MotoGP 2022—Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Η πρώτη επίσημη δοκιμή για το 2022 έχει προγραμματιστεί για τις 5-6 Φεβρουαρίου στην Μαλαισία. 

Είναι απίθανο ο τίτλος να πάει στον Andrea Dovizioso, ο οποίος στα 36 του παίρνει τη σκυτάλη από τον Rossi ως ο γηραιότερος του MotoGP. 

Ούτε θα πρέπει να στοιχηματίσετε σε μία επανάληψη του φαινομένου του Marquez το 2013 από ένα από τα νέα παιδιά, Darryn Binder, Fabio Di Giannantonio και Marco Bezzecchi. Στην πραγματικότητα, ένας ήταν ο rookie πρωταθλητής στην ιστορία. Ο Kenny Roberts εμφανίστηκε το 1978 από την Αμερική να αντιμετωπίσει τον Barry Sheene σε πίστες που δεν είχε ξαναδεί ποτέ στη ζωή του. Ο Marquez είχε ήδη κερδίσει πρωταθλήματα στα 125 και στη Moto2. Φυσικά, εκπλήξεις δεν είναι απίθανο να υπάρξουν μέσα στη χρονιά. 

Το πιο σημαντικό είναι οι νέοι κινητήρες στις νέες μοτοσυκλέτες. Για δύο χρόνια η ανάπτυξη είχε παγώσει. Αυτό σήμαινε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να διορθωθούν τα προβλήματα που επηρέαζαν όλες τις εταιρείες εκτός από την Aprilia. 

Οι αναβάτες της Yamaha και της Suzuki παρακαλούσαν για περισσότερη ιπποδύναμη όμως η Honda χτυπήθηκε πιο πολύ. 

Εκτός από τον τραυματισμό του Marquez, οι υπόλοιποι αναβάτες (μεταξύ των οποίων και ο Marc μετά την επιστροφή του) παραπονιούνταν ότι δυσκολεύονταν στην είσοδο και την έξοδο της στροφής, κυρίως λόγω του κινητήρα. Έπρεπε να γίνουν αλλαγές οι οποίες όμως δεν επιτρέπονταν. Οι ελάχιστες επιτρεπόμενες ρυθμίσεις στα ηλεκτρονικά δεν ήταν αρκετές, ούτε οι αλλαγές στον σκελετό. 

Δεν είναι περίεργο που οι αναβάτες ενθουσιάστηκαν στις πρώτες δοκιμές στη Jerez τον Νοέμβριο. Ο Nakagami ήταν ταχύτερος την πρώτη μέρα και ο Pol Espargaro σχεδόν τέταρτος τη δεύτερη ημέρα. Σημαντική βελτίωση.

Αλλά τι συμβαίνει με τον σουπερστάρ της Honda;  Ο Marquez επέστρεψε μαχητικά το 2021, αλλά αποδείχθηκε και πάλι εύθραυστος όταν μια διάσειση σε προπόνηση προκάλεσε την επιστροφή των ίδιων προβλημάτων διπλής όρασης που απείλησαν να τερματίσουν την καριέρα του στις αρχές του 2011. Τότε, η λεπτή και δυνητικά επικίνδυνη μικροχειρουργική αποκατάσταση έφερε ανακούφιση. Αυτή τη φορά, η χειρουργική επέμβαση έχει αποφευχθεί μέχρι στιγμής, ενώ μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση της Honda πριν από τα Χριστούγεννα αποκάλυψε ότι είχε ξαναρχίσει την προπόνηση αφού “η πρόοδος κρίθηκε ευνοϊκή” από τον οφθαλμίατρό του. Το να μην αναφέρει την πλήρη ανάρρωσή του σήμαινε ότι η εμφάνισή του στις δοκιμές της Μαλαισίας παραμένει αμφίβολη και άφησε ανοικτή την πιθανότητα για περαιτέρω χειρουργική επέμβαση.
Στα μέσα Ιανουαρίου, ωστόσο, ήρθαν πιο ενθαρρυντικά νέα. Η τελευταία ιατρική εξέταση επιβεβαίωσε “μια σαφή βελτίωση στην όραση”. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρεις μήνες, ο Marc μπόρεσε να καβαλήσει μοτοσυκλέτα. Μόνο motocross στην αρχή, αλλά έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τα περιθώρια του MotoGP είναι μικρά. Όχι όμως τόσο μικρά αν είσαι ο Pecco Bagnaia και στα δοκιμαστικά της Jerez αφήνεις τους άλλους πίσω τέσσερα δέκατα. Οι θαυμαστές και οι αντίπαλοι περιμένουν την τελική έκδοση της Desmosedici του 2022 με ενθουσιασμό αλλά και τρόμο. Ο τρομερός κινητήρας desmo είχε ακόμα ένα (ομολογουμένως συρρικνούμενο) πλεονέκτημα ισχύος πέρυσι, παρόλο που η KTM μείωνε τη διαφορά. Και τα αντίπαλα εργοστάσια, ένα προς ένα, υιοθέτησαν τις ίδιες καινοτομίες. Τι άλλη καινοτομία θα σκεφτεί στη συνέχεια ο Dall’Igna;

Στην πραγματικότητα, η μοναδική αδυναμία της Ducati την περασμένη σεζόν ήταν ότι είχε πολλούς καλούς αναβάτες που ο ένας έκλεβε βαθμούς από τον άλλον. 

Σε μικρότερο βαθμό, ο πρωταθλητής Fabio Quartararo αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο πρόβλημα από τον νέο εργοστασιακό συμπαίκτη του, Franco Morbidelli. Ο Franco τον κέρδισε το 2020 όταν είχαν ισοδύναμες μοτοσυκλέτες. 

Αυτό αφήνει την Suzuki, με τον πρωταθλητή του 2020 Mir και τον Rins, να αναζητά απελπισμένη  περισσότερη ιπποδύναμη μετά από μια σεζόν όπου η λαμπρή οδήγηση του πρώτου δεν ήταν αρκετή και ο δεύτερος είχε μια σειρά από ατυχήματα προσπαθώντας να ξεπεράσει τις αδυναμίες του GSX-RR. Δόθηκαν υποσχέσεις. Ο χρόνος θα δείξει.

Οι αναβάτες της KTM, Binder και Oliveira έμειναν να προσδοκούν καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα για να ισοφαρίσουν την δύναμη του κινητήρα. Το αυστριακό εργοστάσιο δεν έδειξε να στερείται ούτε ικανότητας ούτε δέσμευσης. 

Ο αναβάτης της Aprilia, Aleix Espargaro ελπίζει ότι ο νέος του συμπαίκτης Maverick Vinales θα βοηθήσει στη συνέχιση των πρόσφατων βελτιώσεων της ιταλικής μάρκας.

Επιπλέον, μια σειρά από αναβάτες δορυφορικών ομάδων έχουν πολλά να αποδείξουν.

Τι θα μπορούσε ενδεχομένως να πάει στραβά;

ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Cyclenews.com

Απάντηση