομές σχεδιασμένες με απίστευτη ακρίβεια: θα σταματήσετε σε τοπικά εστιατόρια που μπορεί να είναι επίσης καταφύγια κολιμπρί, θα δείτε κρυμμένους καταρράκτες και χωριά αυτόχθονων που οι τουρίστες δεν τα έχουν επισκεφθεί. Θα επισκεφθείτε ντόπιους τεχνίτες κιθάρας, κατασκευαστές καπέλων από τον Παναμά, εργαστήρια βυρσοδεψίας θα συζητήσετε συνομιλήστε με τους ντόπιους, θα δοκιμάσετε φρέσκα θαλασσινά κατευθείαν από το δίχτυ των ψαράδων και θα πιείτε ένα σφηνάκι με σπιτικό canelazo σε μια παραδοσιακή χασιέντα στα βουνά …

Και η λίστα συνεχίζεται… Στη Ρουμανία, τα παιδιά της Enduro Escape θα σας πάνε σε ένα σπιτάκι στο δάσος για ένα παραδοσιακό δείπνο γκουλας μαγειρεμένο σε μία τεράστια χύτρα σε φωτιά έξω στην ύπαιθρο, θα σας δείξουν πού συγκεντρώνονται οι αρκούδες νωρίς το πρωί, θα σας συστήσουν την καλύτερη κάβα στην πόλη και θα σας δείξουν διαδρομές που ελάχιστοι αναβάτες έχουν κάνει. 

Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα από την δική μου εμπειρία αλλά όταν ψάχνετε για ένα ταξίδι με μοτοσυκλέτα, αναζητήστε τοπικούς τουριστικούς πράκτορες, γνωρίζουν όλους τους κρυμμένους θησαυρούς της κάθε περιοχής. 

Απεριόριστη οδήγηση εκτός δρόμου

Θέλετε το ταξίδι σας να είναι αποκλειστικά εκτός δρόμου; Ψάξτε για μέρη που η οδήγηση εκτός δρόμου είναι απεριόριστη. Στην Ευρώπη μιλάμε για την Πορτογαλία και τα Βαλκάνια, στην Νότια Αμερική ή την Κεντρική Ασία είναι παντού. Εάν διαλέξετε ένα μέρος με περιορισμένη οδήγηση εκτός δρόμου, θα είστε αναγκασμένοι να οδηγήσετε πολλά χιλιόμετρα σε άσφαλτο για να πηγαίνετε από τη μία διαδρομή στην άλλη. 

Ταξίδια κατά παραγγελία

Ας υποθέσουμε ότι βρήκατε το ταξίδι που σας αρέσει και όλα είναι τέλεια, οι μοτοσυκλέτες, οι διαδρομές, οι ημερομηνίες. Όμως θέλετε το ταξίδι σας να διαρκέσει λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο. Ή να περιέχει περισσότερες διαδρομές στο χώμα. Μην διστάσετε να το ζητήσετε. Πολλές είναι οι εταιρείες που προσαρμόζουν τα ταξίδια τους ανάλογα με τις επιθυμίες των πελατών τους.  

Παροχή βοήθειας

Φανταστείτε να κάνετε ένα ταξίδι με μοτοσυκλέτα και να έχετε ένα σκασμένο λάστιχο ή ένα μηχανικό πρόβλημα… πάει η διασκέδαση. Δεν χρειάζεται να έχετε πάντα ένα όχημα υποστήριξης μαζί, αρκεί να εξασφαλίσετε ότι, αν συμβεί κάτι θα έχετε βοήθεια. Κάποιες εταιρείες συνηθίζουν να παρέχουν μία εφεδρική μοτοσυκλέτα  όταν αυτό χρειαστεί. 

Εκτός από τα παραπάνω, τι είναι αυτό που κάνει ένα ταξίδι με μοτοσυκλέτα ποιοτικό για εσάς; 

 

το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο advrider.com 

Απάντηση